Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης ή αλλιώς «snus» που φέρεται να πήραν οι μαθητές στην Κρήτη

Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης ή αλλιώς «snus» που φέρεται να πήραν οι μαθητές στην Κρήτη

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Τετάρτης σε γονείς και εκπαιδευτικούς, όταν μαθητές Γυμνασίου, στην Νέα Αλικαρνασσό της Κρήτης, ένιωσαν αδιαθεσία, αφού φέρεται να χρησιμοποίησαν στικάκια, σακούλες νικοτίνης γνωστά ως snus.

Διαβάστε επίσης: Κρήτη: Τα στικ νικοτίνης έστειλαν τους μαθητές στο νοσοκομείο

Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης ή αλλιώς «snus

Πρόκειται για νικοτίνη που περιέχεται σε σακουλάκι το οποίο ο χρήστης τοποθετεί μεταξύ του άνω χείλους και των ούλων και έτσι την απορροφά ο οργανισμός. Τα snus αναπτύχθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα στη Σουηδία ως ένα βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το snus, σύμφωνα με έρευνες έχει χαμηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών που ονομάζονται νιτροζαμίνες από τα τσιγάρα και μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές.

Σημειώνεται ότι τα χημικά συστατικά των διαφορετικών τύπων snus ποικίλλουν και οι μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού υποδηλώνουν ότι η χρήση του είναι επιβλαβής για την υγεία, όχι τόσο όσο το κανονικό κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης: Κρήτη: Συναγερμός σε σχολείο του Ηρακλείου – Μαθητές βρέθηκαν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες

Ωστόσο η ΕΕ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες το απαγόρευσαν το 1992, όπως και όλα τα μασώμενα προϊόντα καπνού. Η χρήση του είναι παρόμοια με αυτή του μασώμενου καπνού (chewing tobacco), ωστόσο δεν δημιουργεί την ανάγκη στον χρήστη να το φτύσει και σε αντίθεση με το Αφγανικό naswar, το snus παστεριώνεται με ατμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter