Βρετανία: Αρνητικό ρεκόρ 40ετίας για τον πληθωρισμό – Στο 9,1% τον Μάιο

Βρετανία: Αρνητικό ρεκόρ 40ετίας για τον πληθωρισμό – Στο 9,1% τον Μάιο

Σε νέο υψηλό 40 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός τον Μάιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να βαθαίνουν την κρίση κόστους ζωής στη χώρα.

Ειδικότερα, τα αρχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS) δείχνουν ότι ο πληθωρισμός του Μαΐου ήταν ο υψηλότερος από τον Μάρτιο του 1982. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων αγαθών, που αυξήθηκαν αμφότερα κατά 8,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξησή τους από τον Μάρτιο του 2009 και καθιστώντας την κατηγορία αυτή την μεγαλύτερη κινητήριο δύναμη του ετήσιου πληθωρισμού τον περασμένο μήνα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από το 9% τους ερχόμενους μήνες προτού κορυφωθεί ελαφρώς πάνω από το 11% τον Οκτώβριο, όταν οι ρυθμισμένοι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν ξανά.

Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να τιθασεύσει την αύξηση των τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός τον Μάιο στη Βρετανία ήταν υψηλότερος από αυτόν στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Παρότι η Ιαπωνία και ο Καναδάς δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή τον Μάιο καμία από αυτές τις δύο δεν αναμένεται να πλησιάσει σε αυτό το επίπεδο.

Πηγή: BBC, Bloomberg

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter