Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Συνάντηση Μουζάλα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Μιννίτι

Συνάντηση στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Μάρκο Μιννίτι, είχε σήμερα ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Στο ίδιο πλαίσιο, συνάντηση με τον Μάρκο Μιννίτι πραγματοποίησε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Στην συνάντησή μας αυτή επικεντρωθήκαμε στο θέμα των μεταναστευτικών ροών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κύριος Μουζάλας. «Συμφωνήσαμε δε, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Toυρκίας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, πρέπει να συνεχισθεί», πρόσθεσε.

Ο κύριος Μουζάλας υπογράμμισε επίσης, ότι «και οι δυο χώρες παραπονιούνται για το ότι η Ευρώπη δεν έδωσε συνέχεια στις υποσχέσεις της, από την στιγμή που το 2016, οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις υπόλοιπες χώρες μέλη, ήταν μόλις εκατόν ογδόντα». Ο υπουργός υπενθύμισε, ότι το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει από τον μήνα στον οποίο βρισκόμαστε, 2.000 μετεγκαταστάσεις κάθε τριάντα ημέρες, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής τόνισε πως το κύριο ζητούμενο είναι να μην σηκώσουν και πάλι οι χώρες πρώτης εισόδου όλο το βάρος του προβλήματος. Και η ιταλική κυβέρνηση συμμερίζεται την διαπίστωση αυτή.

Οι κύριοι Μιννίτι και Μουζάλας, αναφέρθηκαν επίσης, στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός υποχρεωτικού επαναπατρισμού, ώστε να ξεπεραστούν οι επιμέρους δυσκολίες κάθε χώρας-μέλους της Ένωσης, στο να καταφέρει να επαναπατρίσει μετανάστες από διάφορα αφρικανικά και ασιατικά κράτη. «Οι διμερείς συμφωνίες πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκές», τόνισε ο κύριος Μουζάλας, «προσφέροντας παραδείγματος χάρη, σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας, βοήθεια στον τομέα της εκπαίδευσης».

Παράλληλα οι δυο υπουργοί, συζήτησαν την ιδέα να διοργανωθεί μια σύνοδος των χωρών πρώτης υποδοχής των μεταναστών και προσφύγων, με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Βουλγαρίας. «Η συνάντησή μου με τον Μάρκο Μιννίτι ήταν ιδιαίτερα θετική και συνεχίζει την κοινή προσπάθεια που καταβάλλαμε με τον προκάτοχό του, Αντζελίνο Αλφάνο. Μια συνεργασία η οποία βοηθά και ενισχύει αναμφίβολα τις δυο χώρες μας», κατέληξε ο κύριος Μουζάλας.

Κοινή δήλωση Δημήτρη Αβραμόπουλου - Μάρκο Μιννίτι για τη μετανάστευση

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε σήμερα συναντήσεις στην Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Τζεντιλόνι Μάρκο Μιννίτι.

Κύρια θέματα των συνομιλιών τους, οι κοινές προκλήσεις σε ότι αφορά την μετανάστευση και την ασφάλεια.

Σε κοινή δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Μάρκο Μιννίτι, μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

«Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιταλία στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας, απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση να συνεχισθούν οι προσπάθειες, για να σταματήσουν οι απώλειες ζωών στη Μεσόγειο και να εξασφαλισθεί η παροχή προστασίας σε όσους την έχουν ανάγκη».

Οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μάρκο Μιννίτι, συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας με μεγάλης σημασίας τρίτες χώρες, ιδίως της Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής, σύμφωνα με το Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης. Πρόσφατα, ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών πραγματοποίησε ταξίδια - επισκέψεις, στην Λιβύη και στην Τυνησία.

Ο αρμόδιος επίτροπος, εξέφρασε την υποστήριξή του σχετικά με την σταθερή στάση της Ιταλίας, όσον αφορά την βελτίωση και την επιτάχυνση των επιστροφών, όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην Ευρώπη. Εξήρε, παράλληλα, το ρόλο της Ιταλίας στην ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες - κλειδιά της "άλλης όχθης" της Μεσογείου, η οποία συμβάλλει στον ενιαίο ευρωπαϊκό στόχο, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει ακόμη περισσότερο την Ιταλία στην δέσμευσή της αυτή, σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Παράλληλα, η κομισιόν προσβλέπει στην συνέχιση των προσπαθειών της Ιταλίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, με αναφορά και στις δεσμεύσεις των κρατών μελών, σχετικά με την επανεγκατάσταση.

Αναφορικά με την ασφάλεια, οι συζητήσεις είχαν ως κύριο αντικείμενο την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή πληροφοριών, τον εξτρεμισμό και την κυβερνοασφάλεια. Η Ιταλία -αναφέρει επίσης, το κοινό ανακοινωθέν- συνεχίζει σταθερά την συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους, για μια πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας. Η Επιτροπή μαζί με την Europol, υπογραμμίσθηκε στην συνάντηση Αβραμόπουλου - Mιννίτι, θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στην Ιταλία και όλα τα κράτη μέλη, με στόχο την πλήρη εφαρμογή όλων των νομικών και επιχειρησιακών μέσων, αναγκαίων για την μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.