Die Welt:Εκτός ελέγχου η μάχη για τη διαδοχή Σούλτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Die Welt:Εκτός ελέγχου η μάχη για τη διαδοχή Σούλτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Τώρα απειλείται πολιτικό λουτρό αίματος», φέρεται να δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ένας ευρωβουλευτής, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποίησε, με επείγουσα επιστολή του, τους «αγαπητούς συναδέλφους» της κοινοβουλευτικής του ομάδας να αποφύγουν «τις κομματικές διαμάχες».

Η μάχη για τη διαδοχή του Μάρτιν Σούλτς ξεφεύγει από τον έλεγχο, επιγράφεται η ανταπόκριση της Welt από τις Βρυξέλλες. Τίποτα όμως δεν παραπέμπει σε έλεγχο της σχετικής διαδικασίας και τελικά θα μπορούσαν να θριαμβεύσουν οι αντίπαλοι της Ευρώπης, διότι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαρτάται από την εύνοιά τους, και αυτό θα αποτελούσε παταγώδη αποτυχία. Με την επιστροφή των ευρωβουλευτών από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους ξεκίνησε η φάση των συζητήσεων στο παρασκήνιο και οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου προσπαθούν να διατηρήσουν τη συνοχή των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Οι διαδικασίες όμως έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως μεταδίδουν ο ανταποκριτές της γερμανικής εφημερίδας.

Για καιρό θεωρούνταν βέβαιο ότι ισχύει η έγγραφη -μυστική- συμφωνία της 24ης Ιουνίου 2014 μεταξύ χριστιανοδημοκρατών, σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων ότι τον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σούλτς θα διαδεχόταν ένας χριστιανοδημοκράτης. Εντελώς ξαφνικά όμως -στα τέλη Νομεβρίου- ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν έξι υποψήφιοι, εκ των οποίων οι τρεις μόνο έχουν πιθανότητες εκλογής. Εκτός από τον Πιτέλα, υποψήφιοι για την προεδρία του ευωκοινοβουλίου είναι Αντόνιο Ταγιάνι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος είναι μάλλον outsider.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter