Βουλγαρία: Δίχως πρόεδρο η νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις πρόωρες εκλογές

Βουλγαρία: Δίχως πρόεδρο η νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις πρόωρες εκλογές
Πηγή: Twitter

Δίχως «λευκό καπνό» σε ό,τι αφορά την εκλογή νέου προέδρου του νομοθετικού σώματος, έληξε τη Μεγάλη Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση της νέας βουλής στη Βουλγαρία όπως αυτή συγκροτήθηκε μετά τις πρόωρες εκλογές της 2ας Απριλίου.

Στη νέα βουλή συμμετέχουν 69 βουλευτές του κεντροδεξιού κόμματος GERB-UDF, 64 της συμμαχίας «Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» (CC-DB), 37 του κόμματος Αναγέννηση (Vazrazhdane), 36 του «Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» (MRF), 23 του «Σοσιαλιστικού Κόμματος BSP για τη Βουλγαρία» και 11 του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός».

Εκ μέρους του GERB-UDF, η Ντεσισλάβα Ατανάσοβα υπογράμμισε ότι οι πολίτες έδειξαν μέσω της ψήφου τους πως η πολιτική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί από ένα μόνο κόμμα ή με συμμαχία, αλλά ότι μόνη διέξοδος είναι όλα τα κόμματα να προχωρήσουν σε συμφωνία για τα σημαντικά ζητήματα και για την αποκατάσταση του διαλόγου.

Εκ μέρους του κόμματος Συνεχίζοντας για Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία, ο Κίριλ Πετκόβ παράθεσε τις οχτώ προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η στήριξη σε μικρές και μεσαίες φάρμες, η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν και στην ευρωζώνη, η κατασκευή υποδομών και η υιοθέτηση νομοθεσίας ενάντια στην οικογενειακή βία. Ανέφερε ότι θα εργαστούν εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση με τη νέα Kυβέρνηση, εφόσον αυτή σχηματιστεί από το GERB-UDF, σημειώνοντας ότι, αν δεν σχηματιστεί Kυβέρνηση, το κόμμα του θα προτείνει δική του.

Ο επικεφαλής του κόμματος Vazrazhdane, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, ξεχώρισε πέντε προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων τη «διατήρηση της οικονομικής ανεξαρτησίας», την παραμονή της χώρας έξω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων με την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν επί των προτεραιοτήτων αυτών με τα άλλα κόμματα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι δε θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε άλλη Kυβέρνηση πέρα από τη δική τους.

Ο Μουσταφά Καρανταγί του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, υποστήριξε, όπως και το GERB, ότι οι ψηφοφόροι έδειξαν και πάλι ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει το δικαίωμα να διοικεί μόνο του τη χώρα και ότι οι πολιτικοί πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αρχίσουν να μιλούν μεταξύ τους.

Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Κορνηλία Νίνοβα δήλωσε ότι το νέο νομοθετικό σώμα έχει πολλά σημαντικά καθήκοντα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η έγκριση ενός νέου προϋπολογισμού για το 2023. Προσέθεσε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να υποστηρίξει έναν προϋπολογισμό που αυξάνει τους φόρους, παγώνει τα εισοδήματα και μειώνει τις κοινωνικές παροχές.

Ο Ιβαΐλο Βάλτσεφ του κόμματος “Υπάρχει τέτοιος Λαός” δήλωσε ότι οι προτεραιότητες του κόμματός είναι η ταχεία είσοδος στη ζώνη Σένγκεν, η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την είσοδο στην ευρωζώνη και η υιοθέτηση των νομοσχεδίων που απαιτούνται για να αρχίσει να λειτουργεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη Βουλγαρία.

Πηγή: Bllomberg, Euronews

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter