Ανησυχία από την μετάλλαξη Δέλτα μετά από θανάτους πλήρως εμβολιασμένων- Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Ανησυχία από την μετάλλαξη Δέλτα μετά από θανάτους πλήρως εμβολιασμένων- Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Ιδιαίτερα ανήσυχοι φαίνεται να είναι οι Βρετανοί ειδικοί από την μετάλλαξη Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) που κυριαρχεί στη χώρα. Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώσει παράταση του lockdown  για τέσσερις εβδομάδες ακόμη δημιουργεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην συγκεκριμένη μετάλλαξη ειδικά μετά το θάνατο 12 Βρετανών πλήρως εμβολιασμένων από την μετάλλαξη Δέλτα και μάλιστα αφότου είχαν συμπληρωθεί 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων αποκλειστικά από την ιστοσελίδα Guardian, τα δύο τρίτα του πληθυσμού στην Βρετανία δεν προστατεύονται επαρκώς από την συγκεκριμένη μετάλλαξη. Η ανάλυση βασίζεται στο ποιος έχει εμβολιαστεί, τον αριθμό και τον τύπο των δόσεων που έλαβαν και την αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων κατά της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Μια μόνο δόση οποιουδήποτε εμβολίου είναι μόνο 33% αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με τη Public Health England. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος νόσησης είναι 33% χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι, για κάθε 100 μη εμβολιασμένους ανθρώπους που κατέληξαν από κορονοϊό, για παράδειγμα, μόνο 67 θα αναμενόταν να είχαν αρρωστήσει αν είχαν εμβολιαστεί με μια δόση.

Δύο δόσεις παρέχουν μεγαλύτερη προστασία. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην μετάλλαξη, το AstraZeneca είναι 60% μετά από δύο δόσεις, ενώ η Pfizer είναι 88%. Προς το παρόν δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες που να μελετούν την αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna.

Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία αποτελεσματικότητας με τη γνώση μας σχετικά με το ποιος έχει λάβει ποια εμβόλια, η ανάλυση υποδεικνύει ότι περίπου 68 στους 100 ανθρώπους δεν έχουν περισσότερη προστασία έναντι του κορονοϊού, από ό, τι είχαν πριν από την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στη Βρετανία, με το 90% των νέων κρουσμάτων να έχουν μολυνθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού.

Την ίδια ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως η απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca έχει μειωθεί σε 8 από 10-12 εβδομάδες με σκοπό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter