Όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για υπογραφή ιστορικής συμφωνίας

Όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για υπογραφή ιστορικής συμφωνίας

Πρώτο θέμα στη γερμανική FAZ είναι η υπογραφή της συμφωνίας στη λίμνη των Πρεσπών. “Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού” γράφει η FAZ ,τονίζοντας ότι “οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

“Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία” γράφει η FAZ.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Eξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών στην παραμεθόρια περιοχή της λίμνης Πρεσπών. Παρέστησαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι , ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και από τα δύο γειτονικά κράτη”.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει τη ρήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι “Κάναμε ένα ιστορικό βήμα”, καθώς ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας και σταθερότητας για τις δύο γειτονικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε προς το μέλλον». Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι “η συμφωνία αυτή αποτελεί πρότυπο για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι διαφορές αυτού του είδους” καταλήγει το δημοσίευμα της FAZ .

To Reuters και το AFP αναφέρονται με τηλεγραφήματά τους σε μια “ιστορική συμφωνία” που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια. Το AFP επικαλείται δηλώσεις των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017.

Το Reuters αναφέρεται και στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, η οποία ναυάγησε, ενώ και τα δύο πρακτορεία παρακολουθούν με τηλεγραφήματά τους στενά τις εξελίξεις.

Η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro φιλοξενεί τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

“Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, μια δήλωση που παραθέτει η εφημερίδα.

“Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό” είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία παραθέτει τα πολιτικά γεγονότα που προηγήθηκαν της υπογραφής.

“Συμφωνία για τη διαφωνία στο ονοματολογικό” γράφει η γερμανική Die Zeit. “Kαθώς μια ελληνική περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία, η γειτονική χώρα, η πΓΔΜ ,θα πρέπει να μετονομαστεί. Μόνο η μία χώρα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία»

“Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο Έλληνας ομόλογός του, ο Νίκος Κοτζιάς υπέγραψαν παρουσία των ηγετών τους ,Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στο ψαροχώρι Ψαράδες στη Λίμνη Πρέσπα τη συμφωνία που σφραγίζει έναν συμβιβασμό. Το αποτέλεσμα: Η γειτονική Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται μόνο Μακεδονία. Αν και το όνομα παραμένει στον πυρήνα, παίρνει μια σημαντική προσθήκη: Η ανεξάρτητη χώρα θα πρέπει πλέον να φέρει την επίσημη ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

“Η συμφωνία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών ,αλλά και σε ένα δημοψήφισμα μεταξύ του πληθυσμού της πΓΔΜ ” τονίζει η Die Zeit και προσθέτει:” Υπάρχει αντίσταση και στις δύο χώρες. Η συντηρητική αντιπολίτευση στην Ελλάδα απορρίπτει τη συμφωνία. Ωστόσο, μια πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η συντηρητική αντιπολίτευση εναντίον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα απορρίφθηκε το Σάββατο με σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση της πΓΔΜ και ο πρόεδρός της Γκεόργκι Ιβάνοφ έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία “.

“Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στους Ψαράδες για ένα «θαρραλέο, ιστορικό και απαραίτητο βήμα για τους λαούς μας». Η συμφωνία “ανοίγει δρόμο για ειρήνη, αδελφοσύνη και ανάπτυξη για τις χώρες μας, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη”. Ο ομόλογός του στη γειτονική χώρα, Ζόραν Ζαέφ , δήλωσε: “Έχουμε μετακινήσει πραγματικά βουνά.” Και οι δύο χώρες “αφήνουν πίσω τους το παρελθόν και βλέπουν στο μέλλον”.

“Η πΓΔΜ είναι ανεξάρτητο κράτος της Ευρώπης από το 1991. Την εποχή εκείνη, η γιουγκοσλαβική δημοκρατία δηλώνεται ανεξάρτητη – και έδωσε το όνομα αυτό. Αλλά η Μακεδονία είναι ταυτόχρονα το όνομα μιας βόρειας ελληνικής επαρχίας. Και γι ‘αυτό εδώ και δεκαετίες υπήρχε μια σκληρή διαμάχη για το όνομα μεταξύ των γειτονικών χωρών, που επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις τους. Πολλοί Έλληνες φοβόντουσαν ότι ο γείτονας θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις στην επαρχία της Μακεδονίας . Οι επιφυλάξεις της Ελλάδας εμπόδισαν επίσης την περαιτέρω προσέγγιση της Μακεδονίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ’ καταλήγει η Die Zeit.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter