Βρετανία: Τελευταία ευκαιρία εξιλέωσης για τον Τζόνσον η ψήφος εμπιστοσύνης

Βρετανία: Τελευταία ευκαιρία εξιλέωσης για τον Τζόνσον η ψήφος εμπιστοσύνης

Η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο το απόγευμα αυτής της Δευτέρας, σε μια ύστατη προσπάθεια να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα εναντίον του Μπόρις Τζόνσον και της ανερμάτιστης πολιτείας του. Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους υπέρ της, αναμένεται να προκηρυχθούν γενικές εκλογές, πράγμα όμως απίθανο αφού θα χρειάζονταν αρκετοί Τόρις βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβέρνησή τους ή τουλάχιστον να απέχουν.

Το ενδεχόμενο της καταψήφισης της κυβέρνησης από τους βουλευτές της δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αφού το Συντηρητικό κόμμα αυτή τη στιγμή είναι ακέφαλο και δεν είναι σε θέση να πάει σε εκλογές. Επίσης, παρατηρείται από τον βρετανικό Τύπο ότι το αρχικό κύμα οργής εναντίον του Τζόνσον έχει κοπάσει σε μεγάλο βαθμό. Η συζήτηση για την ψήφο στο κοινοβούλιο μπορεί να αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία του Μπόρις Τζόνσον να υπερασπιστεί το κυβερνητικό του έργο, ώστε να φροντίσει έστω και την τελευταία στιγμή για την υστεροφημία του. Βέβαια τα σκάνδαλα για τα οποία έχει δεχθεί ακόμα και πρόστιμο από την αστυνομία δεν σβήνονται τόσο εύκολα από το μνημονικό των πολιτών.

Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης ήρθε αργά την περασμένη Παρασκευή μετά το σάλο που προκάλεσε το μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα, που δεν επέτρεψε να συζητηθεί η πρόταση μομφής που επιθυμούσε να καταθέσει το Εργατικό κόμμα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καλεί τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί αμέσως από το πρωθυπουργικό αξίωμα και να παραδώσει τη θέση σε έναν προσωρινό πρωθυπουργό, πιθανότατα τον αναπληρωτή του, Ντόμινικ Ράαμπ, μέχρι το Συντηρητικό κόμμα να καταλήξει στις 5 Σεπτεμβρίου στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Τζόνσον στην ηγεσία του και την πρωθυπουργία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter