Ζάεφ «καρφώνει» Κυριάκο: Άλλαξε στάση και έδωσε μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ

Ζάεφ «καρφώνει» Κυριάκο: Άλλαξε στάση και έδωσε μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε στη αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη χώρα του από την ώρα που έγινε πρωθυπουργός πείθοντας μάλιστα και τον Εμάνουελ Μακρόν ο οποίος δεν ήταν και τόσο θετικός.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας στην Ελλάδα που πραγματοποιεί από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος στην «24η στρογγυλή τράπεζα με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει το περιοδικό “Economist”.

Στην ατζέντα της διήμερης επίσκεψης εργασίας στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας προβλέπεται σήμερα Τετάρτη γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας αντικείμενο της συνάντησης Ζάεφ – Μητσοτάκη θα είναι οι διμερείς σχέσεις αλλά και θέματα που προκύπτουν από της Συμφωνία των Πρεσπών καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. 

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατά την άφιξή του στην Ελλάδα μίλησε στο euronews με πάρα πολύ καλά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα στάση του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «καρφώνοντας» τον μάλιστα αναφέροντας ότι από την ώρα που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας μόνο θετικά λόγια είχε για την Βόρεια Μακεδονία.

Συγκεκριμένα ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Όσα έχει κάνει απόταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Β. Μακεδονία.»

Ερωτώμενος μάλιστα για τη σχέση του με τον έλληνα πρωθυπουργό άφησε να εννοηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει στάση απέναντι στη Βορεια Μακεδονία. Ανέφερε συγκεκριμένα:«Έχουμε επικοινωνήσει μερικές φορές για να ανταλλάξουμε απόψεις, κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν η εποχή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητούσε για τη Βόρεια Μακεδονία και ο πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν πολύ θετικός. Επικοινωνήσαμε επίσης όταν ελήφθησαν τα μέτρα για τον κορονοϊό και μου εξήγησε ότι η επιστημονική επιτροπή της Ελλάδας είναι αυστηρή, ότι δεν ήταν πολιτικά τα μέτρα που ελήφθησαν.»

Ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε την έναρξη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκύραςλέγοντας ότι «το θέμα είναι σημαντικό για όλη την περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία. Καταρχάς, εγώ είμαι ο Ζόραν Ζάεφ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και την πετύχαμε μέσα από το διάλογο, προσπαθώντας να δεχθούμε και να προστατεύσουμε τον εταίρο της άλλης πλευράς. Στηρίζω πολύ την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει τα πλοία και στηρίζω την επιτροπή για την αποκλιμάκωση του προβλήματος.»

Ενδιαφέρον θα έχουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην απόλυτη αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μυστικά & Documento

23/01/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter