Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Νέος φόνος αφροαμερικανού από αστυνομικό στις ΗΠΑ – Διχάζει η κούρσα για την καγκελαρία

Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Νέος φόνος αφροαμερικανού από αστυνομικό στις ΗΠΑ – Διχάζει η κούρσα για την καγκελαρία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Ξεκινάμε από τις ΗΠΑ, όπου άλλη μία δολοφονία αφρο-αμερικανού από αστυνομικό ξεσηκώνει αντιδράσεις. Η Wall Street Journal γράφει: «Μετά το τελευταίο επεισόδιο αστυνομικής βαρβαρότητας, οι εντάσεις φουντώνουν στη Μινεσότα». Διαμαρτυρίες έξω από το αστυνομικό τμήμα του Μπρούκλιν για το θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου αφρο-αμερικανού Ντόντε Ράιτ από αστυνομικό. Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι η αξιωματικός μπέρδεψε το τέιζερ με το πιστόλι της. Οι New York Times για το ίδιο θέμα, γράφουν: «Η αστυνομία της Μινεσότα σκοτώνει άλλον έναν άνθρωπο τη στιγμή που η ένταση μεγαλώνει». Η αστυνομία έσπευσε να δημοσιεύσει το οπτικό υλικό από το περιστατικό για να αποφύγει περαιτέρω αύξηση της πίεσης σε μια πολιτεία που είναι ήδη στην κόψη του ξυραφιού λόγω της δίκης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Ο φόνος από την αστυνομία αποκλήθηκε λάθος». Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, οι Financial Times, γράφουν: «Φίλος και εχθρός: οι γερμανοί διεκδικητές διχάζουν τη συμμαχία», αναφερόμενοι στους δύο επίδοξους διαδόχους της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ και Μάρκους Ζέντερ.

Στη Γερμανία, συνεχίζεται η μάχη για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος για την καγκελαρία. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Επιτροπές CDU υπέρ του Λάσετ. Ο Ζέντερ δεν θέλει να αποσυρθεί». Ο επικεφαλής της CSU, Μάρκους Ζέντερ, θα παρουσιαστεί στον αγώνα για την υποψηφιότητα του καγκελάριου ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης. Η Die Welt γράφει για το ίδιο ζήτημα: «Το ερώτημα Κ διχάζει την Ένωση». Ενώ η CDU υποστηρίζει τον επικεφαλής της Άρμιν Λάσετ, η CSU απορρίπτει μια σοβαρή απόφαση σχετικά με την υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Ο Μάρκους Ζέντερ επιδιώκει συζητήσεις σε ευρύτερο κύκλο. Και η Süddeutsche Zeitung: «Ερευνητής: η πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού θέτει λάθος προτεραιότητες». Ειδικοί στην κίνηση του αέρα επικρίνουν μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας: ο κίνδυνος ελλοχεύει στους εσωτερικούς χώρους. Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει γρήγορες αλλαγές στο Νόμο για την Προστασία από Λοιμώξεις, αλλά βρίσκει αντίσταση.

Στη Γαλλία, το πρόγραμμα εμβολιασμών διευρύνεται. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Η Γαλλία επεκτείνει τους εμβολιασμούς». Η ηλικιακή ομάδα των άνω των 55 ετών θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με τα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Για τον γρηγορότερο εμβολιασμό, το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και της Moderna μεγαλώνει από τις 28 ημέρες στις 42. Η Le Figaro: «Απέναντι στην κατακραυγή, ο Μακρόν διατηρεί τις ημερομηνίες για τις περιφερειακές εκλογές». Έπειτα από διαβουλεύσεις με τους δήμαρχους της Γαλλίας το περασμένο σαββατοκύριακο, οι οποίοι είναι κατά πλειονότητα ενάντια σε μια νέα αναβολή των εκλογών, ο πρόεδρος αποφάσισε τελικά να μην αλλάξει τις ημερομηνίες των περιφερειακών εκλογών, στις 13 και 20 Ιουνίου. Η Libération: «Ινταλγκό-Μακρόν: Γιατί σιχαίνονται η μία τον άλλον». Ανάμεσα στο Ελυζέ και το Δημαρχείο Παρισίων η ένταση είναι χειροπιαστή. Ο γάλλος πρόεδρος και η δήμαρχος Αν Ινταλγκό μπορεί να είναι αντίπαλοι στο δεύτερο γύρο των εκλογών το 2022, αναζωπυρώνοντας έτσι μια παλιά κόντρα. Και η Humanité: «Σκάνδαλο Dentexia: η ασίγαστη οργή των θυμάτων». Πέντε χρόνια μετά το σκάνδαλο της εταιρείας που υποσχόταν χαμηλού κόστους οδοντοϊατρικές υπηρεσίες, χιλιάδες εξαπατημένοι ασθενείς περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις τους.

Στη Βρετανία, αναμένεται να ερευνηθεί η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σε υπόθεση λόμπινγκ. Guardian: «Ο Κάμερον αντιμετωπίζει την έρευνα για το σκάνδαλο λόμπινγκ με την Greensill». Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δίνει εντολή για έρευνα εν μέσω εκκλήσεων για περισσότερη διαφάνεια στα υπουργεία. Times: «Κάμερον: θα καλωσορίσω τις ερωτήσεις για την Greensill». Η κυβέρνηση ξεκινά έρευνα για το σκάνδαλο λόμπινγκ για την χρεοκοπημένη εταιρεία στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Η Daily Telegraph: «Γουίλιαμ: Θα ήθελε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας». Τα πριγκιπικά εγγόνια του αποβιώσαντος Φιλίππου δίνουν δύο αξιοσημείωτα διαφορετικές δηλώσεις για τον παππού τους. Ο Independent έχει μια παραγγελία: «Τη δική μου τη θέλω κρύα», δημοσιεύοντας φωτογραφία από εξόρμηση βρετανών σε παμπ όπου απολαμβάνουν τη μπίρα τους. Χθες ήταν η πρώτη μέρα ανοίγματος και για τα καταστήματα λιανεμπορίου, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.

Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Ο Σάντσεθ προσαρμόζει τους εμβολιασμούς και τα κονδύλια στην καμπάνια του για τις εκλογές της 4ης Μαΐου στη Μαδρίτη». Η κυβέρνηση αποφεύγει να αναφέρει τους νεκρούς και τους ασθενείς από κορονοϊό, θέλοντας να αναδείξει την άφιξη εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Παράλληλα, θα πάρει μια εβδομάδα να εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης έτσι ώστε να είναι διαθέσιμο λίγο πριν τις εκλογές. Και η El País: «Το κράτος θα καλύψει μέχρι και το 100% των αποκαταστάσεων των οικιών». Ένα μέρος των €5,8 δις το σχεδίου ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Στην Ιταλία, αντιδρούν οι επαγγελματίες που πλήττονται από το lockdown. H Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Εντάσεις και κροτίδες στην καθιστική διαμαρτυρία». Μικροεντάσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν χθες όταν οι εστιάτορες της Ρώμης διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο των καταστημάτων τους λόγω κορονοϊού, με σύνθημα: IoApro’ (Εγώ Ανοίγω).  Η La Repubblica: «Εμβόλια, η πρόκληση του Ντράγκι με τις επαναστάτριες περιφέρειες».  Με ορισμένες περιφέρειες να δηλώνουν πως δε θα ακολουθήσουν τις οδηγίες για τη φάση του καλοκαιριού, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλλει τιμωρίες στις αποφάσεις που αποκλίνουν από το σχέδιό της. Η La Stampa: «Ντράγκι: ’Δύο εβδομάδες για να ξανα-ανοίξουμε’». Τη στιγμή που ο ιταλός πρωθυπουργός επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα της επανεκκίνησης της οικονομίας, ο επικεφαλής της task force για τον κορονοϊό, στρατηγός Φιλιουόλο, προειδοποιεί τις περιφέρειες ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οι αποκλίσεις από το σχέδιο της κυβέρνησης. Και τέλος, σε ένα πιο αισιόδοξο τόνο, η Il Messaggero γράφει: «Έξω για δείπνο από τα μέσα Μαΐου». Ο Ντράγκι πιέζει το επιστημονικό συμβούλιο να έχει λιγότερο αυστηρά πρωτόκολλα για την επανεκκίνηση των κλαμπ και των θεάτρων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter