Ξεχειλίζει η οργή στη Θεσσαλία και πέφτουν βροχή οι μηνύσεις

Ξεχειλίζει η οργή στη Θεσσαλία και πέφτουν βροχή οι μηνύσεις

Στα δικαστήρια πάνε τον Αγοραστό 150 πλημμυροπαθείς για τις καταστροφές που υπέστησαν

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, καταθέτοντας μηνυτήριες αναφορές για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ. Μάλιστα, μία από αυτές στρέφεται προσωπικά κατά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο οποίος διεκδικεί ξανά ως υποψήφιος την περιφέρεια στις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές. Ολα αυτά την ώρα που ήδη διενεργείται προκαταρκτική έρευνα από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αρμοδίων.

Μία από τις μηνυτήριες αναφορές που πρόκειται να κατατεθούν είναι και αυτή που προανήγγειλε σε χτεσινό άρθρο του στο documentonews.gr ο γνωστός δικηγόρος Στέλιος Σούρλας. Κάτοικος Φαρκαδόνας Τρικάλων, που βίωσε από πρώτο χέρι το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ, όπως και εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες του. Το σπίτι του θάφτηκε κάτω από τους τόνους λάσπης που άφησαν τα ορμητικά νερά.

Η οργή των κατοίκων στην περιοχή ξεχειλίζει. Στο στόχαστρό τους είναι κυρίως ο νυν περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο οποίος στις σημερινές εκλογές επιδιώκει ακόμη μία θητεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οπως αναφέρει ο Στ. Σούρλας στο documentonews.gr: «Πάνω από 150 συμπατριώτες μου από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων μού έχουν ζητήσει να απευθύνω μήνυση κατά του Κ. Αγοραστού και κατά παντός τρίτου υπευθύνου. Είναι μόνο η αρχή, καθώς σύντομα θα ακολουθήσει και η συνέχεια με περισσότερα αδιάψευστα και αποκαλυπτικά στοιχεία».

O δικηγόρος Στέλιος Σούρλας

 

Ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εντοπίζει και ο πρώην υπαρχηγός της πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος έχει διοριστεί τεχνικός σύμβουλος από πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία. Ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης διαθέτει άλλωστε εμπειρία από τις καταστροφικές πλημμύρες λόγω Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς είναι τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας της φαρμακοποιού που έχασε τη ζωή της στις πλημμύρες στο Μουζάκι Καρδίτσας. Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο X/Twitter κάνει λόγο για «τεράστιες ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας», καθώς και «για εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των οργάνων του μηχανισμού πολιτικής προστασίας».

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από 300 κατοίκους

Στο μεταξύ, άλλη μία μήνυση για τις καταστροφικές πλημμύρες κατατέθηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεγάλου Ευυδρίου Νίκος Γούσιος κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, την οποία υπογράφουν 300 κάτοικοι του χωριού.

Σε δηλώσεις του έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας ο Ν. Γούσιος σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι στην περιοχή υφίστανται ζημιές από την κακοκαιρία, ενώ παράλληλα ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες. «Εχουμε καταστραφεί δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια, συν η τρίτη φορά με την κακοκαιρία Elias που πλημμυρίσαμε και ζητάμε να γίνουν τα έργα. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι να πληρώσουν, γιατί τα τελευταία χρόνια την πληρώνει ο κόσμος» ανέφερε ο Ν. Γούσιος.

Επίσης ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεγάλου Ευυδρίου περιέγραψε αναλυτικά τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή και τόνισε με νόημα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνουν έργα βιτρίνας. «Δεν δεχόμαστε έργα βιτρίνας, αλλά θέλουμε ουσιαστικά έργα για να προστατεύσουμε τις κατοικίες και τα χωράφια μας» επισήμανε.

Ο Ν. Γούσιος αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση που βιώνουν ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι στο χωριό. «Εδώ και 25 ημέρες ακόμη βγάζουμε λάσπες, ακόμη τα σπίτια δεν έχουν καθαρίσει και ο κόσμος είναι σε τραγική κατάσταση» επισήμανε.

Η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Ηδη διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αρμοδίων. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της ζητούσε να διερευνηθεί η τέλεση «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.».

Ειδικότερα, η Γ. Αδειλίνη στην παραγγελία της ζητούσε να διερευνηθεί «ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφεριάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία “Ιανός” το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου “Daniel” από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους».

Ακόμη, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητούσε να ερευνηθεί «το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας την τριετία 2020-2023, καθώς και τα διατεθέντα για άλλους σκοπούς ποσά, όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία και αν τα αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter