Στον Άρειο Πάγο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας.

Στον Άρειο Πάγο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αρεοπαγίτη, Βασίλη Πέππα ,ουδέποτε η Μονή Βατοπεδίου απέκτησε την κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.

Αυτό σημαίνει , κατά την εισήγηση πάντα , ότι κακώς έγιναν οι περιβόητες πια “ιερές ανταλλαγές” και άρα τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί είναι άκυρα.

Ειδικότερα, οι Αρεοπαγίτες ασχολήθηκαν σήμερα με δύο σκέλη του αποκαλούμενου ως σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου .

Το πρώτο αφορούσε στην αναίρεση της Μονής Βατοπεδίου κατά της απόφασης του Τριμελές Εφετείου Θράκης (του 2015) με την οποία δικαιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων. Η συζήτηση όμως της αναίρεσης αναβλήθηκε μετά από αίτημα των εκπροσώπων της ίδιας της Μονής.

Το δεύτερο σκέλος αφορούσε στη συζήτηση δύο αναιρέσεων της Μονής κατά αποφάσεων του Εφετείου Αθήνας που έχουν δικαιώσει το Ελληνικό Δημόσιο σχετικά με την ανταλλαγή μεριδίων της λίμνης με δύο ακίνητα (σε Λαύριο και Θεσσαλονίκη) .

Η Μονή ζήτησε να μην εισαχθούν τελικά προς συζήτηση οι αναιρέσεις της , αλλά οι Αρεοπαγίτες επιφυλάχθηκαν να αποφανθούν εάν δικονομικά το εν λόγω αίτημα αποτελεί παραίτηση ή όχι, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Εκτός από την περίπτωση πάντως κατά την οποία ο Άρειος Πάγος εκδώσει απόφαση ,όλες οι άλλες εκδοχές αναβιώνουν τις επίμαχες εφετειακές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το Εφετείο, όσο και ο εισηγητής αρεοπαγίτης , συγκλίνουν στο ότι είναι άκυρα τα συμβόλαια ανταλλαγής τμήματος της Μονής με τα δύο ακίνητα καθώς ουδέποτε η Μονή απέκτησε την κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων που άνηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο..

Το πρώτο ακίνητο είναι δασική έκταση 148 στρεμμάτων στο Λαύριο αντικειμενικής αξίας 892.000 ευρώ και το δεύτερο βρίσκεται στην περιοχή Καπνοθηκών της Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, αντικειμενικής αξίας 3 εκατομμυρίων. ευρώ.

Έχει τονιστεί μάλιστα ότι για την ανταλλαγή των επίμαχων εκτάσεων εκτός από την Μονή, ευθύνη κατά 50% φέρουν και τα όργανα του Δημοσίου που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου αλλά και την εισήγηση του Αρεοπαγίτη κ.Πέππα , τα ακίνητα πρέπει να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο και φυσικά τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί είναι άκυρα.    

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter