Βρετανία: Οι τέσσερις έγιναν τρεις στην κούρσα διαδοχής του Τζόνσον

Βρετανία: Οι τέσσερις έγιναν τρεις στην κούρσα διαδοχής του Τζόνσον

Οι Τόρηδες βουλευτές διεξήγαγαν την προτελευταία ψηφοφορία για τον επόμενο ηγέτη του κόμματος αυτή την Τρίτη, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ (118 ψήφους) να τερματίζει πρώτος και την Κέμι Μπάντενοκ (59 ψήφοι) να αποκλείεται.

Μια στροφή πριν την τελική ευθεία

Του αποκλεισμού επέζησαν επίσης η υφυπουργός Εμπορίου Πέννυ Μόρντοντ (92 ψήφοι) και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας (86 ψήφοι). Ο τελευταίος γύρος ψηφοφορίας την Τετάρτη θα περιορίσει τους υποψηφίους στους δύο τελευταίους, προτού τα μέλη του κόμματος -περίπου 200.000 άτομα- επιλέξουν τον επόμενο ηγέτη των Συντηρητικών και συνεπώς τον επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σουνάκ και η Μόρντοντ έχουν πρωτοστατήσει και στους τέσσερις γύρους μέχρι στιγμής, αλλά πολλές από τις ψήφους της Μπάντενοκ είναι πιθανό να πάνε στην Τρας, η οποία, παρά το γεγονός ότι ψήφισε κατά του Brexit στο δημοψήφισμα το 2016, έχει γίνει σκληροπυρηνικός υπέρμαχος του Brexit.

Εάν η υπουργός Εξωτερικών μπορέσει να εδραιώσει την επιρροή της στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, θα μπορούσε να περάσει την Μόρντοντ για να διεκδικήσει μαζί με τον Σουνάκ  την ηγεσία του κόμματος στο δεύτερο σκέλος της διαδικασίας.

Δυσκολίες στο δεύτερο σκέλος

Η δημοσκόπηση από το Conservative Home και το YouGov διαπίστωσε ότι η Τρας και η Μόρντοντ είναι πιο δημοφιλείς από τον Σουνάκ μεταξύ των μελών του κόμματος, πράγμα που σημαίνει ότι το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να παρουσιάσει δυσκολίες για αυτόν. Δέχτηκε πυρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σχετικά με τον πλούτο της οικογένειάς του και την επιμονή του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά του πριν μειώσει τους φόρους.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του, πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Δέχτηκε πυρά αυτή την εβδομάδα για παράλειψη έκτακτων συναντήσεων σχετικά με το ρεκόρ του καύσωνα στη Βρετανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter