Επιβεβαίωση του «Documento»: 180 απολυμένοι επιστρέφουν στα Φωσφορικά Λιπάσματα

Επιβεβαίωση του «Documento»: 180 απολυμένοι επιστρέφουν στα Φωσφορικά Λιπάσματα

Πλήρης δικαίωση των όσων είχε αποκαλύψει το «Documento» εδώ και ένα χρόνο για όσα συμβαίνουν με τους εργαζομένους της ELFE SA, Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ) αποτελεί η απόφαση που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας. 

Συγκεκριμένα, έπειτα έπειτα από τριμερή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων, της εργοδότριας εταιρείας και του υπουργείου Εργασίας, αποφασίστηκε να επιστρέψουν στην εργασία τους οι 180 απολυμένοι της ELFE SA.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν απολυθεί από τη μητρική εταιρεία και οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2018, ενώ θα τους καταβληθούν άμεσα 4.000 ευρώ, καθώς επίσης και 11 ισόποσες δόσεις μέχρι τις 31/12/2018 για τη συνολική εξόφληση των δεδουλευμένων που θα λαμβάνουν μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους.

Οι εργαζόμενοι όπως είχε αποκαλύψει το «Documento» με δύο δημοσιεύματα (τεύχος 5, 18 Δεκεμβρίου 2016, τεύχος 10 22 Ιανουαρίου 2017), είχαν απολυθεί από τη μητρική εταιρεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διάφορες εταιρείες είχαν κάνει την εμφάνισή τους και είχαν απορροφήσει σταδιακά την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζομένους από την ELFE SA (πρώην ΒΦΛ). Όχι όμως και τα χρέη της μητρικής εταιρείας ύψους 236 εκατ. ευρώ τα οποία και παρέμειναν σε πιστωτές και Δημόσιο. Το εντυπωσιακό ήταν, όπως είχε αποκαλύψει το «Documento», ήταν πως ορισμένες από τις εταιρείες αυτές εμφάνιζαν κοινές διευθύνσεις με παλιότερα νομικά πρόσωπα που ανήκαν στον όμιλο Λαυρεντιάδη ενώ συνδέονταν και μεταξύ τους.

Να σημειωθεί πως από τους 180 εργαζόμενους οι 56 είχαν προσφύγει στα δικαστήρια όπου και είχαν δικαιωθεί. Συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας είχε εκδώσει την υπ/ αριθμόν 150/2017 απόφαση. Σύμφωνα με αυτή το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο οποία αρχικά είχαν μπει οι εργαζόμενοι κρινόταν άκυρο, ενώ παράλληλα κρίθηκαν και καταχρηστικές οι απολύσεις που έγιναν με την προσχηματική κατάθεση μηνύσεων σε βάρος εργαζομένων. Επίσης το Δικαστήριο είχε διατάξει την καταβολή μισθών υπερημερίας και νομίμων αποζημιώσεων αλλά και 1.500 ευρώ στον κάθε απολυμένο για ηθική βλάβη. Λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου του 2017, το ΚΕΑΟ του ΙΚΑ είχε κρίνει ότι οι εταιρείες PFIC LTD, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, Centrofaro Services Ltd και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ συνδέονταν με την μητρική ELFE SA και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να μεταβιβαστεί σε αυτές η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ύψους 3,2 εκατ. ευρώ της μητρικής. Όπως ανέφερε η σχετική απόφαση οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν την ίδια δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό.

«Συνεπώς οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα» ανέφερε η απόφαση του ΙΚΑ που είχε δημοσιεύσει το «Documento.

«Είναι μία δικαίωση, καθώς δικαιώθηκε ένας πολύμηνος αγώνας ο οποίος είναι προς όφελος του εργοστασίου, των εργαζομένων, αλλά και της τοπικής και εθνικής οικονομίας της χώρας. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να λειτουργήσει ως εγγυητής της υλοποίησης της συμφωνίας. Εμείς από την πλευρά μας θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί το εργοστάσιο όπως είχε παρελθόν, πρέπει να έχει παρόν και μέλλον», σημειώνει στο «Documento» ο πρόεδρος των εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/12/27/5a43b14fcd3a1818c153a171.pdf

Χαιρετίζουν ΓΣΕΕ και η ΟΕΧΒΕ

Την επιστροφή των εργαζομένων χαιρετίζουν με ανακοινώσεις που εξέδωσαν τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδος (ΓΣΕΕ) όσο και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ).

«Η ΓΣΕΕ εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της για την έκβαση του αγώνα των απολυμένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, οι οποίοι μετά από 1,5 χρόνο επιστρέφουν πίσω στην εργασία τους.

Η ΓΣΕΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των απολυμένων της ΒΦΛ, οι οποίοι μέσα από συνδικαλιστικούς και δικαστικούς αγώνες, κατάφεραν να δικαιωθούν και να επιβάλουν στη διοίκηση της εταιρείας την επιστροφή στα καθήκοντά τους, γεγονός που επικυρώθηκε στην τριμερή συνάντηση που διεξήχθη στο Υπουργείο Εργασίας.

Η συγκεκριμένη δικαίωση για τους 200 απολυμένους των Φωσφορικών Λιπασμάτων, αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι κανείς αγώνας δεν είναι χαμένος όταν δίνεται με πάθος, μεθοδικότητα, συντονισμό, επιμονή, στρατηγική και συμμαχία των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά της, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΧΒΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Μετά από 18 μήνες σκληρό και δύσκολο αγώνα οι απολυμένοι στις 20 Ιανουαρίου επιστρέφουν στη δουλειά τους με όλα τα δικαιώματά τους».

«Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν το απόλυτο δίκιο των απολυμένων αλλά δυστυχώς στην πορεία των 18 μηνών πολλοί ήταν αυτοί που όχι μόνο δεν προσπαθούσαν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της κανονικότητας στην επιχείρηση αλλά ακολουθούσαν τον δρόμο της συκοφάντησης και της απομόνωσης. Πολλοί τοπικοί παράγοντες και όχι μόνο συντάχθηκαν με τις παράλογες λογικές του εργοδότη κλείνοντας τα μάτια σε όσα παράνομα έπαιρναν σάρκα και οστά στην επιχείρηση με την καταστρατήγηση κάθε εργασιακής σχέσης. Πολλοί ήταν αυτοί που βρήκαν ως ευκαιρία τις παράνομες απολύσεις και παίζοντας με την ανάγκη εργασίας του κάθε άνεργου – πολίτη μεσολάβησαν ρουσφετολογικά για να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας των απολυμένων από άλλους».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/12/27/5a43b151cd3a1818c153a172.pdf

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/12/27/5a43b153cd3a181732696213.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter