Καλό κλίμα στη συνάντηση Ξανθού – φαρμακοποιών

Καλό κλίμα στη συνάντηση Ξανθού – φαρμακοποιών

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το ωράριο λειτουργίας, το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, απασχόλησαν την συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό, από πλευράς ΠΦΣ προτάθηκε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Γερμανίας, όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση, που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Για το θέμα του ωραρίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΦΣ, ο υπουργός αναγνώρισε «το πρόβλημα που υπάρχει στις διανυκτερεύσεις και την αναρχία που επικρατεί και τόνισε πως πρέπει να δούμε ένα νέο σύστημα ωραρίου, το οποίο μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης να δημιουργεί δυνατότητες εξορθολογισμού, τακτικότητας και βελτίωσης της εξυπηρέτησης του κοινού».

Για τις πληρωμές των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ ζήτησε να διασφαλισθεί η απόδοσή τους εντός των συμβατικών υποχρεώσεων, ενώ για τα αναλώσιμα διαπιστώθηκε ότι η εικόνα τείνει βελτιούμενη, με την Αττική όμως να συνεχίζει να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης, έθεσε και το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ και τόνισε πως η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή κατοχυρώνει τις κρατικές δομές ως προς τις δαπάνες τους, αλλά από την άλλη πλευρά, η ενδεικτική λιανική τιμή χωρίς την καθιέρωση κανόνων στην χονδρική τιμή, δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά.

Οι φαρμακοποιοί συμπλήρωσαν, πως η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ουσιαστικά ζημιώνει τον φαρμακοποιό, χωρίς όφελος για τον πολίτη και με μοναδικό ωφελημένο την βιομηχανία.

«Ο υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα του κλάδου μας. Ελπίζουμε η διάθεση αυτή να φανεί και στην πράξη. Οι συνθήκες άλλαξαν και τα μνημόνια αποδείχτηκαν καταστροφικά για την χώρα και τον κλάδο μας» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter