Κρέμονται από τη γραβάτα του Τσίπρα

Κρέμονται από τη γραβάτα του Τσίπρα

Η πολιτική αφήγηση της ΝΔ περιέγραφε τον Αρμαγεδδώνα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαν Αγία Αθανασία της Πειραιώς οραματιζόταν νέο μνημόνιο και νέα καταστροφή

Ή θα χιονίσει ή θα έχει ήλιο, αλλιώς σίγουρα θα βρέξει. Οι προβλέψεις πολιτικού καιρού από τη ΝΔ μοιάζουν με το σχετικό ανέκδοτο. Το καιρικό της ΝΔ ξεκίνησε πολύ νωρίς, όταν το συγκρότημα του Σταύρου Ψυχάρη προέβλεπε (όπως κάνει πλέον το ίδιο συγκρότημα με ντράμερ τον Βαγγέλη Μαρινάκη) ότι έρχεται πολιτικός χειμώνας. Και για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, στα εξώφυλλα των «Νέων» μια λευκή αρκούδα, η οποία ήταν εν υπνώσει από τον Ψυχρό Πόλεμο, έκανε την εμφάνισή της απειλώντας να μας φάει. Θα πηγαίναμε στη δραχμή, θα ερχόταν Grexit, θα κοβόταν το γάλα στις κατσίκες και για τιμωρία μας θα φωνάζαμε εν χορώ το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη την ώρα που θα πέφταμε στον γκρεμό.

Αν φαντάζουν υπερβολικά και μακρινά, να θυμίσω ότι ήταν απλώς η πολιτική αφήγηση της ΝΔ, η οποία οραματιζόταν την καταστροφή και περιέγραφε τον Αρμαγεδδώνα.

Δεν υπήρξε Grexit όσο και αν κάποιοι εντός, εκτός και επί τα αυτά το επιθυμούσαν, αντιθέτως ο Σόιμπλε κατέληξε λιγότερο συμπαθής και από τον Σαμαρά στην Ευρώπη. Και τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης σαν Αγία Αθανασία της Πειραιώς οραματίστηκε νέο μνημόνιο και νέα καταστροφή. Στα τηλεοπτικά κανάλια το αίτημα για εκλογές έπαιζε συχνότερα και από διαφήμιση καθαριστικού για τα τζάμια. Η ΝΔ με διπλάσιο αμονιαζόλ υποσχόταν ότι θα κάνει τα προβλήματα αόρατα.

Ενδιάμεσα και όπου υπήρχε κενό έπαιζαν και τα σενάρια για τον Ερντογάν και την απειλητική Τουρκία, αλλά το βασικό πρόγραμμα ήταν πως η Ελλάδα δεν θα βγει από το πρόγραμμα επιτήρησης. Ο φίλος του Κυρ. Μητσοτάκη και συμπλεκόμενος του Σαμαρά στη Novartis Γιάννης Στουρνάρας, μασώντας φύλλα δάφνης μαζί με το ουισκάκι του, εξαπέλυε τον δικό του χρησμό περί «προληπτικής γραμμής» και μη εξόδου από τα μνημόνια.

Δεν θα βγαίναμε στις αγορές, δεν θα υπήρχε έλεος, δεν… γενικώς. Και όσο αυτά τα «δεν» δεν ίσχυαν τόσο η ΝΔ αναζητούσε ένα πολιτικό μύθευμα με δράκους και φωτιές. Οταν η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην επίλυση του μακεδονικού πατώντας στη σύλληψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τη διατυπωμένη εθνική γραμμή του 2008 (Καραμανλή – Ντόρας), τότε η ΝΔ ανακάλυψε την προδοσία. Φυσικά η μοναδική προδοσία ήταν αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη προς τον πατέρα του τον οποίο δεν τόλμησε να κατονομάσει στη Βουλή για να μη στενοχωρήσει τον Σαμαρά καίτοι η συμφωνία αυτή ήταν η δικαίωσή του. Οταν ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε μέσω των απόρρητων εγγράφων πως η σταθερή θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν η σύνθετη ονομασία για την πΓΔΜ, τότε ο Κυριάκος είδε ως προδοσία το ότι η Ελλάδα παραχώρησε τη μακεδονική εθνικότητα και τη μακεδονική γλώσσα. Κρίμα τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά, γιατί η εθνικότητα δεν παραχωρείται ούτε αποτελεί νομικό προσδιορισμό και αυτό που περιγράφεται στις διεθνείς συνθήκες είναι η ιθαγένεια. Οσο για τη μακεδονική γλώσσα, ήταν μια απόφαση του ΟΗΕ το 1977 με υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τότε ο Κυριάκος ανακάλυψε και έγραψε στο Twitter ότι η γλώσσα καθορίζει την εθνικότητα. Ξανά τζάμπα τα πτυχία, γιατί με τη λογική Κυριάκου οι Αμερικανοί είναι Αγγλοι ενώ οι έρμοι οι Ελβετοί είναι σχιζοφρενείς με τις γλώσσες που μιλάνε στη χώρα τους ενώ παραμένουν όλοι με ελβετική ιθαγένεια.

Και πάνω που ο Κυριάκος πάσχιζε να καταλάβει τι είναι εθνικότητα, ιθαγένεια και όλα όσα προβλέπονται στη συμφωνία, άνοιξε η πόρτα και εμφανίστηκε ο Τσίπρας με τη γραβάτα. Πράγμα που αντιστοιχεί σε χίλιες λέξεις που όλες δηλώνουν τέλος τα μνημόνια. Ηταν η στιγμή που ο Κυριάκος δήλωσε πως αυτό το είχε πετύχει η ΝΔ από το 2012, ενώ μια μέρα πριν είχε πει ότι η κυβέρνηση βγήκε από τα μνημόνια με αντάλλαγμα το μακεδονικό.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Οπως σήμερα ορθά παρατηρεί το Documento , στη συμφωνία για το χρέος, όπου αναγράφονται οι ανολοκλήρωτες μεταρρυθμίσεις που είναι υποχρεωμένη να τηρήσει η Ελλάδα, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα το 2019 και το 2020. Πράγμα που σημαίνει πως οι πιστωτές άφησαν στη διακριτική ευχέρεια του Τσίπρα το τι θα γίνει με το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Μπορεί δηλαδή να πάρει μονομερώς την απόφαση (αφού δεν υπάρχει δέσμευση της συμφωνίας) να μην κοπούν συντάξεις και να οριστούν διαφορετικά τα του αφορολόγητου. Εν ολίγοις Κομισιόν και Μοσκοβισί κάνουν ένα μεγάλο δώρο στον Τσίπρα, δηλώνουν δηλαδή πως αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας του.

Κάπου εδώ βγαίνει ο κυριούλης για να πει τον καιρό που θα επικρατήσει στη ΝΔ: άστατος, με θύελλες και τοπικές καταιγίδες. Απειλητικά πλησιάζουν οι τυφώνες Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ. Μπορεί ίσως να τον πει και η Σπυράκη με συνολάκι Μαρέβας όπως το συνηθίζει. Ποιος θα το περίμενε πως θα κρέμονται από τη γραβάτα του Τσίπρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter