ΕΛΣΤΑΤ: Ανεργία και απασχόληση από το 1981 έως το 2015

ΕΛΣΤΑΤ: Ανεργία και απασχόληση από το 1981 έως το 2015

Την μεταβολή των μεγεθών της απασχόλησης και της ανεργίας από το 1981 έως το 2015, παρουσιάζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Με τη συμπλήρωση 35 ετών λειτουργίας, η ΕΛΣΤΑΤ πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη έρευνα από την οποία προκύπτει ότι η μερική απασχόληση αυξάνεται σταθερά από το 2006 και μετά. Η ανεργία κινήθηκε ανοδικά έως το 1999. Κατέγραψε μείωση έως το 2008, αλλά εκτινάχθηκε από το 2009 έως το 2015, με κορύφωση το 2013 όταν έφτασε στο 27,5%.

 Η ανεργία πλήττει διαχρονικά περισσότερο τις γυναίκες και τις νεότερες ηλικίες. Αυτές είναι και οι δύο ομάδες του πληθυσμού, που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Διαχρονικά, η χαμηλότερη ανεργία εμφανίζεται στις νησιώτικες περιφέρειες, ενώ η υψηλότερη στις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος. 

 Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώνεται ότι αυξάνεται η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Η απασχόληση μετατοπίζεται από την παραγωγή στην παροχή υπηρεσιών και από τα χειρωνακτικά στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα. Το επίπεδο εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού μετατοπίζεται σαφώς προς ανώτερες βαθμίδες. Η κατοχή τίτλων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter