Τουρκία: Επικρίσεις Ερντογάν σε Συνταγματικό Δικαστήριο – Επιμένει για συνταγματική αναθεώρηση

Τουρκία: Επικρίσεις Ερντογάν σε Συνταγματικό Δικαστήριο – Επιμένει για συνταγματική αναθεώρηση

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε αυτή την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για επανειλημμένα λάθη και υπερασπίστηκε μια άνευ προηγουμένου ποινική έρευνα εναντίον των δικαστών του. Παράλληλα, τόνισε ξανά την ανάγκη για ένα νέο σύνταγμα, αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του να επηρεάσει τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος.

Διαμάχη δικαστηρίων

Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δικαστικής κρίσης λόγω της σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από τον φυλακισμένο δικηγόρο Τζαν Αταλάι — έναν από τους επτά κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν πέρυσι σε 18 χρόνια φυλάκιση ως μέρος μιας άκρως αμφιλεγόμενης δίκης που οδήγησε τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη.

Στον 47χρονο Αταλάι επιτράπηκε να είναι υποψήφιος από τη φυλακή στις γενικές εκλογές του Μαΐου και εξελέγη στο κοινοβούλιο ως βουλευτής του αριστερού Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TIP).

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι ο Αταλάι απολάμβανε ασυλίας από τη δίωξη που χορηγήθηκε σε εκλεγμένους βουλευτές και διέταξε το Ακυρωτικό δικαστήριο να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του να κρατήσει τον δικηγόρο στη φυλακή. Το Ακυρωτικό αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε να συμμορφωθεί και υπέβαλε μήνυση κατά δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου που τάχθηκαν στο πλευρό του Αταλάι.

Ο Ερντογάν έσπασε τη διήμερη σιωπή για τη νομική σύγκρουση τασσόμενος σταθερά στο πλευρό του Ακυρωτικού δικαστηρίου. «Σε αυτό το σημείο, δυστυχώς, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κάνει πολλά λάθη, το ένα μετά το άλλο. Αυτό μας λυπεί σοβαρά», είπε στους τούρκους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής του από ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν.

Ο ισχυρός τούρκος ηγέτης πρόσθεσε ότι το αίτημα του Ακυρωτικού δικαστηρίου για εισαγγελείς να ερευνήσουν τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου «δεν μπορεί να πεταχτεί ή να παραμεριστεί».

Αναφορά σε συνταγματική αναθεώρηση

«Η λύση στη διαμάχη για την εξουσία βρίσκεται στο σύνταγμα, αλλά το σημερινό μας σύνταγμα είναι ανεπαρκές από αυτή την άποψη», δήλωσε ο Ερντογάν σε τελετή στην Άγκυρα.
«Η ανάγκη για ένα νέο σύνταγμα είναι προφανής. Είναι προφανές ότι είναι ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα και όχι θέμα καθημερινής πολιτικής», πρόσθεσε, σημειώνοντας τη μακροχρόνια θέση του ότι το κοινοβούλιο πρέπει να εισαγάγει ένα νέο σύνταγμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter