Συνάντηση Κοτζιά με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ – Τι θα συζητήσουν

Συνάντηση Κοτζιά με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ – Τι θα συζητήσουν

Τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο συναντά σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική πλευρά φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη Κοτζιά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι είναι μόλις ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα συναντηθεί με τον Πομπέο, μετά τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον.

Οι ΗΠΑ φέρονται να θεωρούν ότι η χώρα μας έχει παγιωμένο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο που συμβάλλει στη σταθερότητα, ιδίως με τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες και την πολιτική επίλυσης των διαφορών μας με τους Βόρειους γείτονες. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά με Πομπέο -εκτός βεβαίως, από τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ- θα συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, ενεργειακά και περιφερειακά θέματα, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη συνέχεια των επαφών του ο κ. Κοτζιάς θα γίνει δεκτός την Τρίτη από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Επίσης, θα έχει επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό αλλά και την πορεία μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Τέλος, την Πέμπτη και Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του απεσταλμένου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter