Το άλλο πρόσωπο του Μπέου

Το άλλο πρόσωπο του Μπέου

Ο Μπέος είναι το πρόσωπο του κακού μπάτσου. Σε άλλες εποχές μπορεί να ήταν διοικητής ταγμάτων ασφαλείας, βασανιστής στην ασφάλεια, εκτελεστής των απείθαρχων. Σήμερα αρκείται για την ώρα να είναι δήμαρχος του Βόλου με τη βούλα της πλειοψηφίας των δημοτών του. Τον πάνε, πώς το λένε. Διότι βρίζει, αλλά δηλώνει ότι το κάνει επειδή είναι αληθινός. Δέρνει δημοσίως, αλλά κάπως πείθει τους δαρμένους και του ζητούν δημοσίως συγγνώμη. Στέκει αγέρωχος μες στη νεροποντή με μια κάμερα όλως τυχαίως να παίρνει τη σκηνή και το μήνυμα είναι σαφές προς όλους: Θα πεθάνω για τον λαό Μου. Δεν στήνει δηλαδή μόνο παιχνίδια, όπως κατηγορήθηκε, με αποτέλεσμα να πάει ένα χρόνο φυλακή, αλλά στήνει και τον εαυτό του.

Αυτός είναι και πάμε παρακάτω. Διότι ο κακός μπάτσος πάει πάντοτε παρέα με τον καλό τοιούτο. Και μην είστε αφελείς, ο καλός είναι το στήριγμα, ο χορηγός του κακού. Υποτίθεται ότι είναι το αντίθετό του, αλλά είναι εκείνος που πείθει τον δαρμένο να πάει με τα νερά του. Να κάνει όσα του ζητάει, γιατί έτσι όλα θα πάνε καλά. Δεν δέρνει και αποδοκιμάζει το ξύλο, αλλά κρατάει το ίσο στο ματσούκι του άλλου. Δεν κατεβάζει, ας πούμε, συνδυασμό της Δεξιάς στον Βόλο. Αποκαλεί τον Μπέο δημαρχάρα. Του δίνει με μεταγραφή το στειλιάρι μάρκας Λούλης-Αλευρόμυλοι-χούντα για να είναι πιο πειστικός. Του στέλνει μέλη της κυβέρνησης στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Και εντέλει περνούν παρέα ένα χέρι μπλε πάνω από το φαιό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μητσοτάκης είναι το άλλο πρόσωπο του Μπέου. Αν τον αποδοκίμαζε, αν στήριζε ένα σοβαρό δεξιό για τον δήμο, αν αμολούσε τις αγέλες αλήθειας εναντίον του, ο Βόλος θα είχε απαλλαγεί από αυτόν. Αλλά όχι, τον θέλει, τον στηρίζει, τον αγαπάει. Βαθύ μπλε και φαιό. Ο άνθρωπος της νύχτας και ο άριστος της μέρας, ο τραμπούκος και ο μάνατζερ, ο αλήτης και ο γραμματέας. Και ποιος είναι χειρότερος, πιο γλοιώδης φαρισαίος και πιο σκοτεινό κάθαρμα δεν χρειάζεται κριτική επιτροπή για να το αποφασίσει. Βγάζει μάτι ο ελεεινός που δηλώνει ότι θα μείνει έξω από την αναμέτρηση με θρησκευτική ευλάβεια για να αποφασίσει ο λαός του Βόλου. Ενώ κλείνει το μάτι στους νοικοκυραίους: Δυνατά, Μπέο!

Ο Μητσοτάκης προσωπικά είναι σπόνσορας της χυδαιότητας, της λέρας, της αλητείας, της βίας επί σωμάτων και ψυχών που ενδημούν στον Βόλο. Αυτός είναι η επιμελητεία που τρέφει το τέρας, ο καθαριστής αίματος και σκατών, ο ηθικός αυτουργός της χυδαιότητας, το άλλο πρόσωπο του Μπέου. Και σ’ αυτόν πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες για όσα στο φως της μέρας ή στη θολούρα της νύχτας διαπράττει και θα διαπράττει ο φυσικός αυτουργός…

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter