Τι κρύβουν οι παρατηρήσεις Μέρκελ-Μακρόν προς Μητσοτάκη για τους εμβολιασμένους Ρώσους τουρίστες;

Τι κρύβουν οι παρατηρήσεις Μέρκελ-Μακρόν προς Μητσοτάκη για τους εμβολιασμένους Ρώσους τουρίστες;

Με αρκετά ερωτήματα πρέπει να επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Μακρόν προς την κυβέρνησή του.

Αφορμή η κριτική που δέχθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ – στην οποία συμφώνησε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – όσον αφορά την ελεύθερη είσοδο στη χώρα των Ρώσων τουριστών εμβολιασμένων με ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg αλλά και άλλα διεθνή μέσα (όπως Politico κ.α.) ο γαλογερμανικός άξονας άσκησε κριτική στην Ελλάδα και άλλες χώρες για το «μπάτε σκύλοι αλέστε» λόγω τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος «μάλωσαν» την Ελλάδα και άλλες χώρες, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, γιατί δέχονται ελεύθερα τουρίστες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα στην Ε.Ε. σκευάσματα από την Κίνα και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των «27» η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι κράτη – μέλη, όπως η χώρα μας, καλωσορίζουν εμβολιασμένους με το Sputnik V, παρ’ ότι δεν έχει πάρει το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και δεν είναι σαφές, εάν είναι αποτελεσματικό στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή «Δέλτα». Αυτοί οι τουρίστες μπορούν ύστερα να μετακινούνται ελεύθερα εντός της ζώνης της Ε.Ε., είπε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, ενώ και ο Μακρόν στήριξε τα λεγόμενα της.

Μάλιστα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης ταξιδιών από τις χώρες, τις οποίες σαρώνει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής (25/06/2021) παραδέχθηκε την παρέμβαση αλλά την υποβάθμισε. Όπως είπε  «εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού».

Παράλληλα δημιουργούνται ερωτήματα γιατί μια τέτοια κριτική όταν σειρά ευρωπαϊκών χωρών προγραμματίζει –υπό όρους- την αγορά ποσοτήτων του ρωσικού εμβολίου sputnik. Για παράδειγμα ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε ανακοινώσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για την αγορά του ρωσικού εμβολίου, ενώ η Βαυαρία έχει ήδη υπογράψει σχετικό προσύμφωνο. Αλλά και η Αυστρία προγραμματίζει την αγορά μεγάλων ποσοτήτων του ρωσικού εμβολίου.

Πρόκειται για φόβους όσον αφορά την ίδια την πανδημία ή για πίεση προς τις χώρες-αποδέκτες;

Συχνά στην πολιτική δεν είναι αυτό που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού αλλά κυρίως κάτω από τις γραμμές.

Ίσως κρύβονται τα συμφέροντα μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών της «Δύσης» που διακυβεύονται. Ίσως συνδέονται και με την ελευθερία των κρατών-μελών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυξημένα έσοδα του τουρισμού σε σχέση με άλλες επιθυμίες του Βερολίνου και του Παρισιού.

Όσο για την σκέψη πως μια τέτοια στάση της Γαλλίας συνδέεται με πίεση στα εξοπλιστικά προγράμματα δεν διασταυρώνεται.

Όπως και να έχει η παρέμβαση Μέρκελ-Μακρόν το πιθανότερο είναι να μην είναι τόσο αθώα και τόσο μονοδιάστατη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter