Χρυσοχοΐδης και ΕΟΠΥΥ «έκοψαν» και το ασβέστιο

Χρυσοχοΐδης και ΕΟΠΥΥ «έκοψαν» και το ασβέστιο

Συρρικνώθηκε εν μέσω εορταστικής περιόδου η λίστα με τα δωρεάν φάρμακα

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαίρεται για τις προσπάθειές του να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, η πολιτική που ακολουθείται στα φάρμακα μόνο αυτό δεν δείχνει. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω με την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Aδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος άλλωστε είναι γνωστός για τις πολιτικές περικοπών που έχει εφαρμόσει με μεγάλη άνεση και στο παρελθόν και ειδικότερα το 2013.

Και για του λόγου του αληθές, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν κουρευτεί από τη λεγόμενη «θετική λίστα» φαρμάκων, τη λίστα δηλαδή με τα αποζημιούμενα φάρμακα, από την κοινωνική ασφάλιση, δεκάδες σκευάσματα τα οποία μέχρι πρότινος οι ασθενείς λάμβαναν δωρεάν. Η αρχή είχε γίνει από τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και συνεχίστηκε επί Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Δεκάδες βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής απαραίτητα για τους χρονίως πάσχοντες αφαιρέθηκαν από τη λίστα, με συνέπεια οι ασθενείς να πρέπει πλέον να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Παραμένουν άδεια τα ράφια των φαρμακείων

Και ο Aδ. Γεωργιάδης αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική του αδερφικού του φίλου Θ. Πλεύρη συρρικνώνοντας περαιτέρω τη λίστα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση πολιτών που πήγαν στα φαρμακεία εν μέσω εορταστικής περιόδου και διαπίστωσαν ότι το ασβέστιο που θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα για πολλές χρόνιες παθήσεις δεν αποζημιωνόταν πλέον από τον ΕΟΠΥΥ.

Το «κούρεμα» των δωρεάν φαρμάκων ενισχύεται και από τη δραματική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα λάβει μέτρα για να περιοριστούν οι ελλείψεις σε βασικά σκευάσματα, αποδείχθηκε στην πράξη ότι τα ράφια των φαρμακείων παραμένουν άδεια από φάρμακα ευρείας χρήσης απαραίτητα για τους ασθενείς. Σήμερα εξακολουθούν να λείπουν αντιβιώσεις, φάρμακα για παιδικές ιώσεις, σκευάσματα για το αναπνευστικό και άλλα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία οι πολίτες αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να τα βρουν. Επιπλέον αυξήθηκε και η ζήτηση εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης αλλά και του κορονοϊού.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί πάντως και το γεγονός ότι ο τέως πλέον υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχε δεσμευτεί πολλάκις ότι θα ενεργοποιήσει μια εφαρμογή για τα κινητά (app) μέσω της οποίας οι πολίτες θα ενημερώνονται ποια σκευάσματα λείπουν, αυτή δεν τέθηκε σε λειτουργία και είναι άγνωστο εάν θα τεθεί από τον Αδ. Γεωργιάδη.

Στο στόχαστρο και τα νοσοκομειακά

Η ίδια πολιτική περικοπών ακολουθείται τελευταία και στα νοσοκομειακά φάρμακα, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για τους χρονίως πάσχοντες και ειδικά για τους καρκινοπαθείς που χρειάζονται άμεσα τις θεραπείες τους. Πρόσφατα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα ενιαίων παραγγελιών φαρμάκων στα νοσοκομεία προκαλώντας σοβαρές δυσλειτουργίες, καθώς μέσω της ενιαίας πλατφόρμας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) δεν μπορούν να παραγγελθούν φάρμακα για μεγαλύτερο διάστημα από ενάμιση μήνα. Καθώς δεν περισσεύουν φάρμακα, δεν μπορούν να καλυφθούν ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία εκτάκτως. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι μες στις γιορτές η πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ διέκοψε τη λειτουργία της για αναβάθμιση και οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ έφτασαν να δανείζονται σκευάσματα από άλλα νοσοκομεία.

Ο νέος υπουργός Υγείας, που έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και ειδικά για τα φάρμακα, αναμένεται να ακολουθήσει τα χνάρια του Θ. Πλεύρη. Βέβαια πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτήν τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας δεν θα στοχοποιήσει τις ελληνικές εταιρείες και τα γενόσημα, όπως είχε πράξει στο παρελθόν, καθώς πλέον το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Καθόλου τυχαία και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο νέο εργοστάσιο της ΕΛΠΕΝ στην Κερατέα, ενώ παλαιότερα είχε επισκεφθεί και το νέο εργοστάσιο της Demo στην Τρίπολη.

Το στοίχημα της δίκαιης κατανομής της δαπάνης

Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει ο Αδ. Γεωργιάδης είναι να χαράξει νέα φαρμακευτική πολιτική που θα επιφέρει ισορροπία ανάμεσα στα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα και σ’ αυτά των πολυεθνικών εταιρειών. Από τη δίκαιη κατανομή της δαπάνης θα εξαρτηθεί αν και κατά πόσο οι ασθενείς στη χώρα μας θα έχουν στη διάθεσή τους και τα καινοτόμα φάρμακα και τις σύγχρονες θεραπείες υψηλού κόστους, καθώς πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποσύρουν ή δεν θα εισάγουν καθόλου νέα φάρμακα εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τις εκπτώσεις και τις υποχρεωτικές επιστροφές που ξεπερνούν και το 70% και αποτελούν «θηλιά» στον λαιμό τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter