Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στον Κόλπο του Τέξας – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στον Κόλπο του Τέξας – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Πηγή: Twitter

Χιλιάδες ψάρια ξεβράστηκαν στην ακτή κατά μήκος της ακτής του Κόλπου του Τέξας εξαιτίας «ενός συμβάντος χαμηλού διαλυμένου οξυγόνου» σε θερμά νερά, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Quintana και στην παραλία Bryan, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους επισκέπτες. Ο λόγος για το μαζικό θάνατο, σύμφωνα με τους αρμόδιους, έχει να κάνει αποκλειστικά με τις καιρικές συνθήκες.

Ενώ κάποιοι αποκαλούν το φαινόμενο κόκκινη παλίρροια, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί πολλές φορές το χρόνο, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες – ένα φαινόμενο χαμηλής διάλυσης οξυγόνου.

Σύμφωνα με τους New York Times το ζεστό νερό περιέχει πολύ λιγότερο οξυγόνο από το κρύο νερό, είπε, και η ήρεμη θάλασσα και ο συννεφιασμένος ουρανός στην περιοχή είχαν εμποδίσει τους τρόπους με τους οποίους το οξυγόνο συνήθως διοχετεύεται στο νερό του ωκεανού. Τα κύματα προσθέτουν οξυγόνο στο νερό και οι συννεφιασμένοι ουρανοί μειώνουν την ικανότητα των μικροσκοπικών οργανισμών να παράγουν οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.

Όταν κοπάδια ψαριών παγιδεύονται σε ρηχά, ζεστά νερά, μπορεί να αρχίσουν να συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα καθώς στερούνται οξυγόνου, γεγονός που μειώνει περαιτέρω το οξυγόνο στο νερό.

Η Katie St. Clair, υπεύθυνη των εγκαταστάσεων για τη θαλάσσια ζωή στο Πανεπιστήμιο Texas A&M στο Galveston, δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων της ακτής του Κόλπου λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να έχει συμβάλει στον θάνατο των ψαριών.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε το 2019 στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών προκαλεί πολλά περισσότερα περιστατικά υποξίας – ή χαμηλών επιπέδων οξυγόνου – στα παράκτια ύδατα, απειλώντας τους πληθυσμούς των ψαριών.

Πηγή: AFP, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter