Θυσία ο Μηταράκης για τις φωτιές του Μητσοτάκη

Θυσία ο Μηταράκης για τις φωτιές του Μητσοτάκη

Είναι δυνατόν να καίγεται η Ρόδος ανεξέλεγκτα επί ένα δεκαήμερο, να εκκενώνονται πόλεις όπως η Λαμία, να απειλείται στρατόπεδο όπως αυτό της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο και να μην έχει κουνηθεί… κυβερνητικό φύλλο; Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν δυνατό και αυτό το κατόρθωμα για την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Νότης Μηταράκης απλώς έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια χρυσή ευκαιρία απόπειρας εξευμενισμού των πολιτών που παρακολουθούν την κυβερνητική αναλγησία και τη μιντιακή σιωπή οργισμένοι.

Οι καλοκαιρινές διακοπές του –πρώην πλέον– υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα των αποτυχημένων κυβερνητικών χειρισμών απέναντι στις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα. Αλλωστε επρόκειτο για έναν υπουργό που δεν εμπλέκεται αμιγώς με τη διαχείριση της κατάστασης, σίγουρα όχι περισσότερο από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια που έχει λάμψει διά… των γενικολογιών του ή από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Δένδια που μετά την εξευτελιστική κατάσταση στην αεροπορική βάση υπόσχεται ακόμη μία ΕΔΕ.

Η συνταγή «κάτσε λίγο πίσω μέχρι να ξεχαστεί» εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κατά τη δεύτερη τετραετία της και ο Ν. Μηταράκης είχε φροντίσει –μαζί με τον Γιώργο Φλωρίδη– να βάλει από πολύ νωρίς υποψηφιότητα εξόδου. Αλλωστε πλήθος «γαλάζιων» παραγόντων αναρωτιούνταν προ δύο εβδομάδων πώς κατάφερε να μείνει στη θέση του ο Χιώτης βουλευτής μετά το διπλό φιάσκο της πανεπιστημιακής και της έφιππης αστυνομίας. Το γεγονός ότι τον Ν. Μηταράκη «κάρφωσε» συγκεκριμένη κυβερνητική στήλη της «Καθημερινής» επιβεβαιώνει πως η απόφαση αποπομπής του ήταν προειλημμένη από το Μαξίμου.

Χρήσιμος… ανάλγητος

Αλλωστε πρόκειται για έναν υπουργό που δεν διακρίνεται για τις διοικητικές του ικανότητες, παρά μόνο για το ταλέντο του να παραμένει μέλος κάθε κυβέρνησης της ΝΔ την τελευταία δεκαετία. Οπως σχολιάζουν τοπικοί παράγοντες της περιφέρειάς του, το πέρασμά του από το υπουργείο Μετανάστευσης αντιμετωπίστηκε εύκολα από τον βουλευτή Χίου, αφού επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση διορισμών και βολέματος, εξασφαλίζοντας έτσι συναινέσεις αλλά και την επανεκλογή του. Παράλληλα εργαλειοποίησε μικροπολιτικά και το έργο του υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς μετά τα ΜΑΤ κατά των κατοίκων παραμονές της πανδημίας, εμφανιζόταν έως και πολέμιος της αναίσχυντης υπερδομής προσφύγων και μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραίτηση Μηταράκη δεν έρχεται μόνο να καλύψει την ανεπάρκεια και τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, του υπουργού Αμυνας και πλήθος άλλων παραγόντων. Στοχεύει ακόμη να ικανοποιήσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τις εικόνες του Μάκη Βορίδη προ ημερών να «λικνίζεται» σε νυχτερινό κέντρο παρά τις πολυήμερες φωτιές και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη που χόρεψε ζεϊμπέκικο σε γιορτή στο Ζάππειο εν μέσω εθνικού πένθους για τον θάνατο των δύο πιλότων του Canadair.

«Κάτσε λίγο πίσω…»

Στην υπόθεση Μηταράκη ο παραιτηθείς υπουργός δεν είναι ο μόνος στον οποίο εφαρμόζεται το αγαπημένο δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εξάλλου με αφορμή την αντικατάσταση Μηταράκη από τον Γιάννη Οικονόμου, τη θέση του άλλοτε κυβερνητικού εκπροσώπου ως αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού παίρνει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γιάννης Βρούτσης. Ο άνθρωπος που έχασε τη θέση του στο υπουργείο Εργασίας όταν κατήγγειλε ότι ο Μένιος Φουρθιώτης πήγε στο υπουργείο του με μπράβους και τον απειλούσε. Αιτία ήταν η απόπειρά του να… κλείσει το παράθυρο που υπήρχε στο πρόγραμμα «Συν-εργασία», μέσω του οποίου η τηλεπερσόνα απομυζούσε τα κρατικά ταμεία, εμφανίζοντας μεικτές μηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ.

Δεκέμβριο του 2020 ο υπουργός Βρούτσης επιχείρησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σχετική τροπολογία, Ιανουάριο του 2021 βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, για να επιστρέψει σε υπουργικό θώκο δυόμισι χρόνια αργότερα χάρη στην καραμπόλα Μηταράκη. Η επάνοδος Βρούτση βέβαια σηματοδοτεί ακόμη μία νίκη του «συστήματος Σαμαρά» εντός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού είναι γνωστό ότι ο βουλευτής Κυκλάδων ανήκει στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Αλλη μία επιβεβαίωση των παζαριών του Μαξίμου πίσω από κλειστές πόρτες.

112 σε υπουργούς και βουλευτές

Την ίδια ώρα η απουσία υπουργών και βουλευτών από τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα για την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου είναι εκκωφαντική. Ατύπως, από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι δόθηκε «απαγορευτικό», ώστε η επικοινωνιακή διαχείριση να μείνει στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη που πλασάρει την «κανονικότητα» σε κάθε του εμφάνιση και σε εκείνα του υπουργού Επικρατείας Μ. Βορίδη, που συνθέτει σενάρια αποσταθεροποίησης έως και «Τούρκων πρακτόρων». Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και υπουργοί που εμφανίζονται τελικά σε ΜΜΕ αποφεύγουν να υπερασπιστούν ιδιαίτερα την κυβερνητική διαχείριση, περιοριζόμενοι στα του χαρτοφυλακίου τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτό του Κωστή Χατζηδάκη που σε πλήθος εμφανίσεών του αφιέρωσε στην κυριολεξία «δύο κουβέντες» για τις φωτιές ή του Δημήτρη

Καιρίδη που δεν είπε ούτε λέξη, παρά μόνο αναφέρθηκε σε θέματα μετανάστευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, πλήθος κομματικών στελεχών βράζουν με το γεγονός ότι η διαχείριση του «επιτελικού κράτους» έχει περάσει εξ ολοκλήρου στο «σύστημα Σημίτη» και στις μεταγραφές του ΠΑΣΟΚ. Εκτός αυτού μεγάλη δυσφορία εκφράζεται για τη συμπεριφορά της Νίκης Κεραμέως, που εμφανίζεται ως… πρωθυπουργός Εσωτερικών, με υπεραρμοδιότητες και προκλητική εξουσία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter