Ρεξ Τίλερσον: Αντιμέτωπος με σειρά ερωτήσεων για τον ρόλο των ΗΠΑ, στην Γερουσία

Ρεξ Τίλερσον: Αντιμέτωπος με σειρά ερωτήσεων για τον ρόλο των ΗΠΑ, στην Γερουσία

Ο Ρεξ Τίλερσον που επιλέχθηκε από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά πιεστικών ερωτήσεων για το ρόλο που θα έχουν οι ΗΠΑ στον τερματισμό της αιματηρής πολεμικής σύγκρουσης στη Συρία.

Παράλληλα, στην ατζέντα των ανοιχτών ζητημάτων της Μέσης Ανατολής που έχει διαμορφώσει η αναφερόμενη επιτροπή υπάρχουν ερωτήσεις για την πολιτική εποικισμών του Ισραήλ, την προοπτική λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών στο παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά και τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει κάνει αντικρουόμενες δηλώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζοντας μεταξύ αυτών και την κατάργηση της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του Ιράν κι άλλων έξι χωρών (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία , ΗΠΑ) το 2015.

Παράλληλα, ο Τίλερσον αναμένεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με ερωτήσεις για την προώθηση και υποστήριξη του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπου η Exxon έχει υπογράψει συμφωνίες με κυβερνήσεις που έχουν δεχτεί κριτική για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέρα από τα ανοιχτά ζητήματα της Μέσης Ανατολής, τη σημερινή ακρόαση στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα απασχολήσουν και ερωτήσεις που θα τεθούν στον Τίλερσον αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αλλά και γενικότερα ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς γεωπολιτικής δυναμικής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter