«Μνημόνιο συνεργασίας» Ελλάδας-ΗΠΑ για συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στον αμερικανικό στρατό;

«Μνημόνιο συνεργασίας» Ελλάδας-ΗΠΑ για συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στον αμερικανικό στρατό;

Με ταυτόχρονες δημοσιεύσεις στον «Ριζοσπάστη» και στην εφημερίδα «Δημοκρατία» καταγγέλλεται πως ετοιμάζεται «μνημόνιο συνεργασίας» της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για «την άμεση υπαγωγή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε αμερικανική διοίκηση, ακόμα και για πολεμικές επιχειρήσεις», όπως αναφέρει ο Ριζοσπάστης σημειώνοντας πως υπήρξε παρέμβαση του ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα το ΥΠΕΘΑ (ακολουθεί).

Και τα δύο άρθρα προκαλούν μεγάλα ερωτήματα καθώς με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει εφικτή από την «πίσω πόρτα» η αποστολή ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» σε άρθρο υπό τον τίτλο «Φύλλο πορείας» Ελλήνων στρατιωτικών σε μονάδες του αμερικανικού στρατού:

«Το «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας» επαναλαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ και εμπλέκει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα πιο βαθιά στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στέλνοντας στελέχη να υπηρετήσουν σε πόστα των Αμερικανών στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και όπου αλλού απαιτηθεί υπό τις διαταγές τους, ακόμα και σε πολεμική σύρραξη!

Τα μνημόνια συζητήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή και θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια. Έτοιμοι να βάλουν πλάτη και στο νέο βήμα της πολεμικής εμπλοκής ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ»

Η εφημερίδα επισημαίνει την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία» και προσθέτει ότι από την Ελλάδα:

«… έχουν σταλεί στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP, έχουν πωληθεί συνολικά 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 διαμετρήματος 203 χιλιοστών προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν να προωθήσουν τα πυρομαχικά στην Ουκρανία, ενώ δρομολογήθηκε και η πώληση 32 ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 προς την Τσεχία, η οποία τα προωθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία.»

Παράλληλα παρουσιάζει τον κατάλογο επιπλέον αιτημάτων της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η εφημερίδα «Δημοκρατία» έχει το ίδιο θέμα ως πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Ελεεινό μνημόνιο με τις ΗΠΑ!» και σημειώνει:

Επιζήμια και εξευτελιστική η (μη αμοιβαία)  1οετής αμυντική συμφωνία που προβλέπει την τοποθέτηση του Ελληνικού Προσωπικού Άμυνας σε μονάδες του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη για κάλυψη των επιχειρησιακών τους αναγκών.

Και προσθέτει:

Ασύλληπτο! Με μια υπογραφή θα μπορεί να σταλεί ελληνικός στρατός σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Ουκρανία.

Τι λέει το ΥΠΕΘΑ: Ουδέν θέμα συμμετοχής Ελλήνων αξιωματικών

“Ουδέν θέμα συμμετοχής Ελλήνων αξιωματικών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή «σε εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία» υπάρχει, όπως προκύπτει τόσο από τον χρόνο εκκίνησης των συνομιλιών με τις ΗΠΑ (2015 και 2019 αντίστοιχα), αλλά και από τις ρητές διασφαλίσεις που υπάρχουν.

Αυτό διευκρινιζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας , με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα μνημόνια που κατατέθηκαν στη Βουλή για την τοποθέτηση Προσωπικού ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και την απόσπαση/ τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού ‘Αμυνας σε Μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη).

Στα άρθρα 3.5 και 3.6 και των δύο Μνημονίων αναφέρεται ρητά ότι το τοποθετούμενο προσωπικό δε θα συμμετέχει σε ασκήσεις, πολιτικο-στρατιωτικές δράσεις καθώς και σε υπηρεσιακές τοποθετήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης με την ίδια ανακοίνωση διευκρινίζονται τα εξης :

– Τα Μνημόνια προωθούν απολύτως το εθνικό συμφέρον και γίνονται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, Συμβάλλουν στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και στην εμπέδωση διεθνώς του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή,

– Προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε θέσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, όπως και η δυνατότητα τοποθέτησης/ απόσπασης τριών Ελλήνων Στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη). Στόχος η απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας στα αντίστοιχα Επιτελεία, όπως και απαραίτητης τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

– Πρόκειται για άσκηση μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας, καθώς η τοποθέτησή τους γίνεται σε μη αμοιβαία βάση και οι ΗΠΑ δεν αποκτούν αξίωση τοποθέτησης ανάλογου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

– Η διαδικασία συνομολόγησης ξεκίνησε, αναφορικά με τη Συμφωνία τοποθέτησης δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε θέσεις στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ το 2019, ενώ για την τοποθέτηση/απόσπαση τριών Ελλήνων στρατιωτικών σε μονάδες της USAREUR (των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη) ξεκίνησε το 2015, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Και η δεύτερη συμφωνία κρίθηκε εθνικά συμφέρουσα από την παρούσα κυβέρνηση και συνεχίσθηκε η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της.”

Διαβάστε επίσης:

Κολωνός: Αθώωση του Μίχου για βιασμό και ενοχή για «κατάχρηση ανηλίκου» προτείνει ο εισαγγελέας στην υπόθεση της 12χρονης

Απογευματινά χειρουργεία: Ο τιμοκατάλογος της ντροπής, περηφάνεια του Άδωνη

Πολάκης: Αγαπηδάκη και Άδωνης έβαλαν πρόεδρο στον ΕΟΔΥ/ΚΕΕΛΠΝΟ πρόσωπο που είχε στραφεί εναντίον του

Ηλεία: Προκλητική κάλυψη στον επίορκο γιατρό – Εργάζεται κανονικά 15 ημέρες μετά τη σύλληψή του

Κασσελάκης: Τα site της προπαγάνδας Μητσοτάκη εξαφάνισαν τις προτάσεις για την ακρίβεια – Αυτό δεν λέγεται ενημέρωση

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter