Εξώδικο του Documento στο πρακτορείο «Ευρώπη» για καπέλα και εικονική κυκλοφορία εφημερίδων

Εξώδικο του Documento στο πρακτορείο «Ευρώπη» για καπέλα και εικονική κυκλοφορία εφημερίδων

Εξώδικο προς την εταιρεία διανομής «Ευρώπη», το οποίο κοινοποίησε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, απέστειλε το Documento και ο Κώστας Βαξεβάνης.

Η εφημερίδα καταγγέλλει ότι το πρακτορείο διανομής Τύπου ανακοινώνει προβλέψεις για την κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων, αλλά όχι τις πραγματικές πωλήσεις, θέτοντας έτσι ουσιαστικό ζήτημα για την ελευθερία του Τύπου και τη διανομή της διαφημιστικής πίττας, η οποία βασίζεται σε εικονικά αποτελέσματα.

Επισημαίνεται ότι κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης και ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των ιδεών και του Τύπου αποτελεί ποινικό αδίκημα.

To Documento τονίζει ότι το πρακτορείο έχει παραδεχτεί την απόκλιση μεταξύ της πρόβλεψής του και του τελικού αποτελέσματος, η οποία έφθανε τα 8.500 φύλλα!

Παράλληλα, το πρακτορείο, παρά τις κρούσεις της εφημερίδας, δεν εξήγησε ποτέ τους λόγους για οποίους «προτιμά» την τακτική των «προβλέψεων», χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κανένας λόγος εμπλοκής σε τέτοια διαδικασία, αφού ουδέποτε έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο και φυσικά ουδέποτε έχει επιβληθεί κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικό της παθογένειας αυτού του συστήματος και των «καπέλων» είναι το γεγονός ότι όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει barcode που θα πιστοποιούν με απόλυτη ασφάλεια την ακρίβεια των πωλήσεων, τα κυριακάτικα φύλλα σημείωσαν πτώση γύρω στα 20-30.000 φύλλα.

Εξίσου ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το «Πρώτο Θέμα», αν και τυγχάνει μέτοχος του πρακτορείου «Άργος», αποχώρησε επιλέγοντας για τη διανομή του την «Ευρώπη», με αποτέλεσμα να σημειώσει… άμεσα εικονική αύξηση της τάξης των 20.000 φύλλων.

Η χειραγώγηση της κυκλοφορίας των εφημερίδων από τα πρακτορεία Τύπου αποδεικνύεται και από το γεγονός πώς ακόμη και η διανομή είναι εικονική.

Όπως τονίζεται στο εξώδικο του Documento, αν και η «Ευρώπη» ισχυρίζεται ότι διανέμει την εφημερίδα σε όλη την Ελλάδα, αυτοψίες απέδειξαν ότι φύλλα δήθεν πωλούνται σε σημεία και περίπτερα που παραμένουν ακόμη και 3 χρόνια κλειστά!

Η εφημερίδα ζητά να σταματήσουν τα πρακτορεία διανομής Τύπου να «προβλέπουν» τις κυκλοφορίες, ούτως ώστε η διαφημιστική πίτα να μοιράζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία που προκύπτουν από τα τιμολόγια εκκαθάρισης, διαδικασία που αποκλείει και τα τόσο προσφιλή «καπέλα».

Το Documento επισημαίνει ότι θα προσφύγει ενώπιον των αρμοδίων αστικών και ποινικών δικαστηρίων και απαιτεί από την «Ευρώπη» να απέχει από κάθε πράξη ή παράλειψη νόθευσης των κανόνων λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, να απέχει από τη δημοσίευση του «Δελτίου Κυκλοφορίας» των κυριακάτικων εφημερίδων, που στην ουσία είναι απλώς πρόβλεψη ενδεχομένων πωλήσεων, και να υποδείξει εγγράφως μέσα σε πέντε ημέρες τα σημεία πώλησης της εφημερίδας.

Ακολουθεί ολόκληρο το εξώδικο:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/05/18/591d7f7ccd3a18051725a513.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter