Τυνησία: Γυναίκα πρωθυπουργός το πέπλο της συνταγματικής εκτροπής του προέδρου

Τυνησία: Γυναίκα πρωθυπουργός το πέπλο της συνταγματικής εκτροπής του προέδρου

Ο πρόεδρος της χώρας, Καΐς Σαϊέντ, διόρισε την 63χρονη γεωλόγο Ναζλά Μπουντέν ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας την Τετάρτη, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση με περιορισμένες εκτελεστικές εξουσίες, αφού ο πρόεδρος έχει συγκεντρώσει στο πρόσωπο του αυξημένες εξουσίες εδώ και δύο μήνες.

Η Μπουντέν, άγνωστη στην πολιτική σκηνή της χώρας, θα αναλάβει τη θέση της αφού ο πρόεδρος Σαϊέντ ‘έριξε’ την κυβέρνηση του Ισέμ Μεσισί στις 25 Ιουλίου, ανέστειλε τη λειτουργία της βουλής, ήρε την ασυλία των βουλευτών και ανέλαβε την ηγεσία της δικαστικής εξουσίας. Οι κινήσεις του ήρθαν μετά από μήνες πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα εν μέσω μιας πιεστικής οικονομικής κρίσης και αυξανόμενων θανάτων από την πανδημία. Ενώ μερικοί τυνήσιοι τάσσονται υπέρ του προέδρου για την εξυγίανση μιας διεφθαρμένης πολιτικής τάξης, ήταν αντιμέτωπος με όλο και περισσότερες φωνές που του ζητούσαν να ορίσει μια κυβέρνηση. Ο Σαϊέντ την προηγούμενη εβδομάδα φούντωσε τους φόβους ότι επιδιώκει μια προσωποπαγή διακυβέρνηση της χώρας όταν επέκτεινε την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ έδωσε στον εαυτό του τη δυνατότητα να νομοθετεί με διατάγματα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Σαϊέντ εξέδωσε διάταγμα για την επέκταση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας του. Κατάργησε επίσης το σώμα που ιδρύθηκε το 2014 για την παρακολούθηση της συνταγματικότητας των νόμων. Κατά συνέπεια, ο Πρόεδρος της Τυνησίας έλαβε την εξουσία να εκδίδει νομοθετικά κείμενα μέσω προεδρικών διαταγμάτων μετά από διαβούλευση με το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το διάταγμα, το υπουργικό συμβούλιο δεν θα είναι πλέον υπόλογο στο κοινοβούλιο, αλλά στον πρόεδρο. Ο πρόεδρος θα διορίσει πρωθυπουργό και θα καθορίσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ποια είναι η Μπουντέν

Η γεννημένη το 1958 Ναζλά Μπουντέν είναι καθηγήτρια γεωλογίας στη σχολή Μηχανικών στο πανεπιστήμιο της Τύνιδας.

Πριν από το διορισμό της ως πρωθυπουργού, της ανατέθηκε από το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας να εφαρμόσει προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με το επίσημο Τυνησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το 2011, διορίστηκε γενική διευθύντρια στο Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Πολλοί στην Τυνησία ελπίζουν ότι η Μπουντέν θα αναβιώσει την εικόνα της χώρας ως η μόνη αραβική χώρα που πέτυχε να πραγματοποιήσει μια δημοκρατική μετάβαση μεταξύ άλλων αραβικών χωρών που έγιναν επίσης μάρτυρες λαϊκών επαναστάσεων που ανέτρεψαν αυταρχικά καθεστώτα, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Υεμένης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter