Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Λαβρόφ για την ανταλλαγή κρατουμένων

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Λαβρόφ για την ανταλλαγή κρατουμένων

Τηλεφωνική επικοινωνία -την πρώτη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία- είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας. Αντικείμενο της συνομιλίας η πρόταση για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από την Ουάσιγκτον Ρώσου εμπόρου όπλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Άντονι Μπλίνκεν, είχαν μια «ειλικρινή συνομιλία» με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως είπε, πίεσε τον Ρώσο ομόλογό του να δεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για να επιτύχει την απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για το αμερικανικό σχέδιο, η απελευθέρωση της επαγγελματία αθλήτριας μπάσκετ Μπρίτνι Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα ανταλλάγματα προς τη Ρωσία και ειδικότερα την ανταλλαγή τους με τον Βίκτορ Μπουτ, Ρώσο έμπορο όπλων που είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ.

«Είχαμε μια ειλικρινή και άμεση συζήτηση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Κάλεσα το Κρεμλίνο να δεχθεί την ουσιαστική πρόταση που τους κάναμε».

Ωστόσο, προειδοποίησε τον Σεργκέι Λαβρόφ ότι ο κόσμος δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εάν η Μόσχα προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο, για να πάρει την απάντηση ότι η Μόσχα θα συνεχίσει έως ότου επιτύχει τους στόχους της και ότι οι δυτικές προμήθειες όπλων το μόνο που κάνουν είναι να παρατείνουν τη σύγκρουση.

Πηγή: ΒΒC, Bloomberg

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter