Εθνική τραγωδία: Στους 81 οι νεκροί – Αυστηρές συστάσεις της Πυροσβεστικής για τα drones στην περιοχή (Video-Photos)

Εθνική τραγωδία: Στους 81 οι νεκροί – Αυστηρές συστάσεις της Πυροσβεστικής για τα drones στην περιοχή (Video-Photos)

Οι νεκροί από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έφθασαν στους 81, σύμφωνα με την αποψινή επίσημη ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλας Μαλλίρη.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου, «παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, από σήμερα έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων».

Σημειώνεται, ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται, από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων.

Οσον αφορά την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα πλέον, όπως επισήμανε η κ.Μαλλίρη, καθώς έχουν ανακοπεί τα μέτωπα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχείρησαν συνολικά εκ περιτροπής 14 ελικόπτερ και 11 αεροσκάφη.

Σχετικά τώρα με τις σημερινές πυρκαγιές στις περιοχές Μόντε Σμίθ της Ρόδου και Κοίλα Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς να προκύψουν προβλήματα.

Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πετούσαν drones πάνω από το Μάτι, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:«Διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή εκτέλεσης επιχειρήσεων πυρόσβεσης, στην περιοχή Μάτι, πετούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), προκειμένου να προβάλλουν τα επίμαχα σημεία των περιοχών αυτών. Τονίζεται, ότι κάθε πτήση τόσο επανδρωμένων όσο και μη επανδρωμένων εναερίων μέσων στην ευρύτερη περιοχή εκτέλεσης επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελεί σοβαρή παράβαση και δημιουργεί κινδύνους ασφάλειας πτήσεων. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται αυστηρά η πτήση των συγκεκριμένων μέσων, σε ακτίνα περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της περιοχής. Παραβίαση του υφιστάμενου πλαισίου επισύρει ιδιαίτερα αυστηρές ποινικές και διοικητικές ποινές. Εξαιρούνται οι πτήσεις που έχουν την προβλεπόμενη άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την έγκριση του Πυροσβεστικού Σώματος», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες – εγκαυματίες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου αποφασίστηκαν μέτρα ανακούφισης των πληγεισών περιοχών.

Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπογράμμισε πως «αυτές τις στιγμές με σεβασμό στη μνήμη των συμπολιτών μας δεν έχουμε απλά τη σκέψη μας δίπλα τους, αλλά προχωρούμε με σοβαρή δράση και πρωτοβουλίες». Η κ. Δούρου συμπλήρωσε πως «με αίσθηση καθήκοντος όλοι υπουργοί, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες προχωράμε με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης» τόνισε.

Σε ερώτηση για το εάν μιλάμε για διαφορετικό σχεδιασμό για το σύνολο της περιοχής, η περιφερειάρχης απάντησε καταφατικά προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε υποχρέωση να μην ξανά περπατήσουμε στους ίδιους δρόμους που δίνουμε ραντεβού το καλοκαίρι με τις φωτιές και το χειμώνα με τις πλημμύρες».

Για τεράστια κρίση έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος επέμεινε πως η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη, καθώς η περιοχή παραδόθηκε στις φλόγες μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά από τη στιγμή που μύρισε τη φωτιά το σπίτι του παραδόθηκε στις φλόγες. Ο κ. Ψινάκης υπογράμμισε πως προέχει να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι αλλά και να αναγνωριστούν οι σοροί των θυμάτων. Ερωτηθείς για το εάν δόθηκε εντολή για εκκένωση της περιοχής, ο δήμαρχος Μαραθώνα είπε πως αυτή η εντολή δίνεται από την πυροσβεστική, ωστόσο υπογράμμισε πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα και το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο.

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης και Αλέξης Χαρίτσης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς και οι δημάρχοι των πληγεισών περιοχών, Ραφήνας – Πικερμίου, Μεγαρέων και Μαραθώνα.

Αυτοψίες στην Ανατολική Αττική από 200 μηχανικούς 

Περίπου 200 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διενεργούν αυτοψίες κι έχουν ήδη καταγράψει τις ζημιές σε κτίρια της πληγείσας περιοχής στην Ανατολική Αττική από τις πυρκαγιές, ενώ περισσότεροι μηχανικοί του Υπουργείου και Εποπτευόμενων Φορέων έχουν μεταβεί για τον ίδιο λόγο σε Δυτική Αττική και Κορινθία.

Ειδικότερα, σε 720 κατοικίες, 5 επαγγελματικούς χώρους, 2 δημόσια κτίρια, 22 αποθήκες, χαρακτήριστηκαν «κόκκινα»: 211 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι, κι 8 αποθήκες. «Κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν 234 κατοικίες και 12 αποθήκες, ενώ «πράσινα» είναι 275 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες. Στην περιοχή Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στις περιοχές Μάτι και Ν. Βουτζάς «κόκκινες» είναι 133 κατοικίες και 5 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 133 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 9 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 140 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες σε σύνολο 406 κατοικιών, 2 επαγγελματικών χώρων, 1 δημοσίου κτιρίου και 16 αποθηκών.

Στην περιοχή Ραφήνας- Πικερμίου «κόκκινες» είναι 78 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι και 3 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 101 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 3 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 135 κατοικίες σε σύνολο 314 κατοικιών, 3 επαγγελματικών χώρων 1 δημοσίου κτιρίου και 6 αποθηκών.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν περισσότερα από 125 – κατεστραμμένα από την πυρκαγιά – αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.




Θάνατο και καταστροφή μεταφέρουν οι συγκλονιστικές εικόνες από Μάτι και Ραφήνα

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διευκρίνισε ότι επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η ταυτοποίηση των σορών, ενδεχομένως να περιλαμβάνονται και κάποιοι αγνοούμενοι, καθώς δεν έχουν αναγνωριστεί. Παράλληλα, λόγω του πανικού και της σύγχυσης που επικρατεί ορισμένοι από τους αγνοούμενους ενδέχεται να έχουν επιστρέψει στα αγαπημένα τους πρόσωπα ή συγγενείς χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τις Αρχές. Σημειώνεται ακόμη, ότι όσοι αναζητούν αγνοούμενα άτομα πρέπει να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό «199».

Συνεχίζονται πόρτα-πόρτα οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων 

Την ίδια ώρα αγωνιώδεις είναι οι έρευνες που συνεχίζονται και σήμερα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, από πόρτα σε πόρτα και ερευνώντας συντρίμμια και αποκαΐδια αυτοκινήτων από πεζοπόρα τμήματα στις περιοχές Βουτζάς, Μάτι και Ραφήνα. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα  διεξάγεται από ομάδες πεζών περιπόλων αποτελούμενες από 130 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος στις περιοχές Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Τα κλιμάκια χτενίζουν τον δρόμο που είναι παράλληλος προς την Λ. Μαραθώνος από Βουτζά μέχρι Μάτι, ενώ, σύμφωνα με κλιμάκια της ΕΜΑΚ, οι έρευνες για τους αγνοούμενους επικεντρώνονται σε αυτή την περιοχή, καθώς ο όγκος της φωτιάς που πέρασε χθες από το σημείο ήταν τόσο μεγάλος, που σε συνδυασμό με τον σφοδρό άνεμο στη Λ. Μαραθώνος, μετατράπηκε σε «φλογοβόλο», με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να καούν τα πρώτα πυκνοκατοικημένα σπίτια.

Ο αριθμός των τραυματιών βρίσκεται  στους 187, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, της εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλας Μαλλίρη. Μεταξύ των τραυματιών  23 παιδιά, 11 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα με σοβαρά εγκαύματα, ενώ έχουν καεί πάνω από 1.000 σπίτια.

Σε πέντε προσαγωγές υπόπτων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή του Νέου Βουτζά, ενώ έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

https://www.youtube.com/watch?v=QgvZfobncxQ

Εικόνες από τις σημερινές επιχειρήσεις εντοπισμού αγνοουμένων:
















Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter