Το άγνωστο και πολυσυζητημένο «Αρχείο Τζήμα» ξανακυκλοφορεί 14 Απριλίου στο Hot.Doc History

Το άγνωστο και πολυσυζητημένο «Αρχείο Τζήμα» ξανακυκλοφορεί 14 Απριλίου στο Hot.Doc History

Το «Αρχείο Τζήμα» -που προσφέρουμε την Κυριακή 14 Απριλίου- έγινε ανάρπαστο όταν πρωτοκυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου 2023 γιατί δημοσίευσε άγνωστα ντοκουμέντα για τις επίσημες και υπεύθυνες σοβιετικές προειδοποιήσεις: Να μην εμπλακεί η ΕΑΜική Αριστερά  και το ΚΚΕ σε αναμέτρηση με του Αγγλους στη διάρκεια της Αντίστασης. Συνεκδοχικά και στα Δεκεμβριανά που ακολούθησαν. Σύγκρουση που έκλεισε με τη «Βάρκιζα» και την ήττα του κινήματος στον Εμφύλιο. Με όλους όσοι έπεσαν σε μια άνιση σύγκρουση προδιαγεγραμμένου τέλους.

Δημιούργησε πολλές συζητήσεις για τα πρωτοδημοσιευόμενα έγγραφα του «Αρχείου Τζήμα». Στα οποία ειλικρινά και ντεκλαρέ ο Σοβιετικός στρατηγός Κορνέγιεφ δήλωνε στον «Σαμαρινιώτη» πως η Ελλάδα ήταν ανεπιθύμητη στον μεταπολεμικό κόσμο ως η χώρα που θα εφάρμοζε Λαοκρατία και σοσιαλισμό. Αντίθετα «έπρεπε να μείνει στη σφαίρα των Δυτικών». 

Καθόλου τυχαία πρόσωπα και οι δύο. Ο Νικολάι Κορνέγιεφ της GRU είχε χάσει το πόδι του στο Στάλινγκραντ το 1942 και το ΄43 στάλθηκε σύνδεσμος στον Τίτο. Εκεί συνάντησε, απεσταλμένο του ΕΛΑΣ, τον Ανδρέα Τζήμα. «Η Αγγλία ενδιαφέρεται εξαιρετικά για την Ελλάδα. Δεν θα συγκρουστούμε για χάρη σας. Η Σοβιετική Ρωσία έχει ανάγκη από ειρήνη. Κι αν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι περισσότερο, δεν πρέπει»!

Ένας τεράστιος όγκος εγγράφων ξεπηδούν από τα «κιβώτια» των γιουγκοσλαβικών αρχείων και συνθέτουν την ελλείπουσα ψηφίδα της μεγάλης δεκαετίας 1940-50 για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter