Γκιντεόν Λεβί: Το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ δημοκρατία

Γκιντεόν Λεβί: Το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ δημοκρατία

Ο παγκοσμίου φήμης Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκιντεόν Λεβί μίλησε στο Documento για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γνωστός για τις δημοκρατικές του απόψεις αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» εκτιμά ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού, όπως λέει, η κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί δραματικά εναντίον του.

Ο Γκιντεόν Λεβί δηλώνει εξοργισμένος με τη Δύση για το γεγονός ότι αγνοεί την καταστροφή στη Γάζα και λαμβάνει θέση μονομερώς υπέρ του Ισραήλ, ενώ στο κρίσιμο ερώτημα αν πράγματι πρόκειται περί της «τελευταίας δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής», τονίζει ότι «δεν μπορείς να είσαι δημοκρατία και ταυτόχρονα κατοχική δύναμη».

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα βάζουν φωτιά στο γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής. Εκτιμάτε ότι μια εμπλοκή του Ιράν είναι πιθανή; Τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη για τη Μέση Ανατολή;

Η ιρανική επέμβαση είναι πιθανή και κάτι τέτοιο δεν θα είχε συνέπειες μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά σε όλο τον πλανήτη. Δεν το βλέπω να συμβαίνει άμεσα, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να κατρακυλήσει σε αυτό το σημείο. Αυτήν τη στιγμή ο μεγάλος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο να επέμβει η Χεζμπολάχ. Αυτό θα ήταν από μόνο του κακή εξέλιξη. Αν όμως μπει και το Ιράν, τότε θα μιλάμε για άλλη πραγματικότητα. Δεν το βλέπω να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον. Ομως ποιος ξέρει;

Θεωρείτε δηλαδή ότι είναι πιθανότερο να εμπλακεί με κάποιον τρόπο η Χεζμπολάχ;

Ναι. Η Χεζμπολάχ είναι πολύ ισχυρότερη από τη Χαμάς, πολύ καλύτερα εξοπλισμένη και σίγουρα μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική πρόκληση για το Ισραήλ.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν πάρει το μέρος του Ισραήλ χωρίς να τηρούν ισορροπίες. Πώς σχολιάζετε τη στάση τους σε όλη αυτή την κρίση;

Δεν είναι κάτι νέο αυτό. Το Ισραήλ είναι το αγαπημένο παιδί της Δύσης. Αυτό όμως πιστεύω ότι θα αλλάξει σταδιακά όταν αποκαλυφθεί περισσότερο η τραγωδία στη Γάζα. Είμαι απολύτως απογοητευμένος και εξοργισμένος που το Ισραήλ στηρίζεται με αυτό τον τρόπο. Φυσικά αξίζει τη στήριξη μετά τη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκε. Ομως την ίδια στιγμή η Δύση δεν μπορεί να αγνοεί την καταστροφή στη Γάζα.

Γιατί πιστεύετε ότι την αγνοούν λοιπόν, κ. Λεβί;

Δεν είναι κάτι νέο, όπως σας είπα. Το Ισραήλ είναι για τη Δύση ένα προκεχωρημένο φυλάκιο. Και η Χαμάς είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλει η Δύση. Το πρόβλημα είναι ότι στη Γάζα δεν υπάρχει μόνο Χαμάς. Τους διαφεύγει ότι εκεί ζουν πάνω από 2 εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι. Εχουν ήδη σκοτωθεί 1.000 παιδιά κι ακόμη περισσότερα θα σκοτωθούν τις επόμενες ημέρες. Δεν ακούμε τίποτα γι’ αυτά. Οσο το πρόβλημα ήταν μόνο η Χαμάς ήταν πολύ εύκολο για τη Δύση να ταυτιστεί με το Ισραήλ, καθώς η Χαμάς μοιάζει με το ISIS και αυτοί είναι οι μεγάλοι εχθροί του πολιτισμού.

Ποια είναι η αίσθηση που επικρατεί σήμερα στην κοινή γνώμη του Ισραήλ για την κυβέρνηση Νετανιάχου; Εχει αλλάξει μετά την τελευταία κρίση;

Εχει αλλάξει δραματικά! Προσωπικά για τον Νετανιάχου θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρα τελειωμένος και πιστεύω ότι το γνωρίζει και ο ίδιος. Ομως ο κόσμος τον στηρίζει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Εχασε τη στήριξη ακόμη και του ίδιου του κόμματός του, αλλά κανείς δεν το συζητά τώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο άνθρωπος θα πληρώσει ακριβά. Ηταν πρωθυπουργός για 15 χρόνια και οδήγησε το Ισραήλ στη μεγαλύτερη αποτυχία στην Ιστορία του.

Λένε ότι όταν ξεσπάει πόλεμος το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Πώς κρίνετε τη δημοσιογραφική κάλυψη του πολέμου στη Γάζα; Μπορεί ένας πολίτης στη Δύση να εξαγάγει κάποιο συμπέρασμα παρακολουθώντας τα παραδοσιακά ΜΜΕ;

Ακόμη και Ισραηλινός δεν μπορεί να δει την αλήθεια στα ΜΜΕ. Πρώτα απ’ όλα δεν βλέπουμε καθόλου τη Γάζα και αυτό είναι τρομερό. Το βασικό ερώτημα είναι αν δείχνεις τις δύο πλευρές ή όχι. Οι τραγωδίες αφορούν και τις δύο πλευρές. Δεν μπορείς να γενικεύσεις λοιπόν σχετικά με τα ΜΜΕ. Κάποιοι κάνουν καλά τη δουλειά τους και κάποιοι όχι. Με τη βόμβα που έπεσε στο νοσοκομείο της Γάζας τα ΜΜΕ τελικά υιοθέτησαν τη θέση του Ισραήλ που μάλλον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στην αρχή είχαν υιοθετήσει άλλο αφήγημα. Κρίνονται λοιπόν ξεχωριστά.

Ποια είναι η αίσθηση μεταξύ των δημοκρατικών πολιτών του Ισραήλ σχετικά με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα; Υπάρχει κάποια συμπάθεια για το δράμα που ζουν τώρα;

Δυστυχώς όχι. Είναι σχεδόν παράνομο ακόμη και να το εκφράσεις ανοιχτά. Υπήρξε μια συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη Γάζα και παρενέβη η αστυνομία. Είναι πολύ δύσκολοι καιροί εδώ στο Ισραήλ. Μάλιστα πολλοί, και αυτό είναι χειρότερο, αλλάζουν γνώμη. Πολλοί δεν θέλουν πια να ακούν γι’ αυτό. Κάθε πόλεμος σπρώχνει όλο και περισσότερους Ισραηλινούς σε ακραίες και ρατσιστικές απόψεις και σε λιγότερη ανοχή. Αυτό είναι τρομερό. Είναι πολύ δύσκολο να υψώσεις φωνή αλληλεγγύης για τη Γάζα, παρά το γεγονός ότι η Γάζα αξίζει την αλληλεγγύη.

Εγώ προσωπικά μπορώ να εκφράζομαι όπως θέλω στην εφημερίδα όπου εργάζομαι (σ.σ.: «Haaretz»). Δεν έχω πρόβλημα. Οι διαδηλώσεις είναι που περιορίζονται.

Πιστεύετε ότι το Ισραήλ είναι ακόμη η «μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», όπως το αποκαλούν;

Ποτέ δεν ήταν! Πώς μπορεί να υπάρχει δημοκρατία με στρατιωτική τυραννία στα Παλαιστινιακά Εδάφη; Δεν μπορείς να είσαι δημοκρατία και ταυτόχρονα κατοχική δύναμη. Δεν πάνε μαζί αυτά!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter