Βόρεια Κορέα: Δοκίμασε «υποβρύχιο πυρηνικό οπλικό σύστημα»

Βόρεια Κορέα: Δοκίμασε «υποβρύχιο πυρηνικό οπλικό σύστημα»

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου δοκιμή «υποβρύχιου πυρηνικού οπλικού συστήματος», σε αντίποινα για τα κοινά ναυτικά γυμνάσια των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Τα γυμνάσια στα οποία προχώρησαν η Ουάσιγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο σε ύδατα ανοιχτά του νησιού Τζετζού της Νότιας Κορέας, αποτελούν «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια» της Βόρειας Κορέας, τόνισε το βορειοκορεατικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ετσι, η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε σε αντίδραση «σημαντική δοκιμή του υπό ανάπτυξη υποβρύχιου πυρηνικού οπλικού συστήματός της «Haeil-5-23» στην ανατολική θάλασσα της Κορέας», σημείωσε το υπουργείο.

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, το Haeil μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή ικανή να προκαλέσει ραδιενεργό τσουνάμι, ωστόσο δεν δόθηκε κάποια απόδειξη για αυτό από την Πιονγκγιάνγκ.

Στενές σχέσεις με τη Ρωσία

Το KCNA μετέδωσε επίσης, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι και μια κυβερνητική αντιπροσωπεία επέστρεψαν μετά από επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία είχαν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το πρακτορείο ανέφερε ότι ο Τσόε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν για μία «στρατηγική και τακτική συνεργασία» μαζί με την εφαρμογή μιας συμφωνίας για τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών, μετά τις προηγούμενες συνομιλίες τους τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες, σχετικά με τις αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα παρέχει όπλα στη Ρωσία στον της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με αντάλλαγμα τη ρωσική πυρηνική τεχνολογία που προωθεί τις φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτό που βλέπουμε μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας είναι ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο συνεργασίας στη στρατιωτική σφαίρα», είχε δηλώσει την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ο ανώτερος διευθυντής του Λευκού Οίκου για τον έλεγχο των όπλων, Πρανάγιου Βάντι, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter