Τρεις έμπειροι δρομείς συμβουλεύουν: Έτσι θα μείνετε μακριά από τραυματισμούς

Τρεις έμπειροι δρομείς συμβουλεύουν: Έτσι θα μείνετε μακριά από τραυματισμούς

Ματ Μέις είναι δρομέας 56 ετών και τρέχει σε αγώνες από το 1985. Κατά μέσο όρο διανύει κάθε χρόνο 2.500 μίλια και έχει καταφέρει να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό για μια δεκαετία.

Συμμετέχει σε αγώνες περίπου 20 φορές τον χρόνο έχοντας καταφέρει να αποφύγει ανεπιθύμητους τραυματισμούς, γεγονός που κάνει αρκετά νεότερους αθλητές να τον ζηλεύουν.

Η 46χρονη Τζένιφερ Χάρισον είναι προπονήτρια στο τρίαθλο και κατοικεί στο Σικάγο. Μπορεί να υπερηφανεύεται για μια μακροχρόνια πορεία στο τρέξιμο δίχως προβλήματα τραυματισμών, με εξαίρεση έναν τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα το 2011 που την άφησε για ένα διάστημα εκτός αγώνων.

Ο 42χρονος Μάικ Γουάρντιαν την δυτική Βιρτζίνια που έχει να επιδείξει αρκετά κατορθώματα σε αγώνες μεγάλης απόστασης και έκανε αισθητή την παρουσία του στην πρόκληση του Παγκόσμιου Μαραθωνίου που περιλαμβάνει αγώνες σε επτά Ηπείρους μέσα σε επτά ημέρες, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δίχως ιδιαίτερα προβλήματα τραυματισμών από 1995.

Ποιο είναι το μυστικό που έχει κάνει τους ανθρώπους αυτούς να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο δίχως προβλήματα; Βρείτε τις απαντήσεις αμέσως παρακάτω.

Να είστε προσεκτικοί

Προσπαθήστε να «ακούσετε» το σώμα σας. Αν κάτι δείχνει να μην πηγαίνει καλά, απλά ακυρώστε την συμμετοχή σας στον αγώνα, είναι η συμβουλή του Γουάρντιαν ενώ την ίδια άποψη συμμερίζεται ο Μέις: «Αν έχω οποιαδήποτε ενόχληση, τότε κάνω αμέσως πίσω. Είμαι προσεκτικός εκεί που πρέπει να είμαι».

Να είστε ρεαλιστές

Οι αθλητές πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους και να τα σέβονται πάντοτε. Όπως υπογραμμίζει ο Μέις, έχει αποδεχτεί πως δεν μπορεί πλέον να τρέξει όπως το έκανε πριν από 20 χρόνια και δεν πιέζει τον εαυτό του. Κάθε αθλητής πρέπει να γνωρίζει επίσης τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του και να δουλεύει θέτοντας πάντοτε ρεαλιστικούς στόχους. «Πάντοτε ήξερα πως δεν μπορούσα να διανύσω πάνω από 100 μίλια την εβδομάδα, έβαζα ένα συγκεκριμένο όριο στον εαυτό μου και δεν το ξεπερνούσα».

«Εχω συμβιβαστεί με την ιδέα πως δεν είμαι πλέον το ίδιο γρήγορη και δεν έχω την απαίτηση να κάνω τους χρόνους που έκανα παλαιότερα», τονίζει η Χάρισον που δεν δίνει πια την ίδια σημασία στα ατομικά ρεκόρ.

Να είστε συνεπείς

Τόσο ο Wardian όσο και  ο Μέις αναφέρουν πως συνεχίζουν να προπονούνται με την ίδια συνέπεια που το έπρατταν όταν ήταν νεότεροι και δεν αφήνουν την ηλικία να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα. «Μην επιτρέπετε στην ηλικία να επηρεάσει αυτό που κάνετε», υπογραμμίζει ο Γουάρντιαν , τονίζοντας παράλληλα πως το σώμα είναι αυτό που θα υποδείξει το τι είστε ικανοί να καταφέρετε.

Μην επικεντρώνεστε αποκλειστικά στο τρέξιμο

Και οι τρεις αθλητές αποκαλύπτουν πως ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες παράλληλα από το τρέξιμο. O Μέις θεωρεί πως η κολύμβηση τον έχει βελτιώσει ως αθλητή, ενώ η Χάρισον έχει προσθέσει το κολύμπι και την ποδηλασία στο πρόγραμμα προπόνησης.

Οσο για τον Γουάρντιαν, πάντε βρίσκει χρόνο για να κάνει μια βόλτα με το ποδήλατο και συχνά το χρησιμοποιεί για να μετακινηθεί στην εργασία του. «Νιώθω τα πόδια μου πραγματικά δυνατά και με κρατά σε φόρμα», υπογραμμίζει  42χρονος δρομέας.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter