«Βολές» από τη Liberation και ανησυχία για τον Καναδό δημοσιογράφο που κατηγορείται για «διάδοση ψευδών πληροφοριών»

«Βολές» από τη Liberation και ανησυχία για τον Καναδό δημοσιογράφο που κατηγορείται για «διάδοση ψευδών πληροφοριών»

Μόνο απαρατήρητη δεν περνά ούτε από τα γαλλικά ΜΜΕ η υπόθεση του γαλλο-καναδού δημοσιογράφου Ρομέν Σοβέ ο οποίος βρέθηκε να κατηγορείται για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» για το ότι διέδωσε ότι υπάρχει βόμβα σε αεροπλάνο που μετέφερε Καναδούς πολίτες από το Ισραήλ στην Αθήνα. Σε αυτό το μήκος κύματος, η Liberation, δημοσιεύει εκτενές άρθρο μεταφέροντας την «ανησυχία» των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το περιστατικό που σημειώθηκε στην Αθήνα «σε μια υπόθεση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία».

Δείτε επίσης: Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Ανησυχία για την πιθανή καταδίκη γαλλο-καναδού δημοσιογράφου

Σε δημοσίευμα την Πέμπτη, του Fabien Perrier, τονίζει πως δεν έπεισε το Δικαστήριο που του επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή τριών ετών για «διάδοση ψευδών στοιχείων» σύμφωνα με το άρθρο 191 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα. Στην Ελλάδα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία των ΜΜΕ που μια τέτοια πρόταση βαραίνει ξένο ανταποκριτή… «και ένα τρομερό μήνυμα σε όλους τους δημοσιογράφους», όπως επισημαίνει.

«Δεν έκανα παρά μόνον τη δουλειά μου σαν δημοσιογράφος και ρώτησα μόνο την ώρα άφιξης μιας πτήσης για την οποία δεν ξέραμε την ακριβή ώρα προσγείωσης λόγω του πολέμου». Αυτά δήλωσε ο ίδιος στο δικαστήριο της Αθήνας, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.

Μια αναδρομή είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε την ουσία του θέματος. Στις 12 Οκτωβρίου, αυτός ο επαγγελματίας –δηλαδή ένας δημοσιογράφος που έκανε το καθήκον του– πήγε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να κάνει ρεπορτάζ για ΜΜΕ στα οποία είναι ανταποκριτής, συμπεριλαμβανομένου του Radio Canada. Πράγματι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ναύλωσε ένα ειδικό αεροπλάνο για τους υπηκόους του στο Ισραήλ. Πρέπει να προσγειωθεί στην Αθήνα πριν επαναπατριστούν οι επιβάτες από τακτική αεροπορική εταιρεία. Ο νεαρός δημοσιογράφος ήλπιζε να συγκεντρώσει δηλώσεις από Καναδούς.

Ακόμα, η Liberation μεταφέρει την ανησυχία των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ρομέν Σοβέ. Ο Σοβέ είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) αναφέρουν ότι ο ανεξάρτητος ρεπόρτερ του Radio Canada, του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού BFMTV και του ειδησεογραφικού ιστότοπου Courrier des Balkans, ο Σοβέ αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» σύμφωνα με το άρθρο 191 του Ελληνικός Ποινικός Κώδικας. Ο επικεφαλής της RSF για τα Βαλκάνια, Πάβολ Σάλαϊ, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν την «αδυναμία των αποδεικτικών στοιχείων», ενώ καλεί «το ελληνικό δικαστικό σύστημα να επιδείξει ανεξαρτησία και αμεροληψία».

Τι συνέβη

Όταν ο Σοβέ πήγε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου για να καλύψει την άφιξη μιας καναδικής πτήσης που μετέφερε Καναδούς πολίτες από το Ισραήλ, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, συνελήφθη επειδή φέρεται να είπε ότι υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο. Κρατήθηκε υπό αστυνομική κράτηση για 24 ώρες. Στη συνέχεια, με μόνη βάση αστυνομικές πηγές, αναφέρθηκε ευρέως στα μέσα ενημέρωσης ότι ο δημοσιογράφος «ήθελε να δοκιμάσει τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου».

Ωστόσο, η κατηγορία σε βάρος του δημοσιογράφου φαίνεται να βασίζεται αποκλειστικά σε μαρτυρία ενός υπαλλήλου στο αεροδρόμιο. Ο Σοβέ εξήγησε στην RSF ότι έμαθε από την αστυνομία ότι τον είχε κατηγορήσει ότι είχε πει ότι υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο. Ο δημοσιογράφος αρνήθηκε τον ισχυρισμό και είπε ότι απλώς προσπαθούσε να μάθει από αυτήν πότε ακριβώς επρόκειτο να φτάσει το αεροπλάνο. Είχε άδεια από το γραφείο Τύπου του αεροδρομίου που του επέτρεπε να κινηματογραφεί στο αεροδρόμιο.

Χωρίς επαλήθευση

Μόλις μία ώρα μετά τη σύλληψη του Ρομέν Σοβέ, η αστυνομία είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι «ένας δημοσιογράφος ομολόγησε ότι ήθελε να δοκιμάσει τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου» . Φιλοκυβερνητικό μέσο δημοσίευσε το πρώτο άρθρο με βάση τον ισχυρισμό της αστυνομίας, χωρίς καμία επαλήθευση. Στη συνέχεια, η ιστορία έγινε viral στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τόσο σε ελληνικά όσο και σε αγγλόφωνα.

Κατά την ανάκρισή του από την αστυνομία, ο δημοσιογράφος κλήθηκε να κατονομάσει την πηγή που του είπε τον αριθμό της πτήσης που προερχόταν από το Ισραήλ, αν και αυτή η πληροφορία είχε δημοσιευτεί στα καναδικά μέσα ενημέρωσης και ήταν διαθέσιμη στο FlightRadar24, μια ζωντανή εφαρμογή παρακολούθησης πτήσης.

Όταν ρωτήθηκε από την RSF σχετικά με τα στοιχεία εναντίον του Σοβέ, το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απλώς απάντησε ότι η σύλληψή του ήταν «το αποτέλεσμα ειδικών ανακριτικών επιχειρήσεων που διεξήγαγαν οι αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου (ανάλυση οπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας), που κατέστησαν δυνατή την ταυτοποίησή του».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 107η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2023 – τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter