Λιανεμπόριο: Δίνουν… «ψίχουλα» για να κατευνάσουν την οργή

Λιανεμπόριο: Δίνουν… «ψίχουλα» για να κατευνάσουν την οργή

Να ανακοινώσει τα νέα έκτακτα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο, έτρεξε η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με το λιανεμπόριο, που αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ότι θα παραμείνει κλειστό σε  Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πλευρά των καταστηματαρχών οι οποίοι απείλησαν ότι θα ανοίξουν κανονικά σήμερα Δευτέρα, παρά την απαγόρευση, ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης τα οποία ωστόσο, αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά… ψίχουλα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,  οι επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να μένουν κλειστές και τον μήνα Απρίλιο θα λάβουν αποζημίωση:

-1.000 ευρώ όσες απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους
-2.000 όσες απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους
-4.000 όσες απασχολούν από 21 έως 50 εργαζόμενους.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές έως 15 ημέρες θα λάβουν το ήμισυ των παραπάνω ενισχύσεων.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, θα είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση θα είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη και ακατάσχετη. Αφορά δε, , όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, περίπου 100.000 ωφελούμενους. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης. Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ. Η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνει σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών εντός Μαΐου.

Αντιδράσεις 

Δεν άργησαν όμως να έρθουν και οι πρώτες αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης μετά τις ανακοινώσεις.

Στην Πάτρα τα καταστήματα, ως συμβολική διαμαρτυρία, είχαν ανοιχτές πόρτες, ανοιχτά φώτα, αλλά δεν εξυπηρετούσαν πελάτες επισημαίνοντας οι επαγγελματίες  ότι το ποσό ενίσχυσης είναι πάρα πολύ μικρό.

Ανάλογη εικόνα και στη Θεσσαλονίκη όπου οι καταστηματάρχες λένε ότι «δεν πουλιόμαστε» ούτε με 2.000.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter