Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα μνημόνια με ΗΠΑ που ανοίγουν «κερκόπορτα» για αποστολή στρατού στην Ουκρανία

Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα μνημόνια με ΗΠΑ που ανοίγουν «κερκόπορτα» για αποστολή στρατού στην Ουκρανία

Σαφή δέσμευση από την κυβερνητική πλειοψηφία ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης για τη μη αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες εμπόλεμες περιοχές μετά την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των δύο μνημονίων συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τα οποία προβλέπουν «τοποθέτηση προσωπικού άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ», αλλά και «απόσπαση/τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ».

«Προφανώς δεν είναι μνημόνια συνεργασίας, τα οποία ανοίγουν την “κερκόπορτα” για να στείλουμε στρατό στην Ουκρανία», ανέφερε στη μόνη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κατά τη συζήτηση των δύο μνημονίων ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο, ο κ. Κεφαλογιάννης πρόσθεσε: «Ούτως ή άλλως, στο άρθρο 3.6, είναι ρητώς καταγεγραμμένο, ότι μόνο ύστερα από γραπτή συγκατάθεση και του άλλου μέρους δύναται να συμμετέχει το στέλεχος σε ένα πεδίο επιχειρήσεων, ή ενδεχομένως πολεμικών επιχειρήσεων. Αρα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν “κερκόπορτες”. Ισα ίσα, υπάρχουν δικλείδες».

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζουν «μνημόνιο συνεργασίας» Ελλάδας-ΗΠΑ για συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στον αμερικανικό στρατό;

«Επιτακτική η καταψήφιση»

Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ραλλία Χρηστίδου, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τα μνημόνια, θέτοντας σειρά ερωτημάτων στην πλειοψηφία. «Δεν καλυπτόμαστε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αντίστοιχες τοποθετήσεις και αποσπάσεις; Πρέπει να λάβουμε μια συγκεκριμένη απάντηση: τι είδους σκοπό εξυπηρετούν αυτές οι τοποθετήσεις και τι όφελος υπάρχει για τη χώρα, αφού μέσω του ΝΑΤΟ μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες;» ρώτησε και συνέχισε λέγοντας:

«Αυτό που μας θορυβεί εντόνως είναι η πιθανότητα μέσα από αυτήν τη συμφωνία να βρεθεί η ευκαιρία να τοποθετηθεί ελληνικό προσωπικό σε μονάδες των ΗΠΑ στην Ουκρανία ή και αλλού. Είμαστε, λοιπόν, κάθετα αντίθετοι με μια τέτοια προοπτική, όπως και με τη συνεχιζόμενη αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Η ευκαιρία διεθνούς συνεργασίας και απόκτησης εμπειρίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δίνεται μέσα στο πλαίσιο συνεργασίας του ΝΑΤΟ, με αυτή τη διαδικασία οι όροι είναι πιο ξεκάθαροι και πιο συμφέροντες τόσο διαδικαστικά όσο και οικονομικά γιατί στην παρούσα συμφωνία η οικονομική επιβάρυνση αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα, ενώ εντός του πλατιού ΝΑΤΟ το κόστος επιμερίζεται».

Επιπλέον, η κ. Χρηστίδου κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει εάν υπάρχει περίπτωση αποστολής Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη έστω και ως βοηθητικό προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. «Έχετε διασφαλίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν ή δεν θα συνδράμουν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ενδεχομένως θα έρχονται σε αντίθεση με τη στάση του ελληνικού κράτους; Αναγνωρίζει η κυβέρνηση την πιθανότητα οποιουδήποτε κινδύνου για την ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική από τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τέτοιων επιχειρήσεων; πρέπει να δώσετε μια απάντηση. Ποιος έχει την αρμοδιότητα χορηγήσει την εγγραφή βεβαίωση για την τοποθέτηση προσωπικού σε εμπόλεμη περιοχή; Θα είναι ο αρμόδιος υπουργός; Είναι δυνατόν μια τέτοια αρμοδιότητα να παραχωρείται στην κυβέρνηση με μόνη την υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας;» ρώτησε.

Κλείνοντας, η κ. Χρηστίδου υπογράμμισε πως δεν είναι το ζητούμενο μόνο ποιος θα αποφασίζει. «Είναι σαφές πως αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο την εμπλοκής ελληνικού προσωπικού άμυνας σε εμπόλεμες ζώνες και σε συνάρτηση με την απουσία κάθε εχέγγυου εμπιστοσύνης που έχετε επιδείξει στα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, καθιστούν επιτακτική την καταψήφιση των μνημονίων» κατέληξε.

«Μνημόνια ακραίου αίσχους»

Σκληρή ήταν και η κριτική του ΚΚΕ, με τον Θανάση Παφίλη να κάνει λόγο για «μνημόνια ακραίου αίσχους», ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου. «Πόσο αμερικανόδουλοι;» αναρωτήθηκε για την πλειοψηφία και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα στείλει «στην κρεατομηχανή της Ουκρανίας τα Ελληνόπουλα». «Πρώτα θα στείλει ο πρωθυπουργός το παιδί του και ο υπουργός άμυνας, και μετά τα Ελληνόπουλα» ανέφερε.

«Θα στείλουμε δυνάμεις στην Ουκρανία;»

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο ειδικός αγορητής, Δημήτρης Μπιάγκης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση

Αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα να σταλούν στρατιώτες εκτός συνόρων και η απόφαση αυτή δεν θα παρθεί από το ανώτατο όργανο, αλλά αρκεί ένα ανώτατο στέλεχος του ΥΕΘΑ.

«Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να πάνε στρατιώτες στο εξωτερικό για σύγκρουση. Επαναλαμβάνουμε τη διαχρονική μας στήριξη στην Ουκρανία» είπε και ζήτησε από την ηγεσία του ΥΕΘΑ διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση σε σχέση με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Επ΄ αυτού, κάλεσε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας να ξεκαθαρίσει αν η Ελλάδα θα στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία.

«Άλμα λογικής»

Πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και ξεκινήσει η ψηφοφορία, ο Γ. Κεφαλογιάννης πήρε τον λόγο και αρνήθηκε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς «άλμα λογικής». «Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ αυτό» είπε, εξηγώντας πως «όποτε θελουμε Τερματίζουμε τη συνεργασία» με τις ΗΠΑ.

Ως προς τον σκοπό που θα εξυπηρετήσουν οι δύο συμφωνίες, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποκτήσουν εξοικείωση με προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, αλλά και με στρατηγικές στρατιωτικής επικράτησης. Επισήμανε δε ότι τα μνημόνια αποτελούν απόδειξη της εμβάθυνσης της σχέσης της Ελλάδα με τις ΗΠΑ, αποκρυσταλλώνοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας.

Στη σχετική ψηφοφορία, τα μνημόνια «πέρασαν» με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης: 

Κολωνός: Αθώωση του Μίχου για βιασμό και ενοχή για «κατάχρηση ανηλίκου» προτείνει ο εισαγγελέας στην υπόθεση της 12χρονης

Απογευματινά χειρουργεία: Ο τιμοκατάλογος της ντροπής, περηφάνεια του Άδωνη

Πολάκης: Αγαπηδάκη και Άδωνης έβαλαν πρόεδρο στον ΕΟΔΥ/ΚΕΕΛΠΝΟ πρόσωπο που είχε στραφεί εναντίον του

Ηλεία: Προκλητική κάλυψη στον επίορκο γιατρό – Εργάζεται κανονικά 15 ημέρες μετά τη σύλληψή του

Κασσελάκης: Τα site της προπαγάνδας Μητσοτάκη εξαφάνισαν τις προτάσεις για την ακρίβεια – Αυτό δεν λέγεται ενημέρωση

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter