Χονγκ Κονγκ: Φυλακίστηκε ο πρώτος Ευρωπαίος πολίτης βάσει του νέου δρακόντειου νόμου για την ασφάλεια

Χονγκ Κονγκ: Φυλακίστηκε ο πρώτος Ευρωπαίος πολίτης βάσει του νέου δρακόντειου νόμου για την ασφάλεια

Ένας Πορτογάλος έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος πολίτης που φυλακίστηκε βάσει του νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας που επιβλήθηκε από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος επικρίθηκε ευρέως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τζότζεφ Τζον, γνωστός και ως Γουόνγκ Κιν-Τσανγκ, είναι κάτοχος πορτογαλικού διαβατηρίου και κατοικίας στο Χονγκ Κονγκ, ενώ προηγουμένως είχε την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνελήφθη επειδή ανάρτησε περιεχόμενο υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ και κατά της Κίνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ για να επισκεφθεί την οικογένειά του το 2022.

Τον Φεβρουάριο, καταδικάστηκε για «απόσχιση» (το αδίκημα της υπεράσπισης του Χονγκ Κονγκ να αποχωριστεί από την Κίνα) και χθες Πέμπτη 11 Απριλίου καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ο 41χρονος Τζον, ήταν προηγουμένως επικεφαλής μιας ελάχιστα γνωστής ομάδας που αυτοαποκαλείται Κόμμα Ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ, όπου διαχειριζόταν τους λογαριασμούς της ομάδας στο Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και έναν ιστότοπο καταχωρισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εν λόγω ομάδα υποστήριξε την ξένη επέμβαση στην κυριαρχία της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019.

Στον απόηχο της καταστολής των διαμαρτυριών από το Πεκίνο, η ομάδα κάλεσε «το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα στο Χονγκ Κονγκ», με αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με αιτήματα για ξένη επέμβαση και εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για έναν ανεξάρτητο στρατό του Χονγκ Κονγκ.

Οι σελίδες έκλεισαν το 2022, όταν ο Τζον επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ για να επισκεφτεί την άρρωστη μητέρα του και συνελήφθη από τις αρχές. Ο ίδιος, δήλωσε ένοχος για «υποκίνηση της απόσχισης» τον Φεβρουάριο.

Στη δίκη του, ο δικαστής Έρνεστ Λιν υποστήριξε ότι ο Τζον είχε «διαστρεβλώσει την ιστορία, δαιμονοποιήσει την Κίνα, ενώ έκανε επίσης έκκληση στις ξένες χώρες να την καταστρέψουν με βίαια μέσα».

Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, την ελάχιστη που προβλέπεται για «σοβαρές» υποθέσεις σχετικά με το Νόμο Εθνικής Ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Εντολή εκκένωσης για οικογένειες με παιδιά από 47 χωριά

Γάζα: Επικρατεί λιμός επιβεβαιώνει η επικεφαλής της USAID Σαμάνθα Πάουερ

Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Πρώτη δημόσια έξοδος μετά την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο (Video)

Το Πεκίνο απαντά σε Ουάσινγκτον και Τόκιο: «Νόμιμες» οι ενέργειες μας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Telegraph: Επιμένει ο Νετανιάχου – «Θα βλάψουμε οποιονδήποτε επιτεθεί στο Ισραήλ»

Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της παραμονής τους στο Βρετανικό Μουσείο ο Μπόρις Τζόνσον (Video)

Τουρκία: Αρχή του τέλους του «σουλτάνου»;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter