Μείζονος σημασίας για τη χώρα η χθεσινή ανταλλαγή ομολόγων

Μείζονος σημασίας για τη χώρα η χθεσινή ανταλλαγή ομολόγων

Στη σημασία της χθεσινής ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «χθες το απόγευμα είχαμε ένα γεγονός, που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από μεγάλη μερίδα του Τύπου, αν και είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας» αφού πρόκειται στην πραγματικότητα «για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές».

«Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισ. ευρώ από μια δεξαμενή 29,6 δισ. Η εθελοντική δηλαδή συμμετοχή άγγιξε το 86,1% ,γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί όπως «η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI», ενώ έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές. «Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία» συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος .

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στη ΝΔ για τη οποία είπε ότι «δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με γραφική σκανδαλολογία, ανυπόστατες καταγγελίες και με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική».

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση καις τη έλευση των θεσμών στην Αθήνα είπε ότι «Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία της γ’ αξιολόγησης , ώστε να ενταθούν και οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος».

Σε κάθε περίπτωση κατάληξε ο κ. Τζανακόπουλος «Η πορεία για την έξοδο από το πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να έχει στόχο και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, αλλά και την στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter