Το ναρκόπλοιο της Βενετίας έχει τη δική του ιστορία

Το ναρκόπλοιο της Βενετίας έχει τη δική του ιστορία

Η εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη, το «κόκκινο» δάνειο, οι επενδύσεις της και η διασύνδεση με την πρωθυπουργική οικογένεια

Μυστήριο καλύπτει τον εντοπισμό φορτίου 850 κιλών κοκαΐνης από τις ιταλικές αρχές σε πλοίο συμφερόντων της εταιρείας Laskaridis Shipping. Η εταιρεία ανήκει στον Πάνο Λασκαρίδη της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, με τον αδερφό του Θανάση Λασκαρίδη να συνδέεται με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι καθώς μέσω της Velvet Success είχε συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της εταιρείας Zeus+Dione όταν ανήκε στην κ. Γκραμπόφσκι.

Σε ανακοίνωσή της η Laskaridis Shipping διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση του πληρώματος ή της εταιρείας με το φορτίο των ναρκωτικών. Οπως υπογραμμίζεται, το φορτίο φέρεται να είχε τοποθετηθεί «στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή». Ενα μέρος που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες».

Οπως αποκαλύπτει το Documento, το εν λόγω πλοίο «Atlas» συνδέεται με το δάνειο που είχε συνάψει η οικογένεια Λασκαρίδη με την Τράπεζα Πειραιώς το 2012 ύψους 46 εκατ. ευρώ. Το δάνειο, αφού πρώτα «κοκκίνισε», αγοράστηκε από εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη αντί 13,5 εκατ. ευρώ, για να πουληθεί στο τέλος στην οικογένεια Λασκαρίδη αντί 20,5 εκατ. ευρώ.

Εφοδος στο πλοίο της Laskaridis Shipping

Την περασμένη Τρίτη το φορτηγό πλοίο «Atlas» μήκους 225 μ. κατέπλεε στο λιμάνι της Βενετίας. Είχε αποπλεύσει στις 23 Μαρτίου από το Σάντος της Βραζιλίας ολοκληρώνοντας ταξίδι 27 ημερών. Το υπό λιβεριανή σημαία «Atlas» είχε ναυπηγηθεί το 2012. Με βάση τον IMO number του πλοίου, ως ιδιοκτήτης του εμφανίζεται η εταιρεία Laskaridis Shipping.

Ολα φαίνονταν να κυλούν ήρεμα πάνω στο πλοίο. Ωσπου έκαναν την εμφάνισή τους άντρες του λιμενικού της Ιταλίας και της οικονομικής αστυνομίας. Πραγματοποίησαν έλεγχο στο πλοίο παρουσία εισαγγελέα, όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Corriere della Serra». Κατά τον έλεγχο, ο οποίος φέρεται ότι διήρκεσε αρκετές ώρες, εντόπισαν περί τα 570 δέματα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 850 κιλών, όπως μετέδωσαν η ναυτική ιστοσελίδα Trademark αλλά και ιταλικά ΜΜΕ. Εκπαιδευμένοι δύτες βούτηξαν στα παγωμένα νερά και ερεύνησαν επί ώρες το κύτος του πλοίου. Τα ναρκωτικά φέρεται να ήταν τυλιγμένα σε πλαστικές συσκευασίες και είχαν τοποθετηθεί μες στους αγωγούς αερισμού του πλοίου.Την επιχείρηση κατέγραψαν οι Ιταλοί μέσω ελικοπτέρου που επέβλεπε τις έρευνες από αέρος. Στο βίντεο διακρίνονται άντρες του ιταλικού λιμενικού να προσεγγίζουν με ταχύπλοο το πλοίο, ενώ στη συνέχεια διακρίνονται και τα ευρήματα με τα δέματα κοκαΐνης. Η συνολική αξία τους ανέρχεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε 150 εκατ. ευρώ.

Το δάνειο από την Πειραιώς με υποθήκη το ναρκόπλοιο

Το πλοίο «Atlas» συνδέεται με το δάνειο που είχε συνάψει η οικογένεια Λασκαρίδη με την Τράπεζα Πειραιώς το 2012, στο οποίο είχε γίνει προκλητικό «κούρεμα» με τη βοήθεια του ομίλου Libra, συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη. Ειδικότερα, ο όμιλος Λασκαρίδη φέρεται να είχε λάβει δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 46 εκατ. ευρώ. Το ποσό συνδέεται με την αγορά νεότευκτου πλοίου που φέρει λιβεριανή σημαία, με το καράβι να μπαίνει ως υποθήκη. Συμβεβλημένη εταιρεία ήταν η Vesta Marine Limited. Εάν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα vesselfinder.com, θα διαπιστώσει ότι η Vesta Marine Limited είναι ιδιοκτήτρια του πλοίου «Atlas», που ναυπηγήθηκε το 2012.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, με βάση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η εταιρεία Baywest Business Ltd, συμφερόντων Λογοθέτη, αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς σε εξευτελιστική τιμή έπειτα από «κούρεμα» 60% το δάνειο Λασκαρίδη και συγκεκριμένα αντί 13,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, της πώλησης του δανείου δεν είχε προηγηθεί εκτίμηση. Αυτή εμφανίζεται να πραγματοποιείται μετά την πώληση του δανείου, με την ανακτήσιμη αξία του πλοίου να προσδιορίζεται σε επίπεδο ανάλογο εκείνου που τελικά πουλήθηκαν τα δάνεια στην Baywest. Ποσό που συνέπιπτε τότε με την τρέχουσα αγοραία αξία του ενυπόθηκου πλοίου.

Με απλά λόγια, ο όμιλος Λογοθέτη, αφού αγόρασε το δάνειο Λασκαρίδη για 13,5 εκατ. ευρώ, έρχεται να εκτιμήσει εμμέσως (μέσω άλλης εταιρείας) την αξία του πλοίου στο ίδιο ακριβώς ποσό που είχε πληρώσει για να πάρει το «κόκκινο» δάνειο.

Το ακόμη πιο σκανδαλώδες, το οποίο καταγράφεται από τους ελεγκτές της ΤτΕ, είναι ότι η Πειραιώς, αγνοώντας την ηλικία του πλοίου, το οποίο ήταν σχεδόν του κουτιού (νηολογημένο το 2012), θεώρησε άνευ αξίας την εταιρική εγγύηση της διαχειρίστριας εταιρείας του. Οπως επισημαίνεται στο πόρισμα, όλα αυτά εκ των πραγμάτων δημιουργούν ερωτήματα για το εύλογο του τιμήματος πώλησης των δανειακών θέσεων της Vesta Marine Limited.

Τελικά, βάσει στοιχείων καθώς και του λογαριασμού της BW (όμιλος Λογοθέτη) στη γερμανική τράπεζα Berenberg, η εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη εμφανίζεται να καταβάλλει το 2016 συνολικό ποσό 20,5 εκατ. δολαρίων. Ποσό που φέρεται να συνδέεται με την αγορά του εν λόγω «κόκκινου» δανείου από την εταιρεία Λογοθέτη.

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε Zeus+Dione

Η οικογένεια Λασκαρίδη δεν είναι άγνωστη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κυριότερα στη Μαρ. Γκραμπόφσκι. Αιτία γι’ αυτό είναι μια… παναμέζικη offshore, η Velvet Success SA. Συγκεκριμένα, όπως έχει αποκαλύψει το Documento, στις 16 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των μετόχων της Zeus+Dione, την εταιρεία ένδυσης συμφερόντων της Μαρ. Γκραμπόφσκι, από την οποία η ίδια αποχώρησε τον Ιούνιο του 2020. Στη συγκεκριμένη γενική συνέλευση οι μέτοχοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ΑΜΚ της εταιρείας έπειτα από πρόταση της προέδρου Μαρ. Γκραμπόφσκι.

Επρόκειτο για μια από τις πολλές και δυσθεώρητες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία εμφάνιζε τότε τεράστιες ζημιές. Στην επίμαχη ΑΜΚ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 συμμετείχε μεταξύ άλλων η παναμέζικη offshore Velvet Success SA, καταβάλλοντας 799.918 ευρώ, αποκτώντας έτσι ποσοστό 12,33% στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Zeus+Dione. Η Velvet Success SA είναι συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη αλλά δραστηριοποιείται από τον Θ. Λασκαρίδη, αδερφό του Παναγιώτη.

Παρά τις τότε αποκαλύψεις του Documento, ούτε ο Κυρ. Μητσοτάκης ούτε η Μαρ. Γκραμπόφσκι δημοσιοποίησαν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της επίμαχης offshore που επέλεξε να καταστεί κρυφός χρηματοδότης της εταιρείας της συζύγου του πρωθυπουργού. Το Documento σε μεταγενέστερο δημοσίευμά του αποκάλυψε ότι στο ΔΣ της Velvet Success συμμετείχαν οι ΜαρίαΙφιγένεια Βαρβάρα Πρωτόπαπα, Ιωάννης Γιαννακάκης και Ελευθερία Καλλίνη. Και τα τρία αυτά πρόσωπα, όπως έχει αποκαλύψει το Documento, εμφανίζονταν σε πάμπολλες εταιρείες, είτε ελληνικές είτε του εξωτερικού, που φέρονται να είναι συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη. Είναι μάλιστα ενδεικτικό, όπως είχε γράψει τότε το Documento, πως «φαίνεται ότι τρία έμπιστα πρόσωπα της οικογένειας Λασκαρίδη, τα οποία εμφανίζονται ως “μπροστινοί” σε δεκάδες offshore αλλά και ελληνικές εταιρείες, είναι εμπλεκόμενα στη Velvet Success. Μάλιστα σε μια επένδυση, αυτή της Μεγάλης Βρεταννίας, διευκρινίζουν σε επίσημα τραπεζικά έγγραφα ότι διαχειρίζονται χρήματα της οικογένειας Λασκαρίδη».

Η παράνομη ανέλκυση αρχαιοτήτων στα Κύθηρα

Ο Παν. Λασκαρίδης είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ και για άλλη μια υπόθεση, αυτή της παράνομης ανέλκυσης αρχαιοτήτων από τον βυθό των Αντικυθήρων τον Αύγουστο του 2020. Για την υπόθεση αυτή, η οποία είχε προκαλέσει σάλο όταν δημοσιοποιήθηκε, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είχε διαβιβάσει σχετική αναφορά με τις παρανομίες που είχαν διαπιστωθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για να διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. Αναφορά για το περιστατικό είχε υποβληθεί επίσης και από το λιμενικό Κυθήρων.

Στη συνέχεια ασκήθηκε ποινική δίωξη στον εφοπλιστή για τα αδικήματα της φθοράς μνημείου και της παράβασης της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου σε βαθμό πλημμελήματος. Ο Παν. Λασκαρίδης είχε παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2022. Ωστόσο η πλευρά Λασκαρίδη κατέθεσε προσφυγή στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά κατά του κλητήριου θεσπίσματος. Η ένσταση έγινε δεκτή και η δικογραφία κατέληξε στο αρχείο.

«Εχουμε χ… τον πρωθυπουργό»

Ο Λασκαρίδης είναι επίσης ο εφοπλιστής που τον Μάιο του 2021 είχε προκαλέσει σάλο με δηλώσεις του στη δημοσιογραφική έρευνα του οργανισμού EIC (European Investigative Collaboration) με τίτλο «Black trail» για τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας από εφοπλιστές.

«Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, την ΙΜΟ (σ.σ.: International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό» είχε δηλώσει, συμπληρώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο ότι «μπορούν να έχουν χε… τον πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα…».

Αρνείται τις σχέσεις με το φορτίο ο όμιλος Λασκαρίδη

Στο μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με το φορτίο κοκαΐνης που εντοπίστηκε στο πλοίο «Atlas» στην Ιταλία εξέδωσε η Laskaridis Shipping, ενώ, όπως επισημαίνεται, ούτε το πλήρωμα ούτε η εταιρεία εμπλέκονται στην υπόθεση. Οπως υπογραμμίζεται, το φορτίο φέρεται να είχε τοποθετηθεί «στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή». Ενα μέρος που, όπως επισημαίνεται, «δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες». Επίσης, με ανακοίνωση που εξέδωσε και η πρωθυπουργική οικογένεια αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον εφοπλιστή Παν. Λασκαρίδη. Κανείς ωστόσο δεν έχει μιλήσει για σχέσεις με τον συγκεκριμένο εφοπλιστή, αλλά για σχέσεις με μέλος της οικογένειας Λασκαρίδη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter