Τουρκία: Έκρηξη ανησυχιών μετά τη φονική βόμβα

Τουρκία: Έκρηξη ανησυχιών μετά τη φονική βόμβα

Αναστάτωση επικράτησε μετά την έκρηξη της βόμβας σε πολυσύχναστο σημείο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή, η οποία είχε συνέπεια οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Η έκρηξη της βόμβας σε ένα πολυσύχναστο σημείο της πλατείας Ταξίμ άφησε οκτώ νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και άνοιξε τις πόρτες του φρενοκομείου στην Τουρκία.

Πλέον Κούρδοι αντάρτες, Σύριοι πρόσφυγες και Τούρκοι αριστεροί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του συστήματος Ερντογάν, το οποίο αναζητά άμεσα αποδιοπομπαίο τράγο. Είναι σαφές ότι η επίθεση έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην Τουρκία, η οποία με τη στάση που έχει κρατήσει έχει πρωταγωνιστήσει στον ουκρανορωσικό πόλεμο.

Διάψευση από το PKK

Επί της ουσίας είναι σίγουρο ότι η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Πόλης θα δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή όσο και στη Μέση Ανατολή. Διότι η πρώτη διαρροή που είδε το φως της δημοσιότητας έκανε λόγο για απευθείας εμπλοκή του κουρδικού ΡΚΚ στην ενέργεια, εκδοχή που διαψεύστηκε μετά βδελυγμίας από την εν λόγω οργάνωση. Επιπλέον, η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, το YPG, διά στόματος του εκπροσώπου της Νούρι Μαχμούντ δήλωσε πως απορρίπτει «εντελώς οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν αναζητά ένα λόγο για να πείσει τον κόσμο και να πάρει την έγκρισή του ώστε να εξαπολύσει μια επίθεση στη Ροζάβα και τη βορειοανατολική Συρία καθώς πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές».

Η παραπάνω δήλωση δεν είναι τυχαία, μιας και το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι αναφορές που θέλουν την Αγκυρα να αναζητά συμμάχους για μια νέα επίθεση εναντίον των Κούρδων στη Συρία. Εξάλλου η εκστρατεία του τουρκικού στρατού στο Αφρίν το 2018 είχε ξεκινήσει εξαιτίας ανησυχιών «ασφάλειας» της Τουρκίας. Επομένως, η ρητορική της ασφάλειας μπορεί να πλασαριστεί εκ νέου στην κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα, ώστε να νομιμοποιηθεί μια νέα επιχείρηση στη Συρία εναντίον των οργανωμένων κουρδικών δομών στην περιοχή.

Παράλληλα, ο ακροδεξιός συνέταιρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, απαίτησε να απαγορευτεί το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP, συνδέοντας τη γυναίκα που είναι η φερόμενη βομβίστρια με το PKK. «Δεν θέλουμε να δούμε αποσχιστές στο κοινοβούλιο. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τρομοκράτες. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο πως το HDP, που στρατολογεί τρομοκράτες και δοκιμάζει την υπομονή μας με την αυτοαποκαλούμενη κουρδική προπαγάνδα, θα συμμετέχει στην τουρκική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω λόγια συνδέονται άμεσα με την εκδίκαση της υπόθεσης της απαγόρευσης του κόμματος από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ωστόσο, ο έγκριτος δημοσιογράφος του φιλοτουρκικού ΜΜΕ Middle East Eye Ραγκίπ Σοϊλού σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως ένας τοπικός τουρκικός σταθμός την ημέρα της επίθεσης μετέδωσε ότι η γυναίκα που συνελήφθη για τη βομβιστική επίθεση είχε πάνω της δύο κινητά τηλέφωνα. Το ένα ανήκε σε ένα τοπικό στέλεχος του κόμματος του Μπαχτσελί από την πόλη Σιρνάκ που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πάντως ο αναφερόμενος «κομματάρχης» σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι το νούμερο δεν ανήκε σ’ αυτόν. Εξάλλου ο ίδιος ανέφερε ότι είναι θύμα πλαστογραφίας.

Τι φοβούνται οι Σύριοι

Μία άλλη όψη που έχει ειδικό ενδιαφέρον είναι ο φόβος που έχει επικρατήσει στην κοινότητα των Σύριων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία ώστε να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και πλέον ανέρχονται σε περίπου 3,6 εκατομμύρια. Δεδομένου ότι η δράστρια είναι αραβικής καταγωγής, η αγωνία στην κοινότητα περισσεύει για το ενδεχόμενο να αναζωπυρωθούν τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας. Αλλωστε μόλις πέρυσι όχλος εκατοντάδων ατόμων επιτέθηκε στους Σύριους πρόσφυγες στην Αγκυρα όταν ένας ομοεθνής τους κατηγορήθηκε ότι σκότωσε έναν έφηβο Τούρκο, ενώ στο Twitter έκανε την εμφάνισή του ένα ξενοφοβικό hashtag που συγκέντρωσε χιλιάδες tweets μετά την έκρηξη. Μάλιστα δημόσια πρόσωπα με μεγάλο κοινό έσπευσαν να επισημάνουν τον κίνδυνο της παράνομης εισόδου των Σύριων στη χώρα, συνδέοντας το θέμα με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Στον αντίποδα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, μια πορεία που διεξάχθηκε στη λεωφόρο Ιστικλάλ, όπου εξερράγη η βόμβα, συγκέντρωσε ανθρώπους από διαφορετικά θρησκευτικά και πολιτικά φάσματα. Ο αρχιραβίνος της Τουρκίας, ο επικεφαλής της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κληρικοί από την ελληνορθόδοξη και τη συριακή εκκλησία, ιμάμηδες και διπλωμάτες διαδήλωσαν κατά της βίας και της τρομοκρατίας.

Η γυναίκα με το ξυλοκοπημένο πρόσωπο

Σε κάθε περίπτωση, από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν φαίνεται πως η γυναίκα που συνελήφθη είναι εμφανώς κακοποιημένη, πιθανότατα από τις δυνάμεις ασφαλείας, και ενδεχομένως η κατάθεσή της να είναι προϊόν βασανισμού. Η ίδια «ομολογεί» πως έγινε μέλος του PKK/PYD επειδή την πίεσε ο σύντροφός της, με τον οποίο βέβαια φέρεται να μην έχει σχέσεις, παρά μόνο με «την τρομοκρατική οργάνωση», όπως σημειώνεται και σε τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu. Πηγές που επικαλείται το Anadolu μεταφέρουν πως η Αχλάμ Αλμπασίρ διέμενε στη συνοικία Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης. Ειδικότερα, φιλοξενούνταν στο εργαστήριο ενός Φερχάτ Χ. μαζί τον φυγά Μπιλάλ Χ. Και οι δύο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είτε συνδέονταν με το PKK είτε αναπαρήγαγαν ευθέως υλικό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter