Χωρίς τέλος ο Γολγοθάς για τα άτομα με αναπηρία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη (Video)

Χωρίς τέλος ο Γολγοθάς για τα άτομα με αναπηρία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη (Video)

«Ο αγώνας μου δεν θα σταματήσει», υπογραμμίζει μιλώντας ξανά στο documentonews.gr ο Παρασκευάς Βασιλείου, ο οποίος τη Δευτέρα προχώρησε σε συμβολική κατάληψη στον 3ο όροφο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (Δραγατσανίου 8). Ο λόγος; Αν και άτομο με κινητική και οπτική αναπηρία, δεν κληρώθηκε στο πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού».

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό: Γολγοθάς για τα άτομα με αναπηρία οι υπηρεσίες επί κυβέρνησης Μητσοτάκη (Photos – Video)

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά άτομα τα οποία χρειάζονται ειδικευμένο βοηθό και χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η επιλογή των δικαιούχων έγινε μέσω κλήρωσης, διαλέγοντας 1.000 άτομα από την Αττική και άλλα 1.000 από την Επικράτεια. Την ίδια ώρα οι αιτήσεις μόνο από την επαρχία ήταν 4.000. Η διαδικασία της κλήρωσης είχε εγείρει θύελλα αντιδράσεων στις οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, καθώς χιλιάδες αποκλείονται από την παροχή βοηθού.

Το documentonews.gr ζήτησε να απευθύνει ερωτήσεις, είτε στην υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, είτε στο γραφείο της. Ωστόσο, δέχτηκαν τον κ. Βασιλείου, μετά από σχετική παρότρυνση. Ως απάντηση στο πρόβλημά, εκπρόσωπος του υπουργείου απαντούσαν ότι «Δεν γίνεται τίποτα. Το πρόγραμμα έκλεισε. Από το 2024 κι αν θα το ξαναεξετάσουμε». Παράλληλα, αντί να ενσκύψουν στο πρόβλημα ενός ατόμου με αναπηρία, τον ρωτούσαν αν… είχε πάνω του κοριό(!) και καταγράφει τις συνομιλίες.

Εξερχόμενοι υπάλληλοι απέφευγαν τα ερωτήματα. Μάλιστα, ο τελευταίος βγήκε κρατώντας ένα το κινητό τηλέφωνο στο χέρι από το οποίο ακούστηκε μια φωνή να δίνει την εξής… οδηγία: «Μην πεις τίποτα στο δημοσιογράφο. Θα το χρησιμοποιήσει εναντίον σου».

Πώς κατέληξε η κινητοποίηση 

«Δεν έχω κάποιον άλλον εδώ να μείνω και απόψε το βράδυ. Θα επιστρέψω και δεν πρόκειται να αφήσω τον αγώνα μου για τα αυτονόητα», τονίζει ο κ. Βασιλείου στο documentonews.gr. Μετά τον ντόρο, κατόπιν συνεννόησης της Υπουργού με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ, βρέθηκε ξενοδοχείο. Αν βέβαια η υπουργός δεν διάλεγε την κλήρωση, δηλαδή την… τύχη, για να δοθεί ο προσωπικός βοηθός στους ανθρώπους που τον έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά και τον δικαιούνται, κανείς δεν θα έμπαινε σε αυτή την τεράστια ταλαιπωρία.

Υπογραμμίζεται πως ο ίδιος δεν έχει άλλα εισοδήματα πέραν του επιδόματος αναπηρίας του ενώ κατοικεί στο ίδιο σπίτι με τον 70χρονο πατέρα του ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ενώ ένας προσωπικός βοηθός κοστίζει πάνω από 50 ευρώ για τις ώρες που τον χρειάζονται. Τα έξοδα του εξοπλισμού του (όπως το τηλέφωνό του που διαθέτει λογισμικό ακουστικής εντολής), το φαγητό, το ρεύμα και μία σειρά άλλα πάγια έξοδα, πώς μπορούν να καλυφθούν από ένα επίδομα αναπηρίας;

Η εν λόγω υπόθεση, όπως και των χιλιάδων ακόμη ατόμων ΑμεΑ που δεν κληρώθηκαν αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 21 του Συντάγματος (παράγραφος 6):«Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.» Υπενθυμίζουμε το άρθρο και στην κυρία Υπουργό που προτίμησε μια κλήρωση για τους ανθρώπους που παλεύουν για την κοινωνική τους ένταξη καθημερινά.

Τα δικαιώματα και αξιοπρέπεια των ανθρώπων δεν μπορούν να είναι προϊόν τζόγου. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να καταγράψει τα άτομα που χρειάζονται τον προσωπικό βοηθό πανελλαδικά. Δίχως αυτόν δεν μπορούν να πορευτούν αξιοπρεπώς στη ζωή.

«Θα οργανώσω τον αγώνα μου και θα ξαναέρθω στην Αθήνα», προειδοποιεί στο documentonews.gr ο κ. Βασιλείου ο οποίος αναχωρεί για τη Λάρισα αποφασισμένος για να επιστρέψει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter