Βιολέτα Κόρδατζη στο documentonews.gr: Η τεχνολογία μπορεί να φέρει επανάσταση στην Ελλάδα

Βιολέτα Κόρδατζη στο documentonews.gr: Η τεχνολογία μπορεί να φέρει επανάσταση στην Ελλάδα

«Όλοι οι νέοι ξέρουν πότε είναι η Eurovision, αλλά λίγοι ξέρουν πότε είναι οι ευρωεκλογές. Οι νέοι πρέπει να πάρουν τη χώρα στα χέρια τους, εκείνοι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και η γνώμη τους είναι καθοριστική» τονίζει στο documentonews.gr η Βιολέτα Κόρδατζη.

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια και μέλος του think tank Τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για το brain drain, τους Έλληνες επιστήμονες, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Αλέξη Τσίπρα, για τις αλλαγές που μπορεί να φέρει η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα μας και για την απόφασή της να ασχοληθεί με τα κοινά.

Κατ’ αρχάς πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου, για όσους δεν σε ξέρουν…

Είμαι 32 ετών, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και κατάγομαι από τη Θήβα. Σπούδασα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Από μικρή ήμουν πολύ δημιουργική και ήθελα να γίνω μηχανικός! Αποφοίτησα τη χρονιά των capital controls και θεώρησα ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να φύγω στο εξωτερικό. Έκανα μεταπτυχιακό στην Αγγλία πάνω στο automotive engineering.

Και μετά αποφάσισες να μείνεις στο εξωτερικό…

Ναι, αποφάσισα να μείνω εκεί. ξεκίνησα την πρακτική μου άσκηση στη Jaguar – Land Rover ενώ έκανα ακόμα το μεταπτυχιακό μου. Εργάστηκα και ένα διάστημα στη Ford και για επτά περίπου χρόνια έμεινα στο εξωτερικό. Ο στόχος μου δεν ήταν να φύγω και να μείνω εκεί. Στόχος μου ήταν να πάω, να πάρω ό,τι μπορώ από γνώσεις και τεχνογνωσία. Έκανα και ένα MBA το οποίο τέλειωσα πρόσφατα. Θεωρώ πως πήρα, ό,τι είχα να πάρω και τώρα θέλω να κάνω το επόμενο βήμα, να κάνω κάτι δικό μου.

Στην Ελλάδα;

Ναι!

Όπως;

Αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω σε δικά μου πρότζεκτ, στην τεχνητή νοημοσύνη και στα οικονομικά. Και σκοπεύω να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση και να ασχοληθώ με αυτή.

Θεωρείς ότι αξίζει να γυρίσει ένας νέος επιστήμονας στην Ελλάδα; 

Αυτή τη στιγμή όχι… Δεν είναι οι συνθήκες κατάλληλες. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες. Το να γυρίσουν αυτά τα παιδιά πίσω είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης.

Και τι πρέπει να κάνει το κράτος για να τους πείσει να επιστρέψουν;

Πέρα από το να δώσει φορολογικά κίνητρα, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, και το κυριότερο, να καταπολεμηθεί η αναξιοκρατία. Κύριος λόγος που πολλοί δεν γυρίζουν πίσω είναι πως θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει αξιοκρατία στην επαγγελματική εξέλιξή τους. Και «κινδυνεύουν» να κολλήσουν σε μια δουλειά 9 με 5 χωρίς καμία ευκαιρία ανέλιξης και χωρίς κανένα κίνητρο για να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι.

Πώς και αποδέχθηκες την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να είσαι υποψήφια στις ευρωεκλογές;

Αυτό που θεωρώ ότι είναι πολύ βασικό για την Ελλάδα, είναι να δημιουργηθούν νέες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας. Με πολύ μικρό κεφάλαιο, μπορούν να αποφέρουν πολλά κέρδη! Όπως ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν χρειάζεται φοβερές υποδομές, εργοστάσια, κλπ. Ένα πολύ μικρό κεφάλαιο για το προσωπικό, μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη. Και είναι μια τεχνολογία που μπορεί να εκμεταλλευθεί η χώρα μας για να μπορέσει να αναπτυχθεί οικονομικά. Να μην μείνουμε απλοί θεατές, που απλά θα εισάγουμε πάλι τεχνολογία, όπως κάναμε πάντα. Για αυτό τον λόγο έκανα και αίτηση στο think tank Τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λειτουργεί το think tank;

Ναι! Ήδη όλοι μας έχουμε καταθέσει πολύ καλές ιδέες. Μπορεί αυτή τη στιγμή να δίνεται περισσότερο βάρος στις ευρωεκλογές, αλλά δουλεύουμε ως ομάδα. Συναντιόμαστε κανονικά κάθε δυο εβδομάδες, ανταλλάσσουμε προτάσεις, βλέπουμε πως μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στην Υγεία, σε κοινωνικά θέματα, στην αγροτική ανάπτυξη, στα πάντα… Η τεχνολογία μπορεί να φέρει μια επανάσταση.

Μπορεί η Ελλάδα να παράγει υψηλού επιπέδου τεχνολογία; Υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες για να το πετύχουμε;

Υπάρχουν οι Έλληνες επιστήμονες! Αυτό που λείπει είναι η εκπαίδευση των Ελλήνων επιστημόνων για το πώς να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν κάτι δικό τους. Κάτι δηλαδή που υπάρχει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού… Εργαστήρια τα οποία φέρνουν σε επαφή καθηγητές με φοιτητές για να μετατρέψουν μια καινοτόμα ιδέα σε επιχείρηση.

Σε ρωτάω επειδή πολλοί θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη για παράδειγμα, είναι κάτι πολύ μακρινό από εμάς. Κάτι που αναπτύσσεται κυρίως στο εξωτερικό…

Όχι, είναι πάρα πολλά παιδιά στην Ελλάδα που έχουν σπουδάσει πάνω σε αυτό. Και πολλοί από αυτούς έχουν φύγει σε Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία. Και ψάχνουν μια ευκαιρία…

Πώς μπορούμε ως κοινωνία να εκμεταλλευθούμε τις νέες τεχνολογίες;

Μια πρόταση που κατέθεσα στο think tank είναι η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας μέσω της τεχνολογίας…

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Θα μπορούσαμε μέσα στα σχολεία να έχουμε ένα παιχνίδι που θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και σε συνεργασία με παιδοψυχολόγους, αυτό να συλλέγει κάποια δεδομένα από τα παιδιά, ώστε να καταλάβουμε αν βιώνουν ή αν ασκούν βία. Είτε αυτή είναι ενδοοικογενειακή βία, είτε είναι bullying.

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη με αρκετή καχυποψία. Για παράδειγμα, θυμάμαι πριν από μερικούς μήνες πως κάποια παιδιά χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνολογία για να φτιάξουν αληθοφανείς γυμνές φωτογραφίες συμμαθητών τους…

Πρέπει να υπάρξει ανάλογη νομοθεσία. Δυστυχώς, όλα τα τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για καλό και για κακό σκοπό. Ακόμα και ένα μαχαίρι πχ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαγειρέψεις, αλλά και για να σκοτώσεις… Τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για καλό, είτε για κακό σκοπό.

Πώς αντέδρασες όταν σε πήρε τηλέφωνο ο Στέφανος Κασσελάκης και σου πρότεινε να είσαι μέσα στις πέντε επιλογές του για το ευρωψηφοδέλτιο;

Δεν το περίμενα! Στην αρχή νόμιζα ότι με ήθελαν κάτι που αφορά το think tank! Χάρηκα πάρα πολύ! Ήταν πάρα πολύ τιμητική η πρότασή του. Εννοείται πως δέχτηκα αμέσως. Και από εκεί και πέρα, θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποδείξω ότι έκανε μια καλή επιλογή!

Γιατί να σε ψηφίσει κάποιος; Τι έχει να προσφέρει η Βιολέτα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Μέσα από την εμπειρία μου, τις σπουδές μου και την κοινωνική μου ευαισθησία, αυτό που μπορώ να προσφέρω είναι λύσεις. Θεωρώ ότι έχω μάθει να ακούω, κάτι που δεν κάνουν πολλοί πολιτικοί σήμερα… Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι από τους πρώτους που ξεκίνησε ουσιαστικά να ακούει τον κόσμο και να βρίσκει λύσεις, και όχι να μιλά χωρίς να πράττει, κάτι που βλέπουμε πολύ συχνά στην πολιτική. Θεωρώ ότι έχω την ίδια λογική. Να ακούω, να βρίσκω λύσεις και να πράττω.

Πώς αξιολογείς τους πρώτους μήνες του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ;

Θεωρώ πως έχει φέρει μια ανανέωση στον κόσμο της πολιτικής. Ο Κασσελάκης έχει δώσει φωνή σε όλους και έχει μάθει να ακούει. Ο λαός έχει ανάγκη να πει τα προβλήματά του και αυτά να λυθούν.

Έχει επιλέξει να επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο από άλλους πολιτικούς, χρησιμοποιώντας αρκετά τα social media… Αυτή η στρατηγική θεωρείς πως θα κάνει καλό και σε εκείνον και στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ναι, πλέον οι νέοι αυτά τα μέσα χρησιμοποιούν. Και ο ίδιος για να ακουστεί -και για να ακούσει- θα χρησιμοποιήσει τα μέσα που χρησιμοποιεί ο λαός…

Άνηκες στον ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα ή γράφτηκες με τον ερχομό Κασσελάκη;

Γράφτηκα μετά την εκλογή Κασσελάκη. Στήριζα εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήμουν τόσο ενεργή πολιτικά…

Η γνώμη σου για τον Αλέξη Τσίπρα;

Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός πολιτικός. Όλοι έχουμε κάνει λάθη. Σίγουρα είχε την πρόθεση να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε σε πολύ δύσκολες εποχές. Δεν θεωρώ ότι κάποιος άλλος θα τα είχε καταφέρει καλύτερα στη θέση του εκείνη την περίοδο…

Κλείνοντας, στείλε ένα μήνυμα στους νέους, που στις 9 Ιουνίου θα επιλέξουν να πάνε για μπάνιο και όχι να ψηφίσουν…

Έχω παρατηρήσει ότι όλοι οι νέοι ξέρουν πότε είναι η Eurovision, αλλά λίγοι ξέρουν πότε είναι οι ευρωεκλογές. Οι νέοι πρέπει να πάρουν τη χώρα στα χέρια τους, εκείνοι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και η γνώμη τους είναι καθοριστική! Ο κόσμος γενικά θεωρεί ότι δεν ακούγεται. Πρέπει να του δώσουμε φωνή, ώστε να έχει κίνητρα για να συμμετέχει…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter