Βραβεία Πούλιτζερ: Associated Press, New York Times και Reuters οι μεγάλοι νικητές

Βραβεία Πούλιτζερ: Associated Press, New York Times και Reuters οι μεγάλοι νικητές

Associated Press, Reuters και New York Times ήταν οι μεγάλοι νικητές των δημοσιογραφικών βραβείων Πούλιτζερ για το 2023.

Ειδικότερα, το Associated Press κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ 2023  για την κάλυψη της πολιορκημένης ουκρανικής Μαριούπολης σε καιρό πολέμου, ενώ οι New York Times πήραν το βραβείο για το διεθνές ρεπορτάζ για τις ιστορίες τους σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η δημοσιογράφος της Washington Post Κάρολιν Κίτσενερ κέρδισε το Πούλιτζερ εθνικού ρεπορτάζ για την κάλυψή της σχετικά με τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε πέρυσι την απόφαση-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 που είχε νομιμοποιήσει τη διαδικασία σε εθνικό επίπεδο.

Το Reuters ήταν φιναλίστ στο εθνικό ρεπορτάζ για ιστορίες που αποκάλυπταν την εκτεταμένη χρήση παιδικής εργασίας μεταξύ των προμηθευτών της Hyundai Motor Co στην Αλαμπάμα, καθώς και στο διεθνές ρεπορτάζ για μια σειρά ερευνών που αποκάλυπτε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον στρατό της Νιγηρίας σε βάρος γυναικών και παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου του με ισλαμιστές μαχητές.

Η Wall Street Journal κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για ερευνητικό ρεπορτάζ για την αποκάλυψη οικονομικών συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ αξιωματούχων σε δεκάδες ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι Los Angeles Times κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ για έκτακτες ειδήσεις για την αποκάλυψη μιας μυστικά καταγεγραμμένης συνομιλίας μεταξύ αξιωματούχων της πόλης που περιείχε ρατσιστικά σχόλια.

Τα ετήσια βραβεία Πούλιτζερ, που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1917, είναι οι πιο σημαντικές διακρίσεις στη δημοσιογραφία των ΗΠΑ. Πήραν το όνομά τους από τον εκδότη εφημερίδων Τζόζεφ Πούλιτζερ, ο οποίος πέθανε το 1911. Στη διαθήκη του, ο Πούλιτζερ άφησε χρήματα για τη δημιουργία των βραβείων και την ίδρυση σχολής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Τα Πούλιτζερ απονέμουν επίσης βραβεία σε οκτώ κατηγορίες για βιβλία, μουσική και θέατρο.

Ένα συμβούλιο που αποτελείται κυρίως από κορυφαίους συντάκτες ή στελέχη μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης προεδρεύει της διαδικασίας κρίσης.

Πηγή: Associated Press, ABC

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter