Το ΠΑΣΟΚ ξεψαχνίζει τους υποψήφιους βουλευτές

Το ΠΑΣΟΚ ξεψαχνίζει τους υποψήφιους βουλευτές

Η Χαρ. Τρικούπη εντείνει τις διαδικασίες ενόψει εκλογών προκρίνοντας έλεγχο ποινικής «καθαρότητας» όσων μπουν στα ψηφοδέλτια και ανάληψη ευθύνης γι’ αυτήν από τους ίδιους

Ποιος θα το ’λεγε ότι ο… Μπορίς Βιαν θα εισέβαλε στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, τέλη του 2022, διά του βουλευτή Χάρη Καστανίδη στην ανάλυσή του για την «υπόθεση των κακομούτσουνων», όπως χαρακτήρισε τις εσωκομματικές τρικλοποδιές της περιόδου διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατά το όχι τόσο μακρινό 2011. Στον απόηχο της υπόθεσης διαφθοράς με εμπλοκή της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή έχει ανοίξει η συζήτηση περί μη ένταξης στα ψηφοδέλτια ή και αποπομπής από το ΠΑΣΟΚ στελεχών που δεν τιμούν πολιτικά τις συλλογικές αποφάσεις, στη λογική του «τα παθήματα γίνονται μαθήματα».

Για πολλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και ιδιαίτερα για το παπανδρεϊκό μπλοκ και την αντιδεξιά πτέρυγα οι εξελίξεις δείχνουν, έστω και αργά, τη ρότα για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Βγήκαν στην επιφάνεια καταχωνιασμένες αντιθέσεις που αναδεικνύουν την ανάγκη να πάψει η πολιτική θολούρα, να γίνει πιο διάφανη η προγραμματική στόχευση περί πρωταγωνιστικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση «υπέρ των μη προνομιούχων» και να δοθεί σαφές στίγμα για τις μετεκλογικές συνεργασίες με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο. Παπανδρεϊκά στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης ή μέλη της Κίνησης Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης, εξέφρασαν την άποψη ότι καθυστέρησε πολιτικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αποπέμψει την Εύα Καϊλή. Ηταν ακαριαία η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη με τη διαγραφή της όταν έσκασε το σκάνδαλο. Ομως είχε συσσωρευτεί ο πολιτικός δισταγμός του προ πολλού παρά τις συνεχείς διαφοροποιήσεις της με δεξιές θέσεις. Αποτέλεσμα; Στελέχη τον ψέγουν για τη μη αποπομπή της ή, τουλάχιστον, για δημοσιοποίηση της μη ένταξής της στα ψηφοδέλτια.

Οι ύμνοι για το Κατάρ και το πολιτικό φλερτ με ΝΔ

Ηταν διαρκές το πολιτικό φλερτ της με τη ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ το αποκορύφωμα ήταν οι ύμνοι της για το Κατάρ ως πρότυπου εργασιακών συνθηκών, την ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τις 6.500 οι νεκροί εργάτες κατά την κατασκευή έργων του Μουντιάλ. Ομως και πριν ακόμη από την ανάληψη από τη νέα ηγεσία η Εύα Καϊλή είχε φορτώσει την παρουσία της στο ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις για τεμπέληδες που παίρνουν επιδόματα ή με αντικομμουνιστικά μυθεύματα (όπως με τον παππού της). Και πιο πίσω, προ εννιά ετών, όπως σημειώνει ο Φ. Σαχινίδης, η Εύα Καϊλή ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου στην οποία έλεγε πως η ίδια δεν μπορούσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διότι προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό και το προσωπικό. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χ. Καστανίδης αναφέρθηκε στην «υπόθεση εκκαθάρισης των κακομούτσουνων» που, όπως είπε, θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν, «όταν το 2011 συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών στην οποία πρωταγωνιστούσε η κ. Καϊλή εκβίαζε να πέσει η εκλεγμένη με σχεδόν 45% κυβέρνηση προκειμένου να μη γίνει το δημοψήφισμα».

Ολα αυτά προβάλλονται από τα παπανδρεϊκά στελέχη ως ανάγκη η αντίδραση σε στρεβλές πολιτικές τακτικές να μην αποσοβείται, αλλά η ηγεσία να κόβει τον γόρδιο δεσμό και να προλαμβάνει καταστάσεις που μεταγενέστερα οδηγούν σε χειρότερες συνέπειες.

Πάντως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ν. Ανδρουλάκη προτάσσει σε αυτήν τη φάση τη συσπείρωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και την προσήλωση στη θεσμικότητα. Δεν υποστέλλει την επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, για τις ατελέσφορες πολιτικές της στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, για «τον προϋπολογισμό των κοινωνικών ανισοτήτων», τον οποίο μάλιστα η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη χαρακτήρισε «κύκνειο άσμα» της ΝΔ.

Πάντως ο προβληματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη είναι διάχυτος, με αίτημα πολλών στελεχών να είναι καθαρός ο προγραμματικός λόγος και διαυγής η στάση του ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος, το ΠΑΣΟΚ «πορεύεται σε θολά πολιτικά νερά. Από το φλερτ με τη Δεξιά μέχρι την προσπάθεια να αλλάξουμε σύμβολα (…)». Αποτέλεσμα είναι, κατά τον Π. Γερουλάνο, να οδηγηθεί σε σύγχυση το παραδοσιακό ακροατήριο «των μη προνομιούχων» και να αφεθεί «το κόμμα ανοιχτό σε ανθρώπους που το εκμεταλλεύονται για δικό τους όφελος, ενώ δεν πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες του Σοσιαλισμού και της Σοσιαλδημοκρατίας».

Εξονυχιστικός έλεγχος με δικλίδα ασφαλείας

Επιταχύνει η Χαριλάου Τρικούπη τις διαδικασίες ώστε να υπάρξει ενόψει των εκλογών έλεγχος ποινικής «καθαρότητας» όσων μπουν στα ψηφοδέλτια αλλά και πιστοποίησή της με την υπογραφή των ίδιων των υποψήφιων βουλευτών. Εχει ληφθεί η απόφαση να αποτυπώνεται εγγράφως από τα στελέχη και τις προσωπικότητες που θα δώσουν τη μάχη στις κάλπες ότι δεν έχουν νομικές εκκρεμότητες ή δικαστικές ποινικού χαρακτήρα. Οπως επισήμανε κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη στο documentonews.gr, υπάρχει η πρόβλεψη ότι στελέχη με γνώση και τοπικοί κομματικοί παράγοντες σκιαγραφούν την εικόνα σχετικά με τα κριτήρια που έχουν τεθεί (το ήθος, την πολιτική επάρκεια και την κοινωνική αποδοχή). Παράλληλα, όμως, με δήλωσή τους οι υποψήφιοι θα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν ποινικές εκκρεμότητες. Αν και μια τέτοια βεβαίωση δεν έχει νομική ισχύ, είναι μια ηθική δέσμευση και, κυρίως, αν κάτι προκύψει εκ των υστέρων, τουλάχιστον η Χαριλάου Τρικούπη θα έχει να επιδείξει ένα έγγραφο με υπογραφή, εξηγώντας ότι η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια έγινε με την πρόσθετη δικλίδα της υπεύθυνης δήλωσης του υπογράφοντος.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χ. Καστανίδης προανήγγειλε σε δημόσια τοποθέτησή του (Ρ/Σ Real) ότι θα κάνει τις εξής προτάσεις:

– Οσοι προτίθενται να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να υποχρεωθούν σε βάθος τριετίας να υποβάλουν πόθεν έσχες, παρότι δεν είναι υποχρεωμένοι.

– Και επιπλέον μια τριμελής, ενδεχομένως, επιτροπή από πρόσωπα κύρους να ελέγξει και «να ξετινάξει τα πάντα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter