«Θρίλερ» με τον φάκελο παρακολούθησης Ανδρουλάκη

«Θρίλερ» με τον φάκελο παρακολούθησης Ανδρουλάκη

Νέα τροπή παίρνει η διερεύνηση από τη βουλή του σκανδάλου των υποκλοπών, με επίκεντρο  τον φάκελο της ΕΥΠ που περιέχει τα στοιχεία για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, έγινε γνωστό από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, «το σύνολο του φακέλου της Ε.Υ.Π. και όλων των πληροφοριών που αφορούν στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του». Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης (1.9.2022)  σύγκληση της Επιτροπής ,  το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δημοσιοποίησε επιστολή των 17 βουλευτών του προς τον   Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιο Μπούρα με το αίτημα αυτό, που διατυπώνεται και επίσημα.

Πάντως, μένει να φανεί αν το ζήτημα του φακέλου Ανδρουλάκη αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, με αποκάλυψη στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν τριγμούς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, είναι μετέωρο το ερώτημα αν το αίτημα γίνει δεκτό και βέβαια αν ο φάκελος υπάρχει ή έχει καταστραφεί.

Είχε τεθεί το αίτημα αυτό και από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής  Νίκο Ανδρουλάκη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Μάλιστα, τότε, στις 10 Αυγούστου 2022, και ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter στην οποία ανέφερε τα εξής: «Το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση. Όπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο. Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν. Όλα στο φως, εδώ και τώρα».

Πριν από τρεις ημέρες, είχε προαναγγείλει το αίτημα για τη διαβίβαση του φακέλου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο Κοινοβουλευτικός  Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚιΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την ομιλία του  στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση (29.8.2022) για την πρόταση για την εξέταση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη. «Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται πίσω από το απόρρητο», είχε πει  τότε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ   προαναγγέλλοντας το αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να έλθει ο φάκελος της ΕΥΠ που αφορά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.  Η Επιτροπή της Βουλής από τον Κανονισμό και τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο, σημείωσε, τόσο για την αιτιολογία της πρότασης προς το αρμόδιο εισαγγελέα, όσο και για την αιτιολογία της απόφασής του να εγκρίνει την παρακολούθηση. Και κατέληξε απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία : «Το φάκελο θα τον φέρετε στη Βουλή είτε το θέλετε είτε δε το θέλετε».

Ήδη,  ξετυλίχθηκε δημοσιογραφική έρευνα (ΕΦΣΥΝ) για τον φάκελο Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της προσπάθειας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, να μην  “σβηστούν” κρίσιμα δεδομένα  και να μην καταστραφούν στοιχεία. Μάλιστα,  την Τρίτη (30.8.2022), με αφορμή τις δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά με   εντολές   από  υψηλόβαθμους της ΕΥΠ  για καταστροφή υλικού των παρακολουθήσεων-υποκλοπών, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ  προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη στοιχείων.

Τώρα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά με συμπληρωματικό αίτημα να δοθεί άμεσα ο φάκελος στα μέλη της Επιτροπής  Θεσμών και Διαφάνειας.

Η επιστολή προς τον  Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας  Αθανάσιο Μπούρα  αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια του, από 22.08.2022, αιτήματός μας για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την κλήση σε ακρόαση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση της παρακολούθησης του προσωπικού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κινήματος Αλλαγής κ. Ν. Ανδρουλάκη, όπως αυτή ορίστηκε για αύριο 1η Σεπτεμβρίου 2022, ζητούμε συμπληρωματικά να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, το σύνολο του φακέλου της Ε.Υ.Π. και όλων των πληροφοριών που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του. Το αίτημα άλλωστε έχει διατυπωθεί και από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Ν. Ανδρουλάκη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα.

Είναι επιτακτικό να τεθούν στη διάθεση των μελών την Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Την  επιστολή υπογράφουν οι  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

Μιχάλης Κατρίνης, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου, Ιλχάν Αχμέτ, Χρήστος Γκόκας, Γεώργιος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν.

Διαβάστε επίσης:

Εκκωφαντική διάψευση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη: «Ποτέ δεν είπα ότι με παρακολουθούσε ο Τσίπρας ή η κυβέρνησή του»

Ανένδοτος Τσίπρα κατά του «κατηγορούμενου» Μητσοτάκη: «Εσείς δώσατε εντολή να ακούνε τον Ανδρουλάκη»

Βουλή: O Τσίπρας του έδωσε τον λόγο αλλά ο Μητσοτάκης δεν απάντησε αν ο Ανδρουλάκης είναι «πράκτορας ξένων συμφερόντων» (Video)

Βουλή – Σκάνδαλο υποκλοπών: Μητσοτάκης εκτός ελέγχου με κραυγές αθωότητας και εξωφρενικούς ισχυρισμούς

Μητσοτάκης για σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Διαστροφή της πραγματικότητας για κάλυψη των ευθυνών του

Απομονωμένος και σε πανικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βενιζέλος κατά Μητσοτάκη: «Θεωρεί ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ΕΥΠ όπως αλλοδαποί ύποπτοι κατασκοπείας»;

Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη: «Παρακρατικός μηχανισμός ήθελε το ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter