Εμβόλιο AstraZeneca: Τι ισχύει από εδώ και πέρα ανά ηλικιακή ομάδα και δεύτερη δόση

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι ισχύει από εδώ και πέρα ανά ηλικιακή ομάδα και δεύτερη δόση

Νέα σύγχυση έχουν πυροδοτήσει οι αλλαγές στις ηλικιακές ομάδες για το εμβόλιο της AstraZeneca, ειδικά μετά την τελευταία απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να μη συστήνεται η χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος στις ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Το βασικό επιχείρημα πριν από μερικούς μήνες, όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τους «30άρηδες» μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca  -χωρίς να υπάρχει τότε η δυνατότητα επιλογής όπως σήμερα-, ήταν το υψηλό ιικό φορτίο στη χώρα και ότι το όφελος του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ήταν μεγαλύτερο από τον κίνδυνο για  νόσηση ο οποίος ήταν πολύ σοβαρός.

Τι ισχύει

Τις επικαιροποιημένες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως είπε, πλέον δεν συστήνεται η χρήση στους πολίτες κάτω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή εισηγείται τον εμβολιασμό ατόμων άνω των 60 ετών με AstraZeneca όσον αφορά την πρώτη δόση. Παράλληλα, διατηρείται η σύσταση για δεύτερη δόση με το εμβόλιο της ίδιας εταιρείας, σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη, καθώς όπως αναφέρθηκε «είναι εξαιρετικά σπάνιος ο κίνδυνος» στην επαναληπτική χορηγηση του εμβολίου.

Δείτε επίσης: Οι νέες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση «καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων», όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Εξαιρέσεις

Στις εξαιρέσεις ανήκουν όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως οι θρομβώσεις. Για τους πολίτες αυτούς, ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για χορήγηση διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στην τοποθέτησή του διευκρίνισε ότι: «η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο που είναι χαμηλό και άρα αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης Astrazeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Τονίζω ότι είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται».

Ανοίγουν τα ραντεβού για τους 18-24 ετών

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το ραντεβού εμβολιασμού της τελευταίας διαθέσιμης ηλικιακής ομάδας, αυτής των 18-24 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η εν λόγω ηλικιακή ομάδα μπορεί να κλείσει ραντεβού με τα σκευάσματα της Johnson&Johnson, Pfizer και Moderna.

Όσον αφορά τους πολίτες 25-29 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 93.000 ραντεβού από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, όταν και άνοιξε η πλατφόρμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter