Κρίσιμη εβδομάδα για τα Ελληνικά θέματα – Ποιους συναντά ο Τσίπρας

Κρίσιμη εβδομάδα για τα Ελληνικά θέματα – Ποιους συναντά ο Τσίπρας

Σε Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, βρίσκονται στις ΗΠΑ όπου και θα έχουν σήμερα και αύριο κρίσιμες επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων προετοιμάζοντας την έξοδο στις αγορές 

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ενώ αμέσως μετά θα ταξιδέψει στο Λονδίνο όπου μεθαύριο Τρίτη θα πάρει μέρος στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια και από το Λονδίνο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Μάλιστα οι δύο υπουργοί θα συνταξιδέψουν την ώρα που την περασμένη Τρίτη ο κ. Κοτζιάς, με συνέντευξή του στο «Κόκκινο» δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση του κ. Καμμένου στο ονοματολογικό λέγοντας ότι «Η συμφωνία (σ.σ. για το ονοματολογικό) είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι. Τα ξέρει αυτά ο κ. Καμμένος. Κάνει τις πολιτικές του επιλογές και ο καθένας μας μετράει.».

Ωστόσο και παρά τα αντιθέτως λεγόμενα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη παρότι θα συζητηθεί η πρόσκληση για ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία όλες οι πλευρές έχουν δηλώσει ότι αυτή θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές θυμίζουν ότι για να γίνει δεκτή μια χώρα στο ΝΑΤΟ απαιτείται το «ναι» από τα κοινοβούλια των κρατών μελών και αυτό είναι μια ακόμη ασφαλιστική δικλείδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να θέσει με έμφαση το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την Αθήνα να αμφισβητεί ευθέως τη γραμμή ουδετερότητας του ΝΑΤΟ επικαλούμενη το άρθρο 1 της Συμμαχίας ενώ μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει κλειστεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Τέλος, σημαντικές θα είναι οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο στη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Μια πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ στην οποία για πρώτη φορά καλείται η χώρα μας γεγονός που από διπλωματικές πηγές ερμηνεύεται ως ένδειξη του αυξημένου πλέον ρόλου της χώρας μας στην περιοχή μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter