Ανάστατο το Βέλγιο μπροστά στην άφιξη Πουιτζντεμόντ – Τι «τρέμει» η βελγική κυβέρνηση

Ανάστατο το Βέλγιο μπροστά στην άφιξη Πουιτζντεμόντ – Τι «τρέμει» η βελγική κυβέρνηση

«Καθ’ οδόν» προς τις Βρυξέλλες βρίσκεται το απόγευμα της Δευτέρας -σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης της ολλανδόφωνης περιοχής του Βελγίου, της Φλάνδρας- ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συμμαχίας της χώρας.

Η σχετική πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν ούτε από την ομοσπονδιακή βελγική κυβέρνηση αλλά ούτε και από την κυβέρνηση της Φλάνδρας, αναφέρει η εφημερίδα De Morgen στη διαδικτυακή της έκδοση. Το σχετικό δημοσίευμα θέλει τον Πουιτζντεμόντ να συνοδεύεται και από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν παρόμοιες κατηγορίες. Οργανωτής της επίσκεψης του Πουιτζντεμόντ στο Βέλγιο φέρεται ο πρώην εκπρόσωπος του επιτρόπου και αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάι ο οποίος επίσης παύθηκε από τα καθήκοντά του ( σ.σ. ο Αλταφάι ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις όταν αρμόδιος Επίτροπος ήταν ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια).

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η θρυλούμενη άφιξη του Καταλανού ηγέτη στις Βρυξέλλες θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στο Βέλγο πρωθυπουργό Σάρλ Mισέλ, ιδίως μάλιστα εάν αποδειχτεί ότι στις συναντήσεις που θα έχει ο Πουιτζντεμόντ στην βελγική πρωτεύουσα με δικηγόρους και Φλαμανδούς πολιτικούς, συμμετέχουν και υπουργοί της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Σ. Μισέλ και υπουργούς της κυβέρνησής του που είναι μέλη του N-VA.

Την πληροφορία περί επικείμενης άφιξης του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει τέλος και η ολλανδόφωνη εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες ο Καταλανός ηγέτης», σημειώνοντας ότι ο Πουιτζντεμόντ μπορεί και να βρίσκεται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Καταλανός ηγέτης έρχεται στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από μέλη της έκπτωτης κυβέρνησής του προκειμένου να συναντήσει Φλαμανδούς ηγέτες.

Σημειώνεται εξάλλου ότι σε δηλώσεις του ο Τέο Φράνκεν, ο οποίος ανήκει στο N-VA, δεν απέκλεισε τη δυνατότητα για τους Καταλανούς αυτονομιστές να ζητήσουν άσυλο στο Βέλγιο, σημειώνοντας ότι μπορούν να υποβάλουν κι αυτοί αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο όπως και κάθε παρόμοιο αίτημα θα εξεταστεί με αντικειμενικό, απροκατάληπτο και σύννομο τρόπο. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η δήλωση αυτή του Φράνκεν δεν έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από πολλά μέλη της βελγικής κυβέρνησης τα οποία έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να κατηγορήσουν τον Φλαμανδό πολιτικό για ανευθυνότητα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter