Παπαδημούλης για συμφωνία και χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Παπαδημούλης για συμφωνία και χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δε θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2017 και το 2018, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης και δηλώνει ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup της Μάλτας, «θα εγκριθεί από τη Βουλή».

«Και οι 153 βουλευτές θα ψηφίσουν με αίσθημα ευθύνης και όχι πειθαρχίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο Φίλης, ο Σκουρλέτης, ο Δρίτσας και η Χριστοδουλοπούλου θα ψηφίσουν». Ανέφερε πως οι 13 της ΚΕ που υπέγραψαν το κείμενο, ξεκαθάρισαν “ότι δεν ζητούν εκλογές”, για να προσθέσει πως «το αίτημα για εκλογές είναι θέση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι υπάρχει το περίγραμμα της συμφωνίας και όχι το τελικό πακέτο, αλλά αναγνώρισε πως ο συμβιβασμός έχει αρνητικά σημεία, όπως ορισμένες περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου.

Εκτίμησε πως «ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% το 2018 θα επιτευχθεί και αυτό το πιστεύουν οι 3 από τους 4 που μετέχουν στους θεσμούς», για να συμπληρώσει ότι το ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξο. Ανέφερε πάντως, ότι τα αντίμετρα θα ληφθούν για οτιδήποπτε προκύψει πάνω από το 3,5% του πλεονάσματος. Υποστήριξε πως άμεσα θα προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος και θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, πριν ληφθούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Σχετικά με το κείμενο που κατέθεσε και εγκρίθηκε από την ΚΕ για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, σημείωσε πως «υπάρχουν τομείς που δεν τα έχουμε καταφέρει, όπως θα ήθελαν οι πολίτες» και άφησε να εννοηθεί ότι χρειάζονται αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της καθημερινότητας του πολίτη σε τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Ερώτηση στην Κομισιόν για το δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

Ο Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν, αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ανάγκη δανεισμού από τράπεζες, για την προώθηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Παράλληλα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την ιδιαιτερότητα του χώρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το μεγάλο ποσοστό απασχολούμενων από αυτές, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και κατά συνέπεια τον δυσανάλογο τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από την οικονομική κρίση.

Με αφορμή συγκεκριμένες δηλώσεις της Επιτροπής για τα προβλεπόμενα κονδύλια για την Ελλάδα, καθώς και την πρόσφατη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για την ενίσχυση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Δ. Παπαδημούλης καλεί την Επιτροπή να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και στόχους.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Ερώτηση προς την Κομισιόν

Θέμα: Eνίσχυση δανεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Η οικονομική κρίση, ιδιαίτερα στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έχει κοστίσει την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, στα χρόνια της ύφεσης. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν το 71% του εργατικού δυναμικού, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το μόλις 37% του μέσου όρου της ΕΕ. Ταυτόχρονα όμως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που επηρεάζονται δυσανάλογα, σε σχέση με το μέγεθος τους, από την ύφεση, άλλα και λόγω της εξάρτησής τους από τον τραπεζικό δανεισμό, γι’ αυτό και προκύπτει η ανάγκη για περαιτέρω στήριξη τους με συγκεκριμένα μέτρα.

Με δεδομένη τη θετική κίνηση της συμφωνίας της ΕΤΕπ με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, με στόχο την ενίσχυση του δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ερωτάται η Κομισιόν:

1. Τι σχεδιάζει η Κομισιόν για την άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη από τραπεζικό δανεισμό;

2. Η Κομισιόν αναφέρει τον Ιανουάριο του 2017 ότι, με βάση τα προβλεπόμενα κονδύλια για την Ελλάδα, θα ενεργοποιηθούν 1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Ποια είναι τα στοιχεία που έχει η Κομισιόν για το ύψος των μέχρι στιγμής επενδύσεων; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter